×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gran jornada de vaga a les universitats de Berlín

La vaga dels estudiants contractats de les universitats és un èxit: nombrosos centres i serveis universitaris van romandre tancats i va haver-hi una gran participació en les manifestacions.

Lucía Nistal

dimecres 17 de gener de 2018
Facebook Twitter

La vaga va començar a les 8 del matí, les facultats plenes de cartells cridant a la vaga i diversos serveis com a biblioteques, reprografies i altres centres de la universitat tancats. A partir del migdia van començar les primeres manifestacions i concentracions a les onze universitats i escoles universitàries de la capital alemanya que participaven a la vaga.

A la Freie Universität (FU), una de les més grans de la ciutat, fins a centenars d’estudiants auxiliars van participar en la vaga. A més, es va realitzar una assemblea de vaga al matí amb la intenció de discutir les decisions de la jornada de la manera més democràtica possible. En aquesta, a més d’avaluar la manera d’implicar a més companys en la lluita i concretar elements de les negociacions, van decidir dur a terme determinats bloquejos al centre. També es va decidir solidaritzar-se amb la vaga que porta setmanes en la indústria metal·lúrgica i electrònica per una pujada salarial, reducció de jornada laboral i equiparació salarial, que van expressar a través d’un escrit per la unitat obrer-estudiantil en la lluita contra la precarietat.

També es van realitzar recorreguts per les classes per informar de la vaga, rebent molta solidaritat per part del professorat i els estudiants, abans de marxar a la concentració comuna de tots els estudiants contractats de Berlín, a les 14h en la Bebelplatz, davant de la famosa Universitat Humboldt.

Fins a 1500 persones, entre les quals es trobaven auxiliars i simpatitzants, van omplir la plaça amb consignes per un conveni col·lectiu comú per als estudiants que treballen a la universitat. Participants en les assemblees de vaga dels diferents centres van dirigir discursos als manifestants i de totes les intervencions destacava una idea compartida: la vaga és solament el preludi d’una altra sèrie de mesures de lluita que continuaran en el temps.

Yunus Özgür, un dels estudiants contractats que participa en l’assemblea de vaga des de la Freie Universität i que es presenta com a candidat a el “parlament estudiantil” de la FU per la llista 26, com explicàvem en un article anterior, va realitzar un enèrgic discurs en el qual va recordar que es tracta de la primera vaga del sector des de 1986, recollint en aquesta jornada el testimoni dels estudiants contractats que fa 32 anys van posar en peu una vaga durant setmanes per aconseguir l’únic conveni col·lectiu de tot el territori federal.

Davant els intents de sabotejar la vaga per part de la universitat, l’auxiliar de la FU va dir alt i clar: “Romanem units i decidits, no ens deixem espantar!”. També va fer esment a les diferents mostres de solidaritat que han rebut aquests dies previs a la jornada de vaga, d’altres estudiants, personal docent no directiu, treballadors del jardí botànic. També van rebre solidaritat internacional des de les agrupacions Armes de la Crítica i Pa i Roses de la Universitat Autònoma de Madrid, on també enfronten la precarizació de la universitat.

Yunus també va explicar la necessitat de “Mostrar-nos solidaritat mútuament, perquè els interessos dels estudiants i els treballadors són els mateixos i hem de lluitar junts per ells”. Va finalitzar el seu discurs apostant per la continuïtat de la vaga: “La nostra lluita acaba de començar”.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat