×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gran jornada de lluita i vagues contra Macron a tot França

Aquest 19 de gener, les centrals sindicals franceses convoquen més de 200 mobilitzacions en ciutats de França i vagues en diferents sectors contra la reforma de les pensions que vol imposar el govern.

Facebook Twitter

Per aquest primer dia de mobilitzacions contra la reforma de les pensions del Govern Macron, els sindicats han convocat unes 200 manifestacions a tot França. La CGT preveu que aquest dijous surtin al carrer un milió de manifestants.

La intersindical reuneix a les vuit centrals sindicals franceses CGT, FO, CFDT, CFTC i CFE-*CGC, Unsa, Solidaires i FSU, així com a cinc organitzacions juvenils: un front unitari sindical inèdit, ja que no es produïa des de fa anys. Aquesta és la resposta dels sindicats a l’anunci del govern per a reformar el règim de pensions. el govern busca retardar l’edat de jubilació fins als 64 anys. Com denuncien alguns sindicats: "Volen que treballem fins a morir".

El malestar és generalitzat, i per això s’esperen fortes mobilitzacions a tot França. Vagues, manifestacions, bloquejos en instituts, tot indica que aquesta jornada del 19 pot ser un punt de partida decisiu per a un moviment social contra la reforma de les pensions.

La CGT preveu que aquest dijous surtin al carrer un milió de manifestants en 200 ciutats. Els serveis d’intel·ligència anuncien entre 500.000 i 750.000 manifestants. Una forta mobilització, que a més compta amb un fort suport popular: el 93% dels treballadors no donen suport a la reforma de les pensions de Macron i el 52% dels francesos donarien suport a la tornada d’un moviment com el de les armilles grogues, segons algunes enquestes.

També cal comptar amb importants percentatges de vaga en diversos sectors, com els ferroviaris i els refinadors de la indústria petroliera, que surten a la vaga aquest 19, o en l’ensenyament, on s’espera un 70% de seguiment per part dels vaguistes en els centres de secundària.

Entre els ferroviaris, s’espera una vaga molt forta. Així ho assegurava Anasse Kazib: “Amb el 80% dels maquinistes de la SNCF en vaga, la presència dels ferroviaris serà massiva”.

El ministre de l’Interior va anunciar que es destinaran més de 10.000 policies i gendarmes per a les manifestacions del 19 de gener. Encara que s’espera que la mobilització sigui massiva, aquesta gran força policial està preparant el terreny per a dividir als manifestants, buscant separar entre "bons" i "dolents". Pot esperar-se que hi hagi repressió en diverses ciutats.

En el mateix sentit, Macron va marcar la línia als seus ministres demanant-los aquest dimecres que "denunciïn els intents de bloquejar el país". Els mitjans francesos van informar de les seves declaracions en el Consell de Ministres: "Cal distingir entre els sindicats oposats a la reforma, que convoquen manifestacions en un marc normal, i els que intenten deliberadament bloquejar el país, o fins i tot apuntar a membres del Parlament.” Macron està buscant generar un clima antisindical, per a justificar la repressió, i fins i tot la persecució d’alguns dirigents sindicals.

Avui arrenca la resposta als carrers. Segueix la cobertura en directe per les xarxes d’Esquerra Diari, en directe des de França amb els corresponsals de Révolution Permanent.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah