×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Izquierda Unida anuncia mocions en tots els ajuntaments per reprovar a la monarquia

La formació anuncia que “40 anys basten” i que presentaran mocions en tots els ajuntaments per reprovar a la monarquia i exigir un referèndum.

Diego Lotito

dissabte 27 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

En un vídeo difós per Tuiter, el Coordinador Federal d’IU, Alberto Garzón, considera que "el Govern de Pedro Sánchez ha decidit recórrer al constitucional la reprovació política del ciutadà Felipe de Borbó i de la monarquia que es va fer en el Parlament de Catalunya".

A la declaració del Parlament, a més, s’ha sumat la moció aprovada aquest divendres pel Ple de l’Ajuntament de Barcelona, que reclama "l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia" i qüestiona al Rei Felipe VI per justificar "la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre de 2017".

Pot interesar-te (en castellà): El PSOE reafirma que no es pot debatre sobre la corona: als peus de sa majestat

La decisió del PSOE de recórrer al constitucional “és una decisió clarament antidemocràtica", sosté el líder d’IU, que "vulnera la llibertat d’expressió i que "no té si més no l’empara del consell d’estat".

Per a Garzón "és un greu error" perquè "s’està tractant de protegir una monarquia que ha estat històricament corrupta i al mateix temps és la institució més blindada del nostre ordenament jurídic". Una institució “inviolable, hereditària, vitalícia, protegida per totes les lleis d’aquest país, fins i tot per sobre del que nosaltres considerem propi d’una democràcia, per exemple, que encara segueix vigent el delicte d’injúries a la corona”.

En tal sentit, el Coordinador Federal d’IU ha dit que “cal actuar políticament” i que "Izquierda Unida es posa a la disposició d’una campanya política" perquè "en tots els ajuntaments on hi hagi presència de regidors d’Izquierda Unida es faci una moció per a reprovació de la monarquia, per defensar la llibertat d’expressió i per obrir una comissió de recerca sobre els possibles delictes de la monarquia a partir de l’any 2014". Recordem que, des d’aquesta data, la figura del rei emèrit Juan Carlos I ja no és inviolable.

Izquierda Unida té presència en més de 1000 municipis en l’Estat espanyol, sense tenir en compte Catalunya.

A les declaracions de Garzón, no obstant això, no es fa esment explícit a la necessitat d’impulsar un referèndum per abolir la monarquia, com si en altres missatges divulgats en el compte de Tuiter d’IU.

Les declaracions d’IU es corresponen amb un clima general de desafecció amb la monarquia que recorre tot l’Estat, amb multiplicitat de manifestacions i consultes populars impulsades per diferents plataformes madrilenyes, des de Vallecas a Vicálvaro, diversos barris de Madrid i fins a la Universitat Autònoma.

Un moviment democràtic que s’estén i que guanya adhesió en cada vegada més sectors de la classe treballadora i la joventut, que es plantegen per què s’ha de seguir mantenint una institució heretada del franquisme, totalment arcaica i antidemocràtica.

Pot interesar-te (en castellà): De Vallecas a Vicálvaro y la UAM, s’extenen les consultes sobre la monarquia

Com dèiem fa pocs dies en un altre article publicat a Esquerra Diari, “la imatge de la monarquia està en franca decadència. Més enllà dels contubernis per encobrir els últims batibulls de Juan Carlos I, la decadència de l’última seqüela de la monarquia borbònica – ja amb 40 anys d’existència- és imparable”.

Podemos també ha sortit a l’escena posicionant-se en relació a la monarquia. Echenique ha acusat al PSOE d’estar “als peus de la seva majestat” i Pablo Iglesias ha afirmat que “El Govern sosté que els representants de la ciutadania triats en les urnes no poden pronunciar-se sobre el que diu o fa un cap de l’Estat que ha arribat al càrrec pel seu cognom, sense passar per les urnes. És hora d’obrir un debat sobre el futur de la nostra democràcia.”

Que els líders d’IU i Podemos es proposin portar endavant una campanya política contra la monarquia, alguna cosa que venien esquivant d’acord amb el seu suport polític al govern del PSOE, és de per si mateix auspiciòs. Però si es decidissin a portar endavant una lluita veritablement decidida, això sí que implicaria un canvi extraordinari en l’escenari polític.

Per reprovar integra i efectivament a la monarquia, no obstant això, serà necessari parlar clar i mobilitzar forces socials massives contra el règim i el govern, per obrir processos constituents democràtics, on els pobles de l’Estat espanyol puguin decidir-ho tot, començant per abolir la monarquia, però també incloent totes les mesures socials i democràtiques que exigeix la majoria del poble treballador. Mesures com deixar de pagar l’il·legítim deute públic, decretar la estatització sota gestió dels treballadors i control popular de la banca i de totes grans empreses estratègiques, d’energia i transport; imposar als capitalistes el repartiment de les hores de treball sense disminució salarial per acabar amb l’atur i la precarietat; acabar amb tots els privilegis de la casta política i judicial, imposant una assemblea única (un òrgan executiu i legislatiu el mateix temps), basat en diputats triats per vot universal i revocables pels seus electors, amb el salari d’un treballador qualificat; anul·lar totes les lleis antiobreres, reaccionàries i lliberticides votades pels governs anteriors; decretar definitivament la separació efectiva de l’Església de l’Estat; satisfer totes les demandes del moviment de dones; acabar amb la “casta judicial” i instaurar l’elecció per vot directe de tots els jutges i els judicis per jurats, entre altres mesures urgents.

Pot interessar-te: Crisis de régimen i ofensiva de la dreta: per una sortida democràtica, obrera i anticapitalista

Una lluita que avui no pot estar separada de l’exigència de llibertat dels presos polítics catalans, que estan a la presó justament per haver convocat a un referèndum que es va pronunciar per una República independent, i de la defensa del dret dels pobles de l’Estat espanyol a l’autodeterminació.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito