×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gran Escola d’Estiu anticapitalista i revolucionària del CRT a Madrid

Sota el títol de “idees per revolucionar el món” va tenir lloc de l'1 al 3 de juliol la IV Escola d'Estiu anticapitalista i revolucionària del CRT Madrid, al costat de les agrupacions Contracorriente i Pan y Rosas. Prop de 80 persones, entre estudiants, joves, treballadors i treballadores, van participar de l'esdeveniment en un cap de setmana ple de debats i confraternització, que va expressar els avanços de la nostra organització en l'últim curs i va deixar plantejats nous desafiaments.

EsquerraDiari.cat

dimarts 5 de juliol de 2022
Facebook Twitter

La IV Escola d’Estiu la CRT, Contracorrent i Pan y Rosas es va celebrar just quan finalitzava la cimera de l’OTAN a Madrid, que acaba d’aprovar el major rearmament i ofensiva imperialista des de la Guerra Freda i en un context de la Guerra a Ucraïna, crisi econòmica i social, ascens de l’extrema dreta i noves tendències a la lluita de classes en múltiples països, que reactualitzen les tendències a les crisis, les guerres i les revolucions que caracteritzen a l’època imperialista que estem vivint.

Per tot això es fan més necessaris que mai esdeveniments com aquest en els quals reflexionar des del marxisme com construir una alternativa socialista a aquest sistema que només promet més guerres, fam i catàstrofe climàtica, però que inevitablement també serà llevador de noves rebel·lions de les i els explotats a tot el món. Al llarg de tres dies, en successives xerrades, discutim sobre aquestes i altres qüestions.

La primera jornada va començar el matí del divendres en la qual es va debatre sobre “Feminisme, moviment LGTBI i lluita de classes”, de la mà de Jorge Remacha i Alejandra Correa.

Simultàniament, Irene Olano va abordar la crisi climàtica i les alternatives que plantegem des d’un ecologisme socialista en la xerrada “Crisi ecològica i revolució”.

Durant la tarda el divendres, en la xerrada “Per què Marx tenia raó?”, Elías Roiz va sintetitzar els fonaments filosòfics i històrics del marxisme i la seva actualitat per a pensar avui el món i transformar-lo.

En forma simultània, Juan Carrique va desenvolupar una exposició sobre la política de l’imperialisme espanyol i les seves conseqüències en el continent africà, en la xerrada “Imperialisme i crisi en el nord d’Àfrica”.

Tanquem el dia amb l’activitat central de la jornada, a càrrec de Lucía Nistal i Josefina Martínez, abordant la nova situació mundial oberta per la guerra a Ucraïna després de la reaccionària invasió de Putin i el rearmament i ofensiva de l’imperialisme nord-americà i europeu en la xerrada “Els marxistes revolucionaris davant la guerra”. En aquesta debatem sobre la perspectiva que defensem les i els socialistes revolucionaris en defensa d’una sortida des de la classe treballadora i els pobles als escenaris de major xoc entre potències i conflictes bèl·lics als quals ens dirigeixen els governs capitalistes imperialistes.

Dissabte, ja en la segona jornada de l’Escola, comencem amb la xerrada “Per què Trotsky?: Revolució Permanent, Programa de Transició i Quarta Internacional” a càrrec d’Alejandro Bravo, abordant els nuclis fonamentals del llegat revolucionari del pensament de Trotsky i la vigència de les seves idees en el segle XXI.

Simultàniament, en la xerrada “Debats entorn de l’Estat i l’hegemonia en Gramsci i Trotsky”, Josefina Martínez va abordar els debats teòrics en el marxisme al voltant del concepte d’hegemonia en un contrapunt entre el pensament d’Antonio Gramsci i León Trotsky.

Més tard, en la primera xerrada central de la segona jornada, “Les lliçons de la Revolució espanyola i la lluita pel comunisme”, Santiago Lupe va abordar la història i les lliçons revolucionàries aquesta gran gesta del proletariat mundial, que va mostrar la capacitat creativa de la classe treballadora per a resoldre les grans demandes democràtiques i socials en la seva lluita contra l’explotació capitalista, així com el rol contrarevolucionari de l’estalinisme i les direccions conciliadores que van impedir el seu triomf.

A la tarda, en un gran plenari de la militància de Contracorrent i Pan y Rosas es va debatre la importància que la joventut prengui partit i militi en forma revolucionària, així com els desafiaments que tenen les agrupacions en el període que s’obre.

El dissabte va acabar amb la xerrada “Partit, estratègia revolucionària i perspectiva socialista en el Segle XXI”, la segona activitat central de la jornada a càrrec de Diego Lotito en la qual es va abordar el caràcter estratègic de la construcció d’un gran partit revolucionari leninista de combat i quines són les tasques que tenim per davant les i els revolucionaris de la CRT per a avançar en aquest objectiu.

El diumenge al matí, ja en la tercera i última jornada de l’Escola, Clara Mallo, Álex León i Esteban Rivera van impartir la xerra “Pas a la joventut treballadora, lluita de classes i reconfiguració de la classe obrera”, en la qual debatem sobre els nous processos d’organització d’una classe treballadora cada vegada més juvenil, feminitzada i diversa, la necessitat de combatre a les burocràcies sindicals i lluitar per una perspectiva d’hegemonia obrera.

Finalment tanquem l’escola amb una reflexió sobre la situació i els avanços de l’últim curs. I, sobretot, els enormes reptes de la CRT en el pròxim període per a establir les bases d’una esquerra revolucionària que defensi un programa anticapitalista i de classe enfront de la fallida del neorreformisme i el creixement de l’extrema dreta, enfortint la seva inserció en la classe treballadora i la joventut oprimida per a forjar fraccions revolucionàries que lluitin per desenvolupar l’autoorganització en la perspectiva del govern de les i els treballadors i la lluita per una societat socialista.

Al llarg dels pròxims dies anirem publicant en aquest diari vídeos i articles sobre les xerrades i debats que van tenir lloc a l’Escola.

L’escola d’estiu de la CRT, Contracorrent i Pan y Rosas ens va generar un enorme entusiasme a totes i tots els assistents i va mostrar els nostres avanços de l’últim curs tant entre la joventut estudiant com en el moviment obrer. Un cap de setmana de reflexió marxista en el qual no van faltar moments d’oci i socialització entre nosaltres. La pròxima cita la tenim a l’Escola d´estiu de la CRT de Barcelona!


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna