Internacional

A BAIX L'INTENT DE COP A VENEÇUELA

Guaidó apareix al costat de Leopoldo López i crida als militars a un cop d’estat

Guaidó cridava aquest dimarts a les Forces Armades a donar un cop d'estat en un vídeo en el qual apareix al costat del dirigent de la dreta Leopoldo López, que va ser alliberat de la seva presó domiciliària, i un grup de militars.

dimecres 1 de maig de 2019| edició del dia

«Durant» les primeres hores del matí d’aquest dimarts, Juan Guaidó, autoproclamat “president encarregat” amb la vènia de Donald Trump, va anunciar que "la família militar ha donat" per a unir-se a ell i aconseguir "el cessament definitiu de la usurpació", cridant a les Forces Armades a donar un cop d’estat.

La nova crida colpista de Guaidó varebre ràpidament el suport del senador republicà estatunidenc Marco Rubio, i la dreta regional amb Colòmbia i l’Argentina al capdavant.

La crida va ser a través d’un vídeo en el qual apareix al costat d’un grup d’una vintena de militars i al dirigent de la dreta Loepoldo López alliberat de la seva presó domiciliària per militars dissidents.

En el vídeo, que va ser gravat a prop de la base aèria La Carlota, que serveix de seu a la Comandància General de l’Aviació, Guaidó crida a avançar les mobilitzacions que estaven convocades per al dimecres.

"El Primer de Maig, el cessament definitiu de la usurpació, comença avui", assegurava Guaidó, i segueix "Són molts els militars…. A tots els que ens estan escoltant: és el moment, el moment és ara... Recuperarem la democràcia i la llibertat a Veneçuela”. Tot en el que sembla ser una nova temptativa colpista.

Guaidó també va dir que: "Avui com a president de Veneçuela, com a legítim comandant en cap de les Forces Armades convoco a tots els soldats a tots, a tota la família militar, a acompanyar-nos en aquesta gesta com sempre hem fet en el marc de la Constitució, en el marc de la lluita no violenta", assegura en el vídeo en què apareix acompanyat del dretà opositor Leopoldo López, qui es trobava a la presó domicialiaria.

"La crida aquí a La Carlota (és) a acompanyar aquest procés del cessament definitiu de la usurpació que hem convocat en tot moment i construcció de capacitats…", assegurava Guaidó.

Ràpidament el ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, va informar que el Govern de Maduro està "enfrontant i desactivant" un pla colpista en al·lusió al pronunciament fet per Guaidó, des d’una base aèria militar.

Indicant també que: "Informem el poble de Veneçuela que en aquests moments estem enfrontant i desactivant a un reduït grup d’efectius militars traïdors que es s’han posicionat per a promoure un Cop d’estat contra la Constitució i la pau de la República".

D’igual manera s’han pronunciat alts representants del govern, com Diosdado Cabello, el Ministre de la Defensa, Padrino López que reportava "normalitat" a les casernes, així com el Fiscal General de la República. Encara que fins al moment no s’ha pronunciat Maduro.

Estats Units i la dreta regional mostren el seu suport a l’intent de cop

Estats Units va tornar a instar a les Forces Armades a donar suport a l’aixecament de Guaidó. Com ho fa des d’un primer moment, el govern de Donald Trump mostra la seva mà darrere d’aquest intent colpista.

Així ho van fer l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton en cridar l’Exèrcit a defensar "les institucions legítimes contra la usurpació de la democràcia", hores després que el líder opositor Juan Guaidó anunciés que "la família militar" va fer el pas per a unir-se a ell.

Així mateix, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va assenyalar en un altra piulada que els EUA "dóna suport absolutament al poble veneçolà en la seva cerca de la llibertat i la democràcia".

Tant Bolton com Pompeo són els principals funcionaris de Trump encarregats d’impulsar l’avançada colpista, amb la qual els Estats Units busca reafirmar la seva influència sobre la regió.

La dreta regional s’ha manifestat ràpidament en suport al nou intent de cop. Els governs de Colòmbia, l’Argentina, Panamà i el secretari General de l’OEA van ser els primers a enviar el seu suport a Guaidó, mostrant el seu alineament amb les polítiques dictades des de Washington des del primer moment.

El president colombià Iván Duque, va demanar als veneçolans que s’uneixin a la "cerca de la llibertat" per a desallotjar del poder a Nicolás Maduro.

Des del Govern argentí es "saluda amb expectativa" l’alliberament de Leopoldo López. El canceller argentí, Jorge Faurie, afirmava aquest dimarts que "l’Argentina saluda amb expectativa" l’alliberament del líder opositor veneçolà Leopoldo López per militars contraris a Nicolás Maduro.

Per la seva part el secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), Luis Almagro, va donar suport a "l’adhesió" de l’Exèrcit veneçolà a Guaidó. Almagro va reaccionar així al "cessament definitiu de la usurpació" anunciat per Guaidó, qui assegura que els militars han decidit unir-se a ell per a restaurar la democràcia a Veneçuela.

"Saludem adhesió de militars a la Constitució i al President encarregat de Veneçuela. És necessari el més ple suport al procés de transició democràtica de forma pacífica", va assenyalar Almagro en Twitter.

Des de la Unió Europea (UE), que ha manifestat el seu suport reiterades vegades a l’avançada colpista dels Estats Units i la dreta veneçolana, van afirmar que estan seguint els esdeveniments i van reiterar la seva petició de nous comicis.

"Reitero la posició que mantenim des de fa molt temps que hi hagi noves eleccions" presidencials a Veneçuela, va indicar en la roda de premsa diària de la Comissió Europea la portaveu comunitària d’Exteriors, Maca Kocijancic.

De moment l’acció no sembla comptar amb major força real a les casernes, no es coneix encara de pronunciaments concrets en altres llocs. Ara com ara el pronunciament ha estat des dels afores de la base aèria, no des de dins, així mateix, els efectius militars que envoltaven a Guaidó en el vídeo portaven uniformes de la Guàrdia Nacional i no de l’Aviació, que és el component al qual respon la base de la Carlota.

Guaidó encara es manté en el distribuïdor Altamira, cridant els seus seguidors a concentrar-se allà, on es reporten algunes accions de repressió governamental amb bombes lacrimògenes. Alhora, el govern crida les seves bases a concentrar-se al voltant del Palau de Miraflores. Queda per veure com continua el desenvolupament dels esdeveniment durant el dia d’avui i com reprendrà el control el govern en el distribuïdor Altamira. Tot indica que es tracta d’un nou moviment de la temptativa colpista que ve duent a terme Guaidó des de finals de gener amb el suport directe dels Estats Units.

Des de l’esquerra independent del chavisme es van manifestar en rebuig a l’intent colpista. Ángel Arias, referent de la LTS veneçolana, va manifestar "Repudiem aquest nou intent colpista. Sense que això impliqui cap suport a Maduro, rebutgem el colpisme pro-yanqui que busca imposar un pla recolonitzador. Necessitem una alternativa pròpia dels treballadors" a la xarxa social twitter.

En el mateix sentit es van pronunciar referents del Frente de Izquierda de l’Argentina que públicament es van manifestar contra la nova avançada que encapçalen Guaidó, i Leopoldo López, i l’aval del govern d’aquest país.

Una vegada més cal repudiar i rebutjar tota aquesta nova temptativa colpista, que no implica suport o aval polític a Maduro. Com assenyala la declaració de la Liga de Trabajadores por el Socialismo cap a aquest Primer de Maig publicada ahir, Guaidó es proposava renovar la crida a un cop, en aquesta declaració criden a enfrontar el colpisme pro-imperialista i les misèries a les que sotmet Maduro al poble veneçolà i a forjar una alternativa pròpia dels treballadors.
temes relacionats

Leopoldo López   /    Ofensiva imperialista a Veneçuela   /    Juan Guaidó   /    Crisi Veneçuela   /    Veneçuela   /    Internacional

Comentaris

Comentar