×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Fujimori agraeix l’indult i Kuczynski anomena "errors i excessos" als crims de l’exmandatari

El genocida, Fujimori, va dir que "reconec que he defraudat també a altres compatriotes". Kuczynski va minimitzar els crims de Fujimori. Continuen les manifestacions contra l'indult.

dimecres 27 de desembre de 2017
Facebook Twitter

L’exmandatari peruà Alberto Fujimori va agrair aquest dimarts l’indult que li va otorgar l’actual president del Perú, Pedro Pablo Kuczkynski.

Fujimori condemnat per delictes de lesa humanitat, per les matances i segrestos durant el seu mandat, només podria ser alliberat mitjançant l’indult presidencial ja que no se li permetia accedir a cap reducció de la pena.

Després d’agrair al president Kuczkynski, Fujimori va demanar "perdó" a mitjes, per haver "defraudat" a una part dels seus compatriotes durant el seu Govern. "Soy consciente que los resultados durante mi gobierno de una parte fueron bien recibidos, pero reconozco que he defraudado también a otros compatriotas. A ellos les pido perdón de todo corazón", va dir l’expresident en un missatge gravat en vídeo.

La declaració de "perdó" de Fujimori resulta un nou greuge contra els milers que s’han mobilitzat des de que es va conèixer l’indult que li dóna impunitat pels crims del seu govern. L’expresident va ser condemnat al 2009 com a autor mediato (amb domini del fet) de l’assassinat de 25 persones en les matances de Barrios Altos (1991) i La Cantuta (1992), perpetrades a càrrec del grup militar encubert Colina, a més de per segrestos d’un periodista i un empresari al 1992.

Fa pocs mesos un grup de col·lectius socials i organitzacions no governamentals havien sol·licitat a la Fiscalia de Perú acusar a l’expresident Alberto Fujimori per delictes de lesa humanitat per haver esterilitzat de manera forçada o irregular a 236.000 dones durant el seu mandat.

En un missatge televisat a la nació el president de Perú, Pedro Pablo Kuczkynski, va justificar l’indult anomenant "excessos i errors" als delictes de lesa humanitat pels que va ser condemnat Fujimori per a justificar l’indult que li va concedir aquest Nadal, el qual l’eximeix de cumplir la major part dels 25 anys de presó als que va ser sentenciat.

"Se trata de la salud y las posibilidades de vida de un expresidente del Perú que, habiendo cometido excesos y errores graves, fue sentenciado y ha cumplido ya 12 años de condena", va assegurar Kuczynski.

"Estoy convencido que, quienes nos sentimos demócratas, no debemos permitir que Alberto Fujimori muera en prisión. La justicia no es venganza", va agregar per a després assegurar que "incurrió en transgresiones significativas de la ley, al respeto de la democracia y a los derechos humanos cuando al inicio de los años 90 asumió la Presidencia de un país sumido en una crisis violenta y caótica...Pero también creo que su Gobierno contribuyó al progreso nacional".

L’indult decretat pel president Kuczkynski va despertar grans movilitzacions. Decenes de milers es van manifestar en les principals ciutats de Perú per a reclamar contra l’indult i que Fujimori cumpli condemna de 25 anys de presó per violacions als drets humans.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah