×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

H&M, Zara i Primark: treballadores protesten contra els acomiadaments antisindicals a l’Índia i Myanmar

Amb l'excusa del Covid, centenars de treballadores van ser acomiadades de dues fàbriques que produeixen per a Zara i Primark a Myanmar, poc després d'haver format un sindicat. En Bengalore, una fàbrica que produeix per a H&M va tancar i va deixar sense cobrar a les treballadores.

Josefina L. Martínez

dissabte 27 de juny de 2020
Facebook Twitter

Rui Ning és una gran fàbrica tèxtil a Myanmar, Birmània, que produeix per a marques com Inditex (Zara), Mango, Best seller (Only), Tally Weijl i Balala. Al començament de maig, l’empresa va despidir a 324 treballadors, dels quals, 298 eren afiliats al sindicat, inclòs el seu president, Kyaw Thu Zaw.

"Veig l’acomiadament com un clar atac als sindicats amb el pretext de la pandèmia. La fàbrica va acomiadar a la majoria dels membres del sindicat, incloent-me a mi", va dir Kyaw Thu Zaw en un vídeo. "Van donar l’excusa de la dificultat de transportar productes a Europa, però en realitat no va haver-hi cap dificultat ja que la fàbrica va transportar un gran volum de productes a Europa el 12 de maig". La protesta de les treballadores s’ha viralitzat aquests dies a les xarxes socials. L’organitzador sindical Andrew Tillet-*Saks va interpel·lar dierctament a Amancio Ortega, l’amo del grup Inditex: “Abusador, no campió de la crisi”.

Una situació similar es va viure a les fàbriques Huabo Times i Myan Mode, que produeixen per a Zara, Primark i Mango. En la primera, la direcció va acomiadar a més de 100 treballadors tres dies després d’informar el registre del sindicat. Entre els acomiadaments hi havia 26 afiliats, incloent als seus quatre dirigents.

I a Myan Mode, segons informa la Campanya “Roba Neta”: “El 28 de març, la fàbrica va acomiadar a 571 persones d’un total de 1,270 treballadores al·ludint retallades a causa del coronavirus. D’aquestes, 520 eren membres del sindicat. El sindicat Myan Mode va ser un dels més forts en la indústria de la confecció del país, amb un historial de vagues per a millorar els salaris i les condicions de treball. Una setmana després, unes altres 50 persones van ser acomiadades simplement per mostrar la seva solidaritat.” Les protestes organitzades pel sindicat van aconseguir la reincorporació de 75 persones, incloent als dirigents sindicals, una cosa inèdita en els últims anys.

Les protestes de les treballadores tèxtils en fàbriques que produeixen per a marques internacionals també s’estan multiplicant a l’Índia. Amb l’excusa del Covid, al començament de juny, a Bengalore va tancar la fàbrica Euro Clothing Company -II – del grup tèxtil Gokaldas Exports, un dels més grans de l’Índia que produeix per a H&M. La fàbrica ocupava a més de 1300 treballadores, que es van quedar sense cobrar res pel treball realitzat. Des de llavors, i durant les últimes tres setmanes, han protestat a les portes de la fàbrica.

"Vivim de diners prestats", va dir una de les treballadores, anomenada Lakshmamma, en un vídeo que es va viralitzar. "No hem pogut aconseguir altres treballs a causa de la pandèmia del coronavirus. Hem de demanar diners prestats per a pagar el lloguer i alimentar als nostres fills", agrega.

Des de que el govern de l’Índia va imposar el confinament massiu, el passat 24 de març, milions de treballadors es van quedar sense ingressos, i molts van haver d’emprendre a peu el viatge cap a llogarets llunyans per a residir amb les seves famílies. Quan va començar la reobertura de les fàbriques, algunes empreses no van garantir el transport per a les treballadores, obligades a caminar llargues distàncies per a arribar a la feina.

Amancio Ortega, l’amo del grup Inditex, té una fortuna personal de 62 mil milions d’euros, considerat entre els 10 homes més rics del món. A l’Estat espanyol, en aquests mesos de Covid, Inditex va decidir no portar als seus treballadors a un ERTE (finançat per l’Estat) i ha mantingut el pagament dels seus salaris durant el període de tancament de les botigues, per la qual cosa els mitjans espanyols ho van elogiar (fins a la ministra de Treball Yolanda Díaz d’Esquerra Unida ho va posar com un gran “exemple” d’empresari). No obstant això, en aquest relat del “gran benefactor” s’oculten els mètodes de persecució antisindical, acomiadaments massius i explotació -que frega la semi esclavitud- amb la qual produeix la major part dels seus productes. D’igual manera, marques com a H&M, Mango o Primark, que se la passen fent campanyes per el “medi ambient” o “gayfriendly” quan arriba el dia de l’orgull, basen els seus guanys en l’explotació descarnada de milers de treballadores a l’Índia i el Sud-est asiàtic.

En xarxes socials, alguns “trolls” de la dreta s’animen encara a “defensar” a les marques europees, dient que la culpa és dels tallers intermediaris que treballen en aquests països, però que les marques no tenen res a veure. Cal ser molt cínic per a voler ocultar el que és un model de deslocalització i superexplotació generalitzat, que ha permès a aquestes empreses generar fabulosos guanys en les últimes dècades.

Això es ve denunciant fa molts anys. La novetat és que les treballadores han començat a rebel·lar-se contra aquesta situació, agreujada per la nova crisi global del Covid. Que es viralitzin els vídeos de les seves protestes i assemblees pot començar a establir les bases per a una nova solidaritat de classes internacional.


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna