×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Fer-ne ús i llençar: els Joves Migrants, per al govern espanyol són mà d’obra barata, per explotar en plena pandèmia

L’Estat Espanyol aprova una mesura que permet que els joves migrats, segueixin vivint sota el paraigües de la precarietat: sent explotats als camps, per salvar les collites, i després tornar-los a deixar en la mateixa situació que estaven.

Marc Ferrer

Cloe Comas

dimecres 8 d’abril de 2020
Facebook Twitter

El passat dimarts, es discutia i s’aprovava al Consejo de ministros, un seguit de propostes i mesures per combatre la falta de mà d’obra al sector de l’agricultura. Concretament al camp. Es calcula que es necessiten entre 75.000 i 80.000 treballadors arreu de tot l’Estat.

Segons ‘El Periódico’, “l’actual ministre d’Agricultura, Luis Planas, va plantejar inicialment la possibilitat d’incloure com a mà d’obra als ‘joves no acompanyats en edat laboral’, aquesta proposta inclou als joves a partir de 16 anys o més. Ahir dimarts, a la roda de premsa, finalment no es va incloure aquest col•lectiu, el ministre ha especificat que es podran acollir al permís de treball els ‘joves estrangers de 18 a 21 anys’ amb permís de residència no lucrativa. “

No és el primer cop que sorgeix aquesta possibilitat, Unió de Pagesos, l’any passat, va proposar habilitar permisos extraordinaris per contractar menors a partir de 16 anys, sota un programa de ‘formació professional’.

La proposta inicial, tot i finalment no dur-se a terme, és igualment un plantejament totalment racista, ja que el simple fet, de plantejar-se enviar a adolescents en situació de vulnerabilitat, deshumanitza totalment a aquests joves. A cap ministre se li passa pel cap plantejar la possibilitat d’enviar a treballar a joves blancs a partir de 16 anys, ja que se’ls tracta com a nens, com a adolescents. Ho són. Al igual que ho són els joves immigrants que arriben i són víctimes de múltiples violències, institucional, racista, policial, estigmatitzats, criminalitzats i ara, utilitzats com a mà d’obra barata, en plena situació de pandèmia, perquè ens salvin les collites, i per després deixar-los de nou, en la situació que estaven.

La mesura aprovada, comporta que es poden contractar a joves migrants extutelats, que no tinguin permís de treball, i ‘podran ser beneficiaris de la contractació temporal a l’efecte de la qual es podrà procedir a la seva regularització extraordinària durant el període de vigència del contracte”. És a dir, es legislarà un permís de treball especial, la durada del qual, no excedirà, en principi, del proper 30 de juny, després es trobaran en la situació anterior.

Si no és prou la situació en la que es troben els joves immigrants sols i ex-tutelats al país, com les violències que pateixen, esmentades anteriorment, la irregularitat administrativa, la precarietat als centres d’acollida, i la expulsió de molts joves dels centres d’acollida al complir la majoria d’edat, deixant-los en situació de carrer.
Ara l’Estat Espanyol després de maltractar-los sistemàticament, vol que siguin mà d’obra barata per mantenir l’explotació agrícola posant la seva vida en risc, ja que manquen elements de protecció, tal i com han denunciat alguns sindicats en aquestes últimes setmanes. L’Estat espanyol juga amb les necessitats d’aquests joves, situació administrativa, econòmica i laboral per explotar-los.

Cal afegir, que molts d’aquests joves, fugen de països que es troben en situació de guerres, dictadures o greus crisis econòmiques. Dictadures a les que l’imperialisme de l’Estat Espanyol dona el seu suport, com es el cas del Marroc, amb qui l’Estat Espanyol té tractes empresarials favorables, com el tractat de pesca a la costa del Marroc i Sàhara d’on extreu enormes beneficis que superen àmpliament el pressupost sanitari del Marroc que és de 2554,5 milions d’euros al 2018 ( a l’Estat Espanyol és de 75.435,3 milions) . Per tant, l’imperialisme espanyol, juntament amb altres potències europees és responsable de la manca de recursos del sistema sanitari del país d’origen dels joves que ara es volen explotar i precaritzar al camp.

El Govern Espanyol, un govern que s’anomena progressista, parla de ‘mesures extraordinàries en temps extraordinaris’. Doncs bé, nosaltres parlem de mesures dignes per a tothom. S’ha d’exigir al Govern de l’Estat Espanyol, la regularització immediata de totes les persones migrades que viuen i sobreviuen aquí, unes condicions laborals no precàries, amb mesures de protecció adequades a la crisi sanitària actual, i per suposat, salaris dignes per a tots i totes les treballadores.

Aquesta proposta, que sorgeix a l’Estat Espanyol, no és, per desgràcia la única mesura racista que es posa sobre la taula en l’actualitat. Alguns metges i científics francesos, van proposar la setmana passada, provar una vacuna pel COVID-19 a Àfrica, la màxima expressió de l’imperialisme francès.

Mentre vivim una crisi sanitària que sacseja el planeta sencer, les grans potències capitalistes, permeten i ajuden a que el racisme continuï avançant.


Facebook Twitter

Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”