×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estudiants, professors i sindicats es rebel·len a la Complutense contra el nomenament d’Ayuso com a ’alumna il·lustre’

L'únic títol amb el qual es pot rebre a Ayuso és el de “persona non-grata” a la Universitat Complutense, ha dit Natalia Lago, portaveu de les agrupacions estudiantils Contracorriente i Pan y Rosas, que ja han anunciat que es mobilitzaran el pròxim 24 de gener contra el nomenament.

EsquerraDiari.cat

dimecres 28 de desembre de 2022
Facebook Twitter

L’escàndol porta recorrent les xarxes socials des que el Rector de la UCM, Joaquín Goyache, va fer pública la seva decisió de nomenar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com a ’Alumni Ilustre’. Una decisió insòlita que el Rector ha pres saltant-se la votació en la Junta de Facultat de Ciències de la Informació, que és la que atorgaria el guardó.

L’argument que ha donat Goyache per justificar aquest nomenament honorífic és que la presidenta madrilenya “és la primera alumna d’aquesta facultat a ostentar la presidència de Govern d’una comunitat autònoma i la primera en la història autonòmica espanyola llicenciada en Ciències de la Informació”. Però a ningú escapa que el nomenament té una clara intencionalitat política: donar un recolzament a la política trumpista d’Ayuso a pocs mesos del començament de la pròxima campanya electoral i enmig de la vaga de metges i personal sanitari que es rebel·len contra les brutals retallades en la sanitat pública madrilenya.

Les agrupacions estudiantils Contracorriente i Pan y Rosas, amb forta presència en els dos campus de la UCM de la Universitat Complutense, ja han anunciat que es mobilitzaran el pròxim 24 de gener contra el nomenament i la complicitat del rectorat de la Complutense amb les polítiques neoliberals en la Comunitat de Madrid.

Natalia Lago, una de les portaveus de les agrupacions en la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, ha criticat que es tracta d’un nomenament "fet a dit" pel rector de la UCM, “el mateix que l’any passat va proposar per al mateix títol d’honor a la reina Letizia”. Justament en una institució “en la qual més de 12.000 membres de la comunitat universitària van votar contra la reaccionària institució monàrquica en el referèndum organitzat per estudiants en 2018, el doble de vots dels quals va obtenir el rector en les últimes eleccions”.

No és d’estranyar el nomenament a dit fet pel Rector Goyache. Gràcies als negocis entre la Comunitat de Madrid i els rectorats de les diferents universitats públiques, les taxes universitàries són les més altes de tot l’Estat. Així mateix, han estat acomiadats més de 4.000 investigadors i professors associats entre 2008-2009 i 2020-2021. Les universitats privades són les grans guanyadores i creixen en terreny fèrtil superant en número a les universitats públiques.

“És que la Complutense no es cansa d’escàndols?”, es pregunta Lago a la xarxa social TikTok. La portaveu i representant de Contracorriente i Pan y Rosas en la Junta de la Facultat de Ciències Polítiques ha afirmat que “Si amb els insults masclistes en el Col·legi Major Elías Ahuja va sortir a la llum la relació de la universitat amb l’Església Catòlica i els seus ordes religiosos, ara veiem els seus llaços amb la Corona i els polítics d’aquest règim corrupte. Tampoc ens oblidem dels vincles de la universitat amb multinacionals contaminants com Repsol o Iberdrola, bancs que desnonen famílies com el Santander o empreses famoses per les seves pràctiques antisindicals com Telefónica o el Corte Inglés. Totes elles presents en els Consells Socials de les nostres universitats”.

“Una universitat antidemocràtica i al servei d’una casta universitària, i no de l’estudiantat. Ara la Complutense vol blanquejar la imatge d’Ayuso just quan els i les treballadores de la salut estan lluitant contra les seves polítiques de desmantellament de la sanitat pública”, han denunciat les organitzacions. Per això, han fet una crida a concentrar-se el dia que la presidenta rebrà el nomenament i creuen que l’únic títol que hauria de rebre és “el de persona senar grata en aquesta universitat”.

Nombrosos investigadors, professors i treballadors de la Universitat Complutense no surten de la seva sorpresa abans aquesta decisió i s’han situat en la línia dels estudiants mostrant el seu rebuig al nomenament. María Belén Rodríguez de Fonseca, Catedràtica de la Facultat de Ciències Físiques, ha instat el rector que "reconsideri el nomenament". Des de la Facultat de Ciències Físiques més d’un centenar de científics han secundat una altra carta de queixa per premiar a la que consideren “una negacionista del canvi climàtic”. El doctor Isidro Moreno Herrero, investigador de la UCM fins a 2018, ha afirmat que "Khatisa, l’alumna universitària de la Canyada Real que estudia amb veles, aquesta sí que és una alumna il·lustre".

També els sindicats presents en la Universitat han criticat el guardó a una representant política que ha dedicat la seva carrera al “atac constant als serveis públics”. En un comunicat, CGT ha denunciat que la gestió política d’Ayuso al capdavant del Govern de la Comunitat de Madrid ha estat la “causant de milers de morts en circumstàncies indignes en les residències durant la pandèmia, fins a la posada en risc de la salut de totes i tots els madrilenys amb el desmantellament de la sanitat pública”. CCOO, per part seva, ha destacat que els Pressupostos de la Comunitat de Madrid per a les universitats públiques són "clarament insuficients, amb unes quantitats pressupostades que posen de debò perillo la viabilitat del sistema universitari madrileny”.

Estudiants, professors i sindicats es concentraran el dia 24 de gener contra el nomenament, que tindrà lloc en la sala d’actes de la facultat aquest mateix dia i “en solidaritat amb la lluita dels treballadors de la salut”. CGT també ha declarat que si el rector no desisteix “no dubti a comptar amb la CGT per a rebre el pròxim 24 de gener al seu il·lustre personatge com mereix”. Diversos professors i investigadors també han avançat en Twitter que se sumaran a la convocatòria. Com declaren des de les seves xarxes socials les agrupacions estudiantils convocants: “No en el nostre nom! Tota la nostra solidaritat amb la lluita dels sanitaris!”


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones