×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Famílies i docents treballem a Madrid per la tornada a classes, però el Govern no fa res

La Comunitat de Madrid ha anunciat a través d'una nota de premsa que les classes presencials no començaran abans del dimecres 20, al no poder garantir la seguretat en els centres dels municipis. Només les famílies, els docents i el personal no docent treballem, pala en mà, per una tornada segura a classes.

Andrea Martínez

dissabte 16 de gener de 2021
Facebook Twitter

El pla de la Comunitat és que les diferents etapes educatives es vagin incorporant de manera escalonada a la modalitat presencial. Ara bé, la realitat és que centenars de docents de la Comunitat ens vam mostrar escèptics davant aquest incert context en el qual la seguretat i unes condicions mínimament dignes per a desenvolupar el nostre treball sembla que brillaran per la seva absència. Malgrat això, la Comunitat continua romantitzant en tuits l’escena dels i les veïnes de Madrid netejant els carrers. Això constitueix una altra mostra més del seu cinisme: els carrers continuen, una setmana després del temporal, plenes de neu gelada mentre es demana ajuda a la ciutadania per a la neteja de les voreres a causa de la incompetència dels governants.

De fet, la majoria dels espais transitables per vianants ho són avui precisament gràcies a l’organització de veïnes i veïns dels barris. Es tracta d’alguna cosa que també ha succeït en els centres educatius, els quals estan aconseguint ser buidats gràcies a la feina de famílies, docents i personal no docent. Mentrestant, els serveis públics de la Comunitat, els quals podrien garantir la revisió dels desperfectes dels centres, continuen estancats. Una història que ja coneixem en la Comunitat de Madrid i en la resta dels territoris de l’Estat: l’escola pública abandonada a la seva sort, al mateix temps que continua el finançament i les ajudes a la concertada.

La ineficàcia de les autoritats per a actuar en favor d’una tornada segura a les aules ressona en xarxes socials, on multitud de docents es pregunten com se solucionarà una situació en la qual s’ajunten els desperfectes causats per la nevada, els efectes de la pandèmia i l’escassetat de recursos materials i humans que s’arrossega en la pública des de fa dècades. Recordem, fins i tot, que, si parlem de la suposada alternativa que s’ofereix durant aquests dies d’educació en línia, ni tan sols la plataforma de EducaMadrid ha aconseguit oferir un servei eficaç perquè professorat i alumnat puguem continuar la docència telemàtica.

Es presenta davant les i els docents i l’estudiantat un escenari que poc té a veure amb les imatges idíl·liques de les quals parlava el conseller d’Educació i Joventut, Enrique Ossorio, segons les quals les manques derivades del confinament dels primers mesos de 2020 havien quedat cobertes. Caldria explicar-li al senyor conseller el que implica fer classe amb les finestres obertes tenint temperatures sota zero a l’exterior, així com el desastre que constituirà el fet que molts patis han quedat inhabilitats per causa del despreniment de sostres i pavellons. Què farem les i els professors durant els esbarjos? Mantenir a l’alumnat a les aules, tenint en compte el risc de contagi i les perilloses xifres de Covid que estem aconseguint en la Comunitat? Com accedirem als centres amb el transport públic a penes funcionant i amb els carrers circumdants sent veritables pistes de patinatge? Les i els docents volem reprendre les classes presencials i així ho vam mostrar amb les nostres reivindicacions. No obstant això, en ple hivern, sense notícies d’una (necessària) vacunació massiva al personal docent i no docent dels centres, sense ni tan sols comptar en tots els col·legis i instituts amb màscares FFP2 gratuïtes, sembla difícil imaginar una volta a les classes amb les mínimes garanties.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”