×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Fi de 71 anys d’homenatge a Queipo de Llano: 44 d’ells en democràcia

Les restes del general franquista Gonzalo Queipo de Llano han estat exhumats aquest dijous de matinada de la basílica de la Macarena a Sevilla. Sense cap procés públic que expliqui els crims del general feixista i per la porta de darrere, el seu cadàver ha abandonat el que ha estat durant 71 anys un homenatge públic a la seva figura.

Roberto Bordón

dijous 3 de novembre de 2022
Facebook Twitter

“En rigorós compliment de la llei” com definia la pròpia Germanor de la Macarena, la que no dissimulava en una carta pública el seu desgrat davant la mesura, ha estat finalment exhumat aquest dijous de matinada les restes del general franquista Gonzalo Queipo de Llano, després de romandre 71 anys en la basílica de La Macarena. De matinada, sense molt de bombo, han estat traslladats les restes del general feixista davant la presència d’uns pocs familiars i alguns activistes, que han estat insultats pels familiars.

Les restes han estat traslladades sense cap mena d’avís oficial previ per part de la Germanor o d’organismes oficials. Finalment han estat exhumats tant les restes de Queipo de Llano com els de la seva dona i els del general Francisco Bohortez, que va servir a les ordres de Llano i es va encarregar de les execucions sumaries ordenades per ell.

Paqui Maqueda, presidenta de l’associació memorialista Memoria Nuestra, ha celebrat aquest procés com una victòria per netejar la ciutat de Sevilla de simbologia franquista. I ha recordat els crims del general franquista, que va ordenar l’execució de més de 45.000 persones després de la Guerra Civil, mentre estava al capdavant de la revolta franquista a Andalusia.

En concret l’ara exhumat feixista és responsable d’almenys l’assassinat de 45.566 persones a Andalusia, a més de violacions massives de dones, saqueig i robatoris a adversaris i l’ús de treball esclau.

Entre altres massacres, va ser artífex de la “Desbandá”, una veritable massacre de refugiats que fugien de Màlaga davant l’avanç feixista i que van ser bombardejats des de navilis i avions en la carretera de la costa, per part de tropes franquistes amb suport de l’aviació italiana i alemanya. També són conegudes les seves al·locucions radiofòniques en les quals animava a les tropes a violar a les “rojes” quan entressin a les ciutats i pobles conquistats.

La pròpia basílica de la macarena va ser construïda després de la guerra com a símbol de la victòria feixista i humiliació de la classe treballadora sevillana, en aixecar-se en el lloc que ocupava un tradicional punt de trobada i reunions de treballadors.

Dels 71 anys que Queipo de Llano ha gaudit d’aquests honors cívic-religiosos, 44 han estat sota la democràcia hereva de Franco. La impunitat dels crims franquistes han estat i són senyal d’identitat del Règim del 78.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah