×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Exitosa presentació a Vigo de “La Rosa Roja”, biografia gràfica de Rosa Luxemburg

Aquest passat dijous 1 de febrer, davant un nodrit grup al saló del cafè De Catro a Catro, va tenir lloc la presentació de la novel·la gràfica “La Rosa Roja” de Kate Evans, basada en la figura personal i política de Rosa Luxemburg.

Alberto Fernández

dissabte 3 de febrer de 2018
Facebook Twitter

L’historiador marxista de l’ala esquerra de la II Internacional, Franz Mehring, va dir en una ocasió que Luxemburg era “la més genial deixebla de Karl Marx”. Aquest dijous a Vigo, Josefina Martínez va recórrer de forma sintètica la vida d’una de les dirigents més destacades del moviment socialista revolucionari en tota la seva història, buscant rescatar, a més del seu llegat teòric i polític, una perspectiva no sempre coneguda del seu costat més humà i sensible.

Des del seu despertar a la vida política al socialisme polonès de principis de segle, les dures polèmiques que va mantenir amb la corrent “revisionista” de Bernstein, però també amb el “centrisme” kautskista, fins a la seva ferma ubicació a l’oposició internacionalista de Zimmerwald i Kienthal a la primera guerra mundial, passant pel seu rol dirigent en la fundació del Comunisme alemany i el seu horrible assassinat a les mans dels Freikorps, la responsabilitat dels quals recau sobre la socialdemocràcia alemanya. Totes aquestes qüestions sobre la vida de Rosa Luxemburg van ser abordades a la presentació, donant-les a conèixer i introduint-les a través del prisma personal d’un esperit indomable, tremendament sensible i humà, que destil·la energia i passió.

Els interessos personals de Rosa de cap manera van acabar amb la política; lluny d’això, va sentir sempre una gran atracció per la ciència, en particular la botànica, amb un gran interès pels animals, així com un món ple de vida i passió en el terreny de les seves relacions personals, que entenia d’una forma tremendament avançada per la seva època.

Vídeo complet de la presentació transmesa en directe per Izquierda Diario.

Durant el torn de paraules es va poder discutir sobre les múltiples distorsions de les quals el seu pensament ha estat víctima. Des de les calúmnies i atacs per part de l’estalinisme, pintant a Rosa com una “centrista”; fins a aquest intent de construir una Luxemburg “descafeïnada”, limitada pel patró d’un socialisme light que busca trencar el seu caràcter revolucionari, exagerant les seves diferències amb Lenin i la seva crítica a l’acció dels bolxevics. Finalment, també es va abordar l’actualitat de la seva figura, per totes i tots els que lluitem en primera línia contra tota forma d’opressió i explotació al segle XXI.

Amb aquesta activitat pública, donem començament a una nova etapa pels marxistes revolucionaris que ens agrupem a la Corrent Revolucionària de Treballadors i Treballadores (CRT) de Vigo. La nostra més ferma intenció d’inserir-nos i participar en primera línia de les grans lluites que estan per venir, s’expressa en una actitud honesta cap a la teoria revolucionària. I això para nosaltres passa, indubtablement, per rescatar el pensament revolucionari de Rosa Luxemburg i armar-nos amb les seves immenses lliçons polítiques. L’encant i la profunditat de “La Rosa Roja”, contribueixen totalment a aquest objectiu.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna