×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gran trobada a París de treballadors en lluita per la vaga general contra la reforma de les pensions

Mentre diversos sectors renoven la vaga per quart dia i les direccions sindicals segueixen sense aprofundir la lluita, una xarxa de treballadors de diferents sectors han organitzat una reunió per a fer créixer el reclam per una vaga general.

Redacció internacional

dimarts 14 de març
Facebook Twitter

Treballadors de refineries, dels aeroports, ferroviaris, recol·lectors de residus i estudiants, van ser presents a París, en una trobada convocada per la Xarxa per la Vaga General. L’objectiu de la reunió va ser respondre a "la urgència de generalitzar la vaga renovable de refinadors, empreses energètiques, estibadors o ferroviaris" i convèncer àmpliament de la necessitat d’anar més enllà dels termes del moviment proposat per les direccions de les centrals sindicals, nucleades en la Intersindical.

En la trobada es va viure un gran clima de lluita, amb presència de representants dels sectors que mantenen les vagues contra el govern d’Emmanuel Macron. Tenen clar el President francès no pensa acceptar una reculada en el Parlament que faci caure el projecte de reforma de les pensions, per a això busca acords amb diversos sectors de la dreta a fi d’aconseguir els vots per aprovar el seu projecte. També saben que les direccions sindicals persisteixen en la seva estratègia de pressió, sense cridar mai a la generalització de les vagues que continuen en diversos sectors, com les empreses energètiques, els ferroviaris, en les refineries o recol·lectors de residus.

Davant això, la Xarxa per la Vaga General, que es va formar a partir d’una declaració a finals de gener secundada per 300 representants sindicals i referents polítics, cerca proposar una política alternativa a la de les direccions sindicals.

Entre els coordinadors de la trobada estava Alexis Antonioli, treballador de refineries membre de la CGT (Confederació General del Treball) de Normandia, també Anasse Kazib, ferroviari membre del sindicat de Sud Rail Le Bourget. Davant una llei que també colpejarà amb tota la seva força als treballadors indocumentats, enmig de la lluita contra la reforma d’Asil i Immigració que proposa el govern, Mariama Sidibe, del col·lectiu indocumentat 75, en representació d’aquest sector va ser part dels coordinadors. Finalment, el filòsof Frédéric Lordon completava la taula.

Un dels primers a parlar va ser Julien, un recol·lector de residus, que va ser rebut amb aplaudiments i cantics de suport. Els treballadors de la recol·lecció estan en vaga en la capital francesa, demostrant que són un sector clau.

Djamila, de la CGT de Argedis va repassar la lluita d’un altre sector molt important, les treballadores de les estacions de servei. “El 7 de març van respondre les vaguistes de les estacions de servei precàries, i el 8 de març van renovar el moviment, amb desenes d’estacions tancades” va afirmar.

Per la seva part Adrien Cornet, treballador de la refineria de l’empresa Total a Grandpuits i membre de Révolution Permanente, va deixar clar que la lluita ha d’incloure més demandes. “Cal ampliar la vaga, cal fer vaga en tots costats, aquesta ha de ser l’estratègia, i per a això cal lligar la lluita per les pensions a la lluita pels salaris”.

Els estudiants també van estar presents. Tant universitaris com secundaris s’han sumat a la lluita contra la reforma de les pensions. Ariane Serge, estudiant de la Facultat París 1 i integrant de l’agrupació Le Poing Levé, va afirmar "Tenim una oportunitat de guanyar i aconseguir molt més que la retirada de la reforma: baixar l’edat jubilatoria, l’augment de salaris, la derogació de la llei d’estrangeria".

En la trobada també van prendre la paraula Anasse Kazib, ferroviari membre del sindicat de Sud Rail Le Bourget i el filòsof Frédéric Lordon, entre altres.

La trobada va servir per coordinar les iniciatives de vagues que sorgeixen des de les bases, però també per defensar una perspectiva diferent de l’estratègia proposada per les direccions de les centrals sindicals, agrupades en la Intersidical, que només busquen pressionar al Govern per aconseguir alguna modificació en la reforma de les pensions. Els pròxims dies i setmanes seran decisius, tant per al govern com per a la lluita dels treballadors, la construcció d’una vaga de masses és una perspectiva més que mai possible.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah