×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Exitosa presentació a Vigo de “La Rosa Roja”, biografia gràfica de Rosa Luxemburg

Aquest passat dijous 1 de febrer, davant un nodrit grup al saló del cafè De Catro a Catro, va tenir lloc la presentació de la novel·la gràfica “La Rosa Roja” de Kate Evans, basada en la figura personal i política de Rosa Luxemburg.

Alberto Fernández

dissabte 3 de febrer de 2018
Facebook Twitter

L’historiador marxista de l’ala esquerra de la II Internacional, Franz Mehring, va dir en una ocasió que Luxemburg era “la més genial deixebla de Karl Marx”. Aquest dijous a Vigo, Josefina Martínez va recórrer de forma sintètica la vida d’una de les dirigents més destacades del moviment socialista revolucionari en tota la seva història, buscant rescatar, a més del seu llegat teòric i polític, una perspectiva no sempre coneguda del seu costat més humà i sensible.

Des del seu despertar a la vida política al socialisme polonès de principis de segle, les dures polèmiques que va mantenir amb la corrent “revisionista” de Bernstein, però també amb el “centrisme” kautskista, fins a la seva ferma ubicació a l’oposició internacionalista de Zimmerwald i Kienthal a la primera guerra mundial, passant pel seu rol dirigent en la fundació del Comunisme alemany i el seu horrible assassinat a les mans dels Freikorps, la responsabilitat dels quals recau sobre la socialdemocràcia alemanya. Totes aquestes qüestions sobre la vida de Rosa Luxemburg van ser abordades a la presentació, donant-les a conèixer i introduint-les a través del prisma personal d’un esperit indomable, tremendament sensible i humà, que destil·la energia i passió.

Els interessos personals de Rosa de cap manera van acabar amb la política; lluny d’això, va sentir sempre una gran atracció per la ciència, en particular la botànica, amb un gran interès pels animals, així com un món ple de vida i passió en el terreny de les seves relacions personals, que entenia d’una forma tremendament avançada per la seva època.

Vídeo complet de la presentació transmesa en directe per Izquierda Diario.

Durant el torn de paraules es va poder discutir sobre les múltiples distorsions de les quals el seu pensament ha estat víctima. Des de les calúmnies i atacs per part de l’estalinisme, pintant a Rosa com una “centrista”; fins a aquest intent de construir una Luxemburg “descafeïnada”, limitada pel patró d’un socialisme light que busca trencar el seu caràcter revolucionari, exagerant les seves diferències amb Lenin i la seva crítica a l’acció dels bolxevics. Finalment, també es va abordar l’actualitat de la seva figura, per totes i tots els que lluitem en primera línia contra tota forma d’opressió i explotació al segle XXI.

Amb aquesta activitat pública, donem començament a una nova etapa pels marxistes revolucionaris que ens agrupem a la Corrent Revolucionària de Treballadors i Treballadores (CRT) de Vigo. La nostra més ferma intenció d’inserir-nos i participar en primera línia de les grans lluites que estan per venir, s’expressa en una actitud honesta cap a la teoria revolucionària. I això para nosaltres passa, indubtablement, per rescatar el pensament revolucionari de Rosa Luxemburg i armar-nos amb les seves immenses lliçons polítiques. L’encant i la profunditat de “La Rosa Roja”, contribueixen totalment a aquest objectiu.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria