×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Felipe VI torna a Barcelona: com el rebrem aquesta vegada?

Aquest divendres Felipe VI visitarà Barcelona i Figueres. Aquesta vegada ho fa en el marc de la gira per l’Estat que podria titular-se "La gira de la neteja d’imatge".

Sílvia Roig

dimarts 14 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Doncs això, que Felipe VI torna a Barcelona. I ho fa amb la seva família després d’haver visitat Las Palmas o Sevilla, on es va plantar a les Tres Mil Viviendas, el barri més marginal de l’Estat. Visitava Sevilla mentre estrenava nou Mercedes blindat, de "només" 550.000 euros. Una gira que s’està produint en mig de nous casos de corrupció de la Família Reial, i d’un fort qüestionament a la seva fortuna, el que va desembocar a una cassolada a diferents ciutats perquè la fortuna de la monarquia es posés al servei de la crisi social i sanitària.

La relació de Felipe amb Catalunya és complicada, i amb raó. Deixant de banda que és l’hereu d’una institució hereva del franquisme -valgui la redundància-, recollim alguns les seves fites més reaccionaris de cara a Catalunya, i les respostes que es van donar.

  •  Els atemptats de les Rambles. Després de la massiva manifestació del 26 d’agost a Barcelona sota el lema "No tinc por", es van escoltar esbroncs i xiulades contra Rajoy i contra el rei. Una gran pancarta va aparèixer a la mobilització on es podia llegir "Felip VI i Govern espanyol còmplices del comerç d’armes. No teniu vergonya"
  •  El discurs del 3 d’octubre: "A por ellos". Després del referèndum i després una jornada de vaga general a Catalunya, el rei es dirigia a tots les llars de l’Estat per dir que les autoritats catalanes havien "vulnerat sistemàticament les normes, demostrant una deslleialtat inadmissible als poders de l’Estat, als que representen a Catalunya. Han soscavat l’harmonia i la convivència a la societat catalana." Va recalcar que davant "la situació d’extrema gravetat" és responsabilitat "dels legítims poders de l’Estat assegurar l’ordre constitucional". Cap mena de menció a la brutal repressió de dos dies abans mentre feia una cínica reivindicació dels "principis democràtics" de l’Estat espanyol "basats en el desig dels espanyols de viure en pau i llibertat".
  •  Declaracions durant el judici al procés. Molt semblant al del 3 d’octubre va ser el discurs amb el qual Felipe VI apareixia a l’escena del judici als dirigents independentistes sense passar a la sala del Suprem. Va ser a la clausura del Congrés Mundial del Dret celebrat a Madrid on li van atorgar el Premi Mundial de la Pau i la Llibertat. Felipe VI va assegurar que "no és admissible apel·lar a una suposada democràcia sobre el dret, ja que sense el respecte a les lleis no existeix ni convivència ni democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat i, en definitiva, la fallida dels principis morals i cívics de la societat".

    Felipe VI entra a l’escenari del judici

  •  Referèndums sobre la monarquia. A Barcelona també va arribar el fenómen del referèndums sobre la monarquia, que van começar al barri popular de Vallecas i que va entrar amb la foça d’una onada a les universitats públiques espanyoles. Més de 60.500 estudiants van votar., amb un 85% a favor de l’abolició de la monarquia.

    Referèndums universitaris: gairebé 60.000 estudiants es pronuncien a favor d’abolir la monarquia

    Et pot interessar: La nit de Nadal en què les i els estudiants antimonàrquics li van canviar el discurs al Rei


  • Facebook Twitter
    El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

    El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

    Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

    Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

    Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

    Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

    El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

    El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

    La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

    La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

    Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

    Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

    El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

    El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

    “Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

    “Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso