×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estudiants i professorat associat tallen la Diagonal contra la precarietat

Dijous passat el professorat associat va sortir als carrers en una jornada de vaga contra la precarietat laboral. Aquesta setmana es repliquen accions de lluita en cada facultat. Ahir professors i estudiants van tallar la diagonal per dir prou a la precarització de l'educació pública.

Paula Baker

dimarts 29 de maig de 2018
Facebook Twitter

Durant el dia d’ahir el professorat de la Universitat de Barcelona va tornar a sortir al carrer en una altra jornada de lluita i vaga al campus Diagonal. Personal docent i alumnes de la universitat es van concentrar durant el migdia per lluitar contra la precarietat laboral. Aquestes accions van començar dijous passat amb una convocatòria de vaga unitària, recolzada pel 80% del professorat, i es replicaran durant la setmana en forma d’aturades als diferents centres universitaris.

Com informen en el seu comunicat, els i les docents pretenen pressionar a l’equip de govern de la UB per acabar amb la situació de precarietat que viuen les i els professors “associats”. De fet, que les negociacions estiguin estancades és una clara mostra del poc interès que ha tingut la universitat en psoar esment a les reivindicacions d’aquest sector que s’està organitzant des de fa anys.

Com a part d’aquestes accions de protesta, la Diagonal ha estat tallada per professors i estudiants, en un acte de solidaritat obrera-estudiantil. Durant la concentració s’han escoltat diferent consignes en defensa de l’educació pública com “prou precarietat a la universitat”. Els sindicats convocants, COS, CGT, o CCOO, denuncien que el professorat no permanent supera el 50% de la plantilla. A més, fan el 75% del treball d’un professor funcionari, però amb un sou de 500€», ja que els contractes estipulen només les hores que imparteixen classe.

La quantitat de professors associats ha pujat en aquests últims anys. Segons dades de l’Observatori del Sistema Universitari, el gruix del personal docent ja no es troba en el funcionariat, que ha passat del 52% en 2005 al 37% en 2015. Aquest Observatori ja va alertar ara fa un any que s’estava realitzant “un ús inadequat” del professorat associat, una figura que va ser creada per aquells que ja tenen un altre treball i no per «fer contractes més barats» pel centre. De fet, les xifres són tan alarmants que el propi portaveu de la universitat ha hagut de reconèixer l’incompliment de la normativa excusant-se en la situació política actual i la precarització que ha sofert la universitat des de la crisi.

És cert que existeix un estret vincle entre les polítiques de retallades que han anat aprofundint aquest model d’Universitat-Empresa i la precarietat en el sistema universitari en general, no obstant, això posa en relleu que la vaga és la complicitat de l’equip de Govern de la UB amb aquestes polítiques que busquen precarizar als i les professores, al mateix temps que faciliten la ingerència de les grans empreses i la banca a l’educació superior.

L’acció d’avui ha comptat amb el suport de grups d’estudiants que acompanyaven al professorat. Militants de l’agrupació Contracorrent han donat el seu suport a les mobilitzacions i han expressat la seva voluntat de construir una unitat entre estudiants i treballadors, començant amb els professors i professores. Aquesta jornada de lluita continuarà dia 29 amb la convocatòria de vaga i concentracions al campus de Mundet.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics