×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Jeff Bezos augmenta la seva fortuna en 13.000 milions de dòlars en un sol dia

Enmig de la pandèmia i de la recessió econòmica mundial l'amo de Amazon, que també és la persona més rica del món, va augmentar la seva fortuna en 13.000 milions de dòlars en un sol dia. Es deu a l'augment de les accions en gairebé 8% per l'increment de les compres online, una rúbrica predominant de l'empresa que va continuar oferint productes no essencials sense donar protecció als seus treballadors davant la pandèmia de Covid.

Juan Andrés Gallardo

dijous 23 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Mentre el món travessa la crisi econòmica més profunda en anys i enmig de la pandèmia de coronavirus que ja està deixant milions de desocupats, l’amo d’Amazon, Jeff Bezos, va augmentar aquest dilluns la seva fortuna en 13.000 milions de dòlars en tan sols 24 hores.

Per a tenir un paràmetre, es tracta d’un terç del PBI de països sencers com Bolívia o Paraguai, que ronden els 40.000 milions de dòlars (en dades de 2018) cadascun.

Les accions de Amazon van pujar un 7,9% el dilluns, la seva major alça des de desembre de 2018, impulsada per la tendència creixent a les compres online, una rúbrica en el qual l’empresa de Bezos és predominant en els mercats més importants.
Aquest percentatge equival a l’augment de la seva fortuna en 13.000 milions de dòlars, el major augment de patrimoni en una jornada des que Bloomberg va llançar en 2020 el seu índex de multimilionaris.

Aquest augment patrimonial del qual ja és l’home més ric del món no es deu a un cop de sort ni a la seva embranzida emprenedora, sinó al fet que va mantenir els seus magatzems oberts en plena pandèmia a tot el món per a distribuir productes que no són essencials i sense donar elements de protecció personal als seus treballadors.

És per això que l’empresa va enfrontar multes i tancaments a Europa i reiterades vagues dels seus treballadors als Estats Units, on els empleats van denunciar que els magatzems continuaven oberts malgrat conèixer-se casos de Covid, que eren obligats a treballar sense elements de protecció com mascaretes o guants i que l’empresa no pagava per les baixes per malaltia, obligant els i les treballadores a triar entre quedar-se a les seves cases i morir de fam o anar a treballar i arriscar-se al contagi.

No obstant això l’accionar de Bezos no és nou, la seva fortuna prèvia també la va fer de la mateixa manera, a base de desenes de milers de treballadors precaritzats en tot el món i sense possibilitat de sindicalitzar-se en la majoria dels magatzems. Per aquesta raó l’empresa va enfrontar vagues en les últims anys en diversos països d’Europa.

Aquest mecanisme és el que va permetre a enmig de la catàstrofe sanitària i econòmica mundial les accions de l’empresa hagin pujat en el que va de l’any un 73%. Bezos, de 56 anys, va augmentar la seva fortuna de 74.000 milions de dòlars fins als 189.300 milions des de l’inici de 2020.

L’augment de les accions també va beneficiar al seu ex dona Mackenzie Bezos, que aquest dilluns va guanyar 4.600 milions de dòlars en tan sols 24 hores. Ara és la tretzena persona més rica del món.

Bezos també va augmentar els seus guanys mitjançant acords amb els governs i les forces repressives. En Estats units mitjançant l’ús per part de la policia de la seva tecnologia de reconeixement facial, anomenada Rekognition. Bezos tan sols va retrocedir davant les recents protestes massives per l’assassinat racista de George Floyd als EUA quan va dir que li anava a prohibir a la policia que usi la seva tecnologia, encara que només per un any. Un gest similar al d’altres empresaris que busquen rentar la seva imatge enmig del moviment Black Lives Matter.

També ha signat contractes amb la CIA i el Pentàgon i manega una quantitat d’informació i dades de les persones que usen les seves diferents eines, com a assistent virtual Alexa, l’e-reader Kindle, Prime vídeo, parlants, càmeres i les seves botigues, que són l’actiu més important dels últims anys i dels quals estan per venir.

El fundador de Amazon no està només en aquesta llista de milionaris que van incrementar el seu guany enmig de la crisi global. El director executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, ha incrementat en gairebé 15.000 milions de dòlars al seu patrimoni net en el que va d’any.

L’any passat es va conèixer una notícia que mostra de forma descarnada la barbàrie del capitalisme: tan sols 8 persones, les més riques del món, posseïen una fortuna equivalent a la meitat de la humanitat. Una xifra esgarrifosa. Una bretxa que segurament serà encara més gran quan es comencin a sentir en tota la magnitud les conseqüències econòmiques que deixarà la pandèmia del coronavirus.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones