Internacional

ESTATS UNITS

George Floyd va alertar fins a 20 vegades els policies que el van assassinar de que no podia respirar

La càmara d'un dels quatre policies implicats mostra que l'assassinat va ser més brutal del que s'ha vist en els vídeos fins al moment.

divendres 10 de juliol de 2020| edició del dia

L’assassinat de George Floyd a les mans de policies, que va provocar massives protestes contra el racisme als Estats Units, va alertar unes 20 vegades als agents que el van matar que no podia respirar. La informació sorgeix d’una transcripció policial feta pública aquest dimecres.

El “no puc respirar” (“I ca’t breath”) de Floyd es va convertir després en un dels lemes de les protestes que van iniciar un nou període en la lluita de classes al país.

Et pot interessar: Acte internacional simultani: Prou racisme i violència policial!

Les protestes contra el racisme van transcendir la frontera dels Estats Units i ocorren en un moment d’enorme crisi capitalista, aguditzada per la pandèmia.

La transcripció surt de la càmara corporal de Thomas Lane, un dels quatre policies involucrats en l’assassinat i la defensa del qual està intentant que s’arxivin els càrrecs en contra seva al assenyalar al principal acusat, Derek Chauvin , de la mort de Floyd.

“Deixa de parlar, es necessita molt oxigen per a parlar” li va dir Chauvin mentre continuava oprimint el coll de Floyd amb el seu genoll.

Fins ara l’assassinat de George Floyd es coneixia gràcies als vídeos gravats per transeünts, però el document aportat mostra l’escena, ocorreguda el 25 de maig a Mineápolis, d’una forma encara més brutal. “Em mataran, em mataran”, va dir Floyd, de 46 anys, quan els policies el tenien immobilitzat i boca avall.

Floyd va repetir més de 20 vegades que no podia respirar. Aquestes comandes van ser respostes pels agents implicats amb frases com “relaxa’t” (Tou Thao), “respira profund” (Lane) o “estàs bé, estàs parlant bé” (Alexander Kueng), mostrant com els altres 3 policies no van fer res per a detenir a Chauvin.

Floyd va informar els policies que havia estat malalt de coronavirus i que li costava respirar.

Derek Chauvin es troba acusat d’assassinat en segon grau i homicidi en tercer grau per matar a Floyd, mentre que els seus companys, Lane, Thao i Kueng enfronten càrrecs per ajudar i instigar a l’assassinat en segon grau. Lane, està en llibertat sota fiança de 750.000 dòlars.

L’assassinat de Floyd va provocar un enorme esclat de protestes contra el racisme de punta a punta del país per les recurrents morts de ciutadans afroamericans a mans de policies als Estats Units.

Et pot interessar: Daouda Dieye: "El racisme institucional és l’arrel: lluitar contra el racisme és lluitar contra el capitalisme"

Et pot interessar: La qüestió negra als Estats Units
temes relacionats

George Floyd   /    Racisme institucional   /    Repressió policial   /    Estats Units   /    Racisme   /    #BlackLivesMatter   /    Violència policial   /    Internacional

Comentaris

Comentar