×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

H&M anuncia 1.100 acomiadaments a Espanya i pitjors condicions laborals

La cadena sueca de roba i complements H&M ha anunciat aquest dimarts la seva intenció d'iniciar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a Espanya. Aquest comporta l'acomiadament col·lectiu que afectarà uns 1.100 empleats i empleades. A més, executaran una modificació «substancial» de les condicions de treball, segons informa l'empresa.

EsquerraDiari.cat

dimecres 7 d’abril de 2021
Facebook Twitter

La indústria tèxtil està experimentant un “gran canvi” a conseqüència de la pandèmia i la digitalització pel “constant creixement del mercat en línia” assegura l’empresa, que anuncia que durà a terme un procés de "transformació i reorganització" a nivell mundial per a tenir una estructura «més eficient», és a dir més rendible, i integrar les botigues físiques i les que són en línia.

Això es tradueix en el fet que H&M tancarà 350 botigues físiques a tot el món. En l’Estat espanyol aquest tancament massiu afectarà 30 botigues (dels seus 150 establiments), 27 d’H&M i 3 de COS durant aquest mateix any, encara que podria prolongar-se fins a 2022.

Malgrat reconèixer obertament que el motiu dels acomiadaments és el d’obtenir major rendibilitat econòmica, la cadena va indicar hipòcritament que el seu objectiu en aquest procés és “mantenir el nombre més gran de llocs de treball possibles”, però aquest ERO afectarà uns 1.100 empleats a Espanya, al voltant del 17% de la seva plantilla total d’uns 6.200 treballadors entre botigues i magatzems.

L’empresa ha assegurat que "prioritzarà l’opció d’adscripció voluntària a l’acomiadament per a “minimitzar” l’impacte de l’ERO, així com unes certes possibilitats de recol·locació i trasllat per als quals finalment hagin de deixar la companyia", és a dir, que tracten de convèncer a la quantitat més gran de plantilla possible perquè accepti l’acomiadament voluntari i així haver d’aplicar menys ERO, agilitar els tràmits i reduir la mala premsa.

Et pot interessar: H&M, Zara i Primark: treballadores protesten contra els acomiadaments antisindicals a l’Índia i Myanmar

Des de CCOO, sindicat majoritari en l’empresa, rebutgen aquest pas de l’ERTO a l’ERO, el qual defineixen com de manera “injustificada i desproporcionada” i detallen que a més del tancament de 30 botigues, altres 94 es veuran afectades pels acomiadaments. També assenyalen que l’empresa reduirà les hores a empleats d’altres 24 botigues, “H&M advoca per l’ocupació low cost”, declaren.

"Encara que s’hagi produït un canvi en els hàbits de consum de la població per la pandèmia, això no justifica en cap cas tal quantitat d’acomiadaments", argumenten des de CCOO, més fins i tot tenint en compte que "H&M s’ha estat beneficiant de les condicions que el Govern va introduir per als ERTO durant la pandèmia".

CCOO ha anunciat que la taula de negociació amb l’empresa s’iniciarà el pròxim 23 d’abril. El sindicat ha avançat que la seva posició és la de "reduir substancialment el nombre de persones afectades i el tancament de botigues", així com exigir voluntarietat i mesures "el menys traumàtiques possibles" i en condicions favorables per a la plantilla.

Et pot interessar: Ford anuncia 630 acomiadaments a la seva planta de València

Tenim una vasta experiència d’on acaben aquestes negociacions que ja parteixen de "reduir" els acomiadaments en comptes de lluitar per a mantenir els llocs de treball i les condicions. Cal trencar negociacions i convocar vagues i mobilitzacions per a evitar més acomiadaments i tancaments.

Avui existeix una gran massa de treballadors i treballadores que es veuen afectats per les conseqüències de la política del govern socioliberal de descarregar aquesta crisi de nou sobre la nostra esquena.

Necessitem urgentment organitzar-nos i recuperar els sindicats en mans de les burocràcies sindicals. Cal impulsar un pla de lluita alternatiu per a defensar tots els llocs de treball. No és acceptable ni un acomiadament enmig d’aquesta terrible pandèmia. Les sortides per esquerra haurien de passar per lluitar pel repartiment del treball sense rebaixa salarial, o per la reorganització de la producció sota el control dels seus treballadors i treballadores, qüestió que s’ha mostrat central durant aquesta pandèmia. És per això que han de lluitar uns sindicats per a la classe treballadora, no per a negociar acomiadaments, no per a regatejar sobre a quants milers manen a l’atur.

Et pot interessar: El Corte Inglés: 3292 acomiadaments amb l’acord dels grans sindicats


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics