×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Guerra per les vaccins”: enfront de la irracionalitat capitalista, anul·lació de les patents i vacunes per a tothom

Lluitem per anul·lar les patents i garantir vaccins i salut pública per a tothom. Declaració de la Fracció Trotskista - Quarta Internacional (FT-CI).

Fracció Trotskista - Quarta Internacional

dimecres 3 de febrer de 2021
Facebook Twitter

No va passar un mes des que es van iniciar les campanyes de vacunació en alguns dels països més rics del planeta, que ja s’ha obert una crisi d’enormes proporcions. Una veritable “guerra per a les vaccins” dels Estats imperialistes entre si i d’aquests amb les empreses multinacionals farmacèutiques, que, de conjunt, especulen a costa de la vida de milions de persones en tot el planeta.

El 29/1/21, la Unió Europea ha implementat mesures extraordinàries per a bloquejar la sortida de vaccins del territori comunitari (els 27 països de la UE, ja sense el Regne Unit) cap a altres països. Busquen impedir així que les empreses que produeixen en la Unió puguin vendre en altres parts del món, abans de completar la quantitat de dosis ja compromeses amb els principals estats comunitaris. Es tracta d’una nova demostració del caràcter reaccionari i imperialista de la UE, que acapara milers de milions de vaccins sense posar en qüestió els drets de patents i la producció en mans dels grans laboratoris, mentre en països d’Àfrica o Amèrica Llatina recentment estan arribant alguns pocs milers de dosis.

Aquest tipus de mesures nacionalistes reaccionàries ja les havíem vist a l’inici de la pandèmia, quan Alemanya i França van prohibir exportar respiradors a altres països que els necessitaven amb urgència, com Itàlia, en ple pic de la pandèmia, o encara més greu, cap a diversos països africans que gairebé no tenien respiradors. La crisi ha portat a una tensió extrema amb el Regne Unit, on l’empresa AstraZeneca té plantes de producció de vaccins. La UE acusa al Regne Unit d’estar retenint producte que ja havia estat compromès amb la UE, i les autoritats britàniques repliquen acusant la UE d’aplicar un “nacionalisme de vaccins”, alhora que es neguen a reconèixer les atribucions del seu enviat diplomàtic. Aquesta és la primera gran crisi entre el Regne Unit i la UE després que es concretés el brexit, la sortida del Regne Unit de la UE, fa un mes. La crisi ha portat, també, al fet que Hungria es desmarqui de la UE, encarregant pel seu compte la vacuna xinesa Sinopharm, a més de la russa Sputnik V, alimentant les disputes del govern de Orban amb la Unió Europea. la Xina i Rússia, al seu torn, busquen aprofitar aquesta crisi per a guanyar mercats per a les seves pròpies vaccins, tancant contractes amb països d’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, mitjançant els quals busquen imposar condicions que beneficiïn la penetració de les seves pròpies empreses –mentre que països com el Brasil o Turquia ja s’han queixat dels retards en els lliuraments compromesos de la xinesa Sinovac –. La “guerra de les vaccins” és així un altre component de les disputes geopolítiques cada vegada més exacerbades.

La UE va invertir 2.700 milions d’euros per al desenvolupament de vaccins i va acordar la compra de 600 milions dosis de Pfizer, 160 milions de Moderna, 400 milions de AstraZeneca, 400 milions de Curevac, altres 400 milions de Johnson & Johnson i 300 milions de Sanofi. Un total de 2.260 milions de dosis. Tenint en compte que són necessàries dues dosis per persona, això dóna com a resultat un total de 1.130 milions d’aplicacions completes, la qual cosa gairebé triplica el total de la població en els 27 països de la UE. Queda clar així que es tracta d’apilar, anticipant-se al fet que alguna de les vacunes no tingui suficient eficiència. Mentrestant, els països del continent africà o d’Amèrica Llatina estan quedant completament ressagats en els plans de vacunació. En el cas de l’Estat d’Israel, el país més avançat del món en matèria d’immunització (després d’haver comprat les seves vacunes un 40% més cares) és també el que més cruelment imposa un apartheid a la població palestina, a la qual nega l’accés als vaccins.

De fet, les nacions més riques que sumen només el 14% de la població mundial han comprat en els últims mesos més de la meitat (53%) de tots els vaccins amb més possibilitats de funcionar. I d’acord amb informacions de la coalició The people´s vaccine, els 70 països més pobres del món només podran vacunar a 1 cada 10 persones durant tot el 2021. Països com el Canadà, en canvi, han comprat una quantitat que els permetria vacunar a la seva població almenys cinc vegades. Fins ara, sobre un total de 64 milions de vaccins que ja han estat administrades a nivell global, 38,7 milions van ser aplicades entre els Estats Units i Europa i altres 15 milions a la Xina. En contrast, segons el portal estadístic Our World in Data, a Àfrica –actualment afectada per una segona ona amb gran mortalitat– s’han aplicat només 18.000.

Tot això s’agreuja ara amb el retard de les farmacèutiques en el lliurament de vaccins als països més rics. El govern alemany ha advertit aquesta setmana que podria haver-hi escassetat de vacunes en les pròximes 10 setmanes, i a Espanya es tem que fracassi tot el pla de vacunació, ja que no arribarien a temps les segones dosis dels vaccins Pfizer i Moderna. I mentre l’Agència Europa del Medicament va validar aquesta setmana el vaccin de AstraZeneca, a Alemanya han anunciat que no s’aplicarà als majors de 65 anys, el sector de més alt risc, perquè no seria segura en aquest grup de la població. Aquesta empresa amb seu al Regne Unit és la cinquena farmacèutica més gran del món, però fa uns dies ha anunciat que subministrarà només el 60% de les dosis compromeses amb la UE, la qual cosa va elevar la tensió amb Brussel·les. Davant la falta de vaccins, alguns països, com el Regne Unit, no dubten a posposar el moment de la injecció entre dues dosis, fins i tot en contra de les indicacions dels experts.

A això se suma el temor als ceps amb mutacions, com la que s’expandeix al Regne Unit i es calcula que ja és present en més de 60 països. Alemanya ha prohibit aquesta setmana l’ingrés de persones procedents de països on s’han detectat més quantitat de casos amb mutacions, en particular el Regne Unit, Portugal, Sud-àfrica i el Brasil.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir aquest dimarts en el Fòrum Econòmic de Davos que “Europa ha invertit milers de milions per a ajudar a desenvolupar els primers vaccins del món contra la covid-19, per a crear un autèntic ben comú global. I ara les empreses han de complir, han d’honrar les seves obligacions”. Així mateix, Angela Merkel i Emmanuel Macron, en un article d’opinió publicat al maig de 2020, havien declarat la necessitat que la vacuna sigui un “bé públic mundial”. Quina mostra de cinisme imperialista. La UE no aposta per desenvolupar cap “bé comú global”, sinó que el que vol és acaparar la major quantitat de vaccins, bloquejant ara la seva sortida a altres països.

Tot indica que es reforcen les tendències del “salvi’s qui pugui”. Les grans empreses capitalistes multinacionals especulen amb un negoci milmilionari, aprofitant-se de contractes secrets amb els Estats, plens de clàusules ocultes a la població. I ara venen “al millor postor” les dosis promeses, que ni tan sols estan produïdes.

Aquesta és una altra demostració brutal de la irracionalitat del capitalisme, on cada multinacional, amb el suport dels respectius estats, ha investigat pel seu compte, en el més absolut secret per a garantir la seva patent, impedint l’intercanvi científic entre les diferents proves i assajos, tancant contractes a futur sense tenir si més no provats els vaccins, i on cada companyia competeix amb les altres per acaparar mercats, sense importar-los gens ni mica les necessitats del conjunt de la població més pobra del planeta, sense accés a les vacunes.

Les farmacèutiques van obtenir enormes beneficis i clàusules extraordinàries en els contractes, que van signar amb cada país per separat (o amb la UE de conjunt). Aquestes condicions lleonines romanen en gran part sota el més estricte secret, encara que s’han filtrat algunes als mitjans, com a terminis flexibles per al proveïment, protecció de patents i, el més escandalós, clàusules d’immunitat per a evitar ser responsabilitzades si alguna cosa surt malament. En cas d’efectes adversos en la població, les empreses no podran ser demandades pels governs ni pels ciutadans. En altres casos, els països tenen prohibit donar o vendre a un tercer les dosis, la qual cosa es converteix en un altre bloqueig perquè les vacunes arribin als països més pobres. Alguns contractes inclouen clàusules per a suspendre els subministraments si els Estats fan públics els preus negociats. Això els ha permès, segons algunes informacions, que la UE pagués 2,19 dòlars per cada dosi del vaccin d’Oxford-AstraZeneca, mentre que Sud-àfrica va pagar més del doble, 5,25 dòlars.

Però en aquest cas la irracionalitat producte de l’anarquia capitalista és encara més extrema, ja que una pandèmia mundial només podrà erradicar-se si s’aconsegueix limitar els contagis en tot el planeta. Ja hem vist al començament de la pandèmia que, donades les connexions globals de les cadenes de producció, comercialització i moviment de persones, el virus que va començar a reproduir-se entre els éssers humans en terres llunyanes de Wuhan es va propagar en pocs dies a Roma, Nova York i Pequín. A més, alguns experts adverteixen que, si els plans de vacunació fracassen, o queda gran part del món sense immunitzar, això podria propiciar la mutació del virus, generant nous ceps resistents a les vacunes ja aplicades, per la qual cosa tot resultaria en un fragorós fracàs a nivell global.

La irracionalitat capitalista contra la majoria de la humanitat

En una reunió de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebrada el 15 i 16 d’octubre de 2020, l’Índia i Sud-àfrica van proposar que se suspenguessin alguns articles de l’acord sobre Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç (ADPIC), la qual cosa permetia l’alliberament de les patents per als vaccins i altres tecnologies relacionades amb la Covid. La proposta va comptar amb el suport d’alguns països d’Amèrica Llatina i Àfrica, però va xocar amb el rebuig unànime dels Estats Units, els principals Estats de la Unió Europea (entre ells el Govern “progressista” del PSOE i Unides Podemos), Austràlia i el Japó. I encara que el govern de Biden als Estats Units va reintegrar a aquest país a l’OMS -institució de la qual havia sortit per ordre de Trump-, no sembla que vagi a canviar un àpex la posició d’aquest país imperialista respecte al monopoli de les patents.

Una plataforma d’Organitzacions No Governamentals, entre les quals es troben Metges sense Fronteres, Oxfam i altres, estan exigint l’exempció dels drets de propietat intel·lectual en relació amb els vaccins i medicaments per a la Covid. Denuncien que el control de les patents per grups privats ja està provocant situacions inaudites com que un tractament antiviral amb remdesivir als EUA tingui un cost de 3.120 dòlars i que les versions genèriques autoritzades a l’Índia costin entre 587 i 792 dòlars per tractament, mentre que “el cost mínim estimat per a fabricar remdesivir amb un marge de benefici raonable és de només 9 dòlars per tractament”.

La propietat monopolitzadora de les patents dels vaccins per part d’un grapat de multinacionals capitalistes a nivell mundial està provocant ja tot tipus de cruels desigualtats en la distribució d’aquestes. Qui més paga, més obté, és el lema que guia el negoci de les farmacèutiques, tot i que això significa deixar a gran part del món sense vaccins. I això implica no sols més morts als països més pobres, més crisis en les seves economies, augment de les migracions per a escapar de la fam i més desocupació, sinó també que, si gran part del món no obté vaccins, la pandèmia serà més difícil d’erradicar. Però la lògica del guany capitalista és el contrari a la racionalitat i la planificació en funció de les necessitats socials, com s’està demostrant de manera tràgica en aquesta crisi.

Les patents i la propietat intel·lectual no són res més que l’apropiació privada d’un bé comú: el coneixement científic i tècnic que s’ha anat acumulant durant anys o dècades, producte de múltiples recerques en diferents països, en gran part finançat amb diners públics, en universitats, hospitals o centres de recerca de tot el planeta. En el cas d’alguns vaccins com la de Moderna, el finançament públic implica gairebé la totalitat. Aquesta empresa va utilitzar tecnologia desenvolupada pel govern com la base del seu vaccin, però a més va rebre prop de 1000 milions de dòlars de diners públics per a desenvolupar el medicament. Finalment, el Govern dels EUA va avançar altres 1500 milions de dòlars per compres anticipades. És a dir que la totalitat del projecte va ser pagat amb diners públics, però la patent roman en mans privades. El finançament públic també és important en els casos de Novavax, Curevac i la de Johnson & Johnson. I encara que en altres casos la inversió privada ha estat important, també s’han beneficiat de la compra anticipada de milions de dosis, una altra forma indirecta de finançament estatal.

Tant com l’art, la cultura o la terra, el coneixement científic és part dels béns comuns de la humanitat, però en el capitalisme són apropiats de forma rentística per un grapat d’empreses privades a través de patents, drets de propietat intel·lectual, marques i recursos similars. En el cas dels vaccins i els medicaments, això és encara més greu, perquè implica directament la vida o la mort de milions de persones. Això no succeeix només amb la Covid. Per exemple, cada any moren a l’Índia més de 100.000 nens per pneumònia, una malaltia que seria prevenible amb el vaccin PCV13, la patent de la qual la posseeix Pfizer i que no és accessible en aquest país pels seus alts preus.

La desigual distribució del registre de patents a nivell mundial és també una fotografia de l’estructura imperialista en aquest terreny. En 2019 es van registrar 3.224.200 sol·licituds de patents a nivell mundial: entre la Xina, els Estats Units, el Japó, Corea i l’Oficina Europea de Patents es van registrar el 84,7% del total mundial. Mentre que la suma combinada dels registres a Àfrica, Amèrica Llatina i el Carib i Oceania va ser del 3,3% en 2019.

Vaccins per a tots: per l’alliberament de patents i nacionalització de les farmacèutiques i laboratoris

En alguns països d’Europa i els Estats Units es viu ja una tercera ona de la pandèmia, que continua colpejant a Amèrica Llatina amb igual gravetat, mentre persisteix la caiguda de l’ocupació, i una crisi econòmica i social de magnitud. No obstant això, la crisi no és igual per a tots. Tan sols en l’últim any, 100 milions d’éssers humans van caure en la pobresa, mentre que les 500 persones més riques del planeta, que representen el 0.001 per cent de la població mundial, van obtenir el major creixement del seu patrimoni en una dècada. Aquestes abismals desigualtats socials estan en l’ADN del virus més mortal, que és el capitalisme. Enfront d’aquest panorama, tots els Governs, ja siguin conservadors o “progres” han gestionat la crisi mitjançant mesures de restricció de la mobilitat, tocs de queda i major presència policial als carrers. Mentre clamen que “no hi ha recursos” per a fer una altra cosa, es neguen a tocar els guanys dels capitalistes, i descarreguen, una altra vegada, la crisi sobre els treballadors i els pobles pobres del món, augmentant el seu endeutament, la qual cosa implicarà més pressions del FMI i altres organismes financers per a noves retallades i ajustos a curt termini.

La lluita per vaccins per a tots i per l’alliberament de les patents està plantejada com una necessitat urgent davant la catàstrofe de la pandèmia. D’igual manera, fa falta la intervenció estatal immediata de totes les farmacèutiques i laboratoris, per a posar-los baix control dels professionals de la salut i al servei plans racionals de producció i distribució de vaccins i testatges, en la perspectiva de nacionalitzar aquestes empreses sota control obrer, juntament amb els recursos de la sanitat privada. L’augment d’emergència dels pressupostos de salut i educació, així com del personal sanitari per a poder garantir la vacunació i evitar el col·lapse dels hospitals, sobre la base d’impostos extraordinaris a les grans fortunes, són altres mesures urgents. En comptes de continuar pagant el deute extern, cal imposar l’anul·lació del deute dels països semicoloniales per a evitar que es descarreguin els costos de la crisi sobre les grans majories.

Un programa d’aquest tipus no podrà imposar-se als vampirs capitalistes mitjançant peticions en línia o declaracions formals davant l’OMS. Tampoc podem esperar res dels partits (neo)reformistes que, quan estan en el govern com a l’Estat Espanyol, es neguen a implementar aquestes mesures d’emergència. Només podrem arrencar mesures d’aquest tipus desenvolupant una lluita de conjunt de la classe treballadora, les dones i la joventut a nivell internacional. Per a això, també fa falta combatre les burocràcies sindicals que van donar suport a la reaccionària unitat nacional amb els governs durant tota la pandèmia, negant-se a lluitar per les mesures necessàries.

Davant el creixement de les tendències nacionalistes reaccionàries per part dels Estats imperialistes i enfront de l’especulació brutal de les multinacionals, des de la nostra perspectiva de lluita internacionalista, anticapitalista i antiimperialista, convoquem a totes les organitzacions que es reivindiquen de la classe treballadora o defensores dels interessos populars, a impulsar mesures de lluita urgents en comú, partint de l’exigència d’abolició de les patents i garantir els vaccins i altres medicaments, equips i fons necessaris per a combatre la pandèmia. No hi ha temps que perdre. Les nostres vides valen més que els seus guanys.

***

La Fracció Trotskista - Quarta Internacional (FT-CI) és una organització revolucionària internacional, impulsora de la Xarxa Internacional de diaris L’Esquerra Diari en 13 països i 8 idiomes. Està integrada per:

L’ARGENTINA: Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS) / EL BRASIL: Movimento Revolucionário de Trabalhadores (MRT) / XILE: Partido de Trabajadores Revolucionario (PTR) / MÈXIC: Movimiento de los Trabajadores Socialistas (MTS) / BOLÍVIA: Liga Obrera Revolucionaria (LOR-CI) / ESTAT ESPANYOL: Corriente Revolucionaria de Trabajadoras y Trabajadores (CRT) / FRANÇA: Courant Communiste Révolutionnaire (CCR) que forma part del NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste) / ALEMANYA: Revolutionäre Internationalistische Organisation (RIO) / ELS ESTATS UNITS: companys i companyes de Left Voice / VENEÇUELA: Liga de Trabajadores por el Socialismo (LTS) / L’Uruguai: Corriente de Trabajadores Socialistas (CTS) / Organitzacions simpatitzants: ITÀLIA: Frazione Internazionalista Rivoluzionaria (FIR) / EL PERÚ: Corriente Socialista de las i los Trabajadores (CST) / COSTA RICA: Organización Socialista Revolucionaria (OSR).


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó