×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estudiants de la UB i la UPF donen suport al referèndum de la UAM i exigeixen que les universitats catalanes trenquin amb la Corona

Neix la plataforma "Fora el Borbó de les Universitats catalans" per exigir que es retirin símbols monàrquics, es declari persona no grata a Felip VI i les universitats no assisteixin a actes amb presència Real.

EsquerraDiari.cat

dijous 25 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Aquest dimecres saltava la notícia als mitjans: els referèndum sobre la monarquia continuen estenent-se. Del barri madrileny de Vallecas al de Vicálvaro, passant per la Universitat Autònoma de Madrid, on estudiants de diferents facultats han decidit organitzar una consulta popular sobre "monarquia si o no" a la qual criden a participar a tota la comunitat universitària.

El que el règim del 78 manté "lligat i ben lligat", allò sobre el que el PP, Cs i el PSOE apliquen un cadenat i hermetisme total, comença a ser qüestionat per cada vegada més amplis sectors socials. Especialment els més joves, aquells que no només no van votar la Constitució, sinó que tan sols els seus pares van poder fer-ho.

La notícia està sent rebuda amb molta simpatia a Catalunya, on el rebuig a la Corona segons algunes enquestes ronda el 80% de la població. Que la monarquia comenci a sotmetre’s a discussió pública en tot l’Estat, és vist per molts com un possible pont per donar una lluita comuna contra el règim del 78 entre poble català i els de la resta de l’Estat.

Fent-se ressò de la iniciativa dels estudiants de la UAM, estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) van anunciar ahir a la tarda que impulsarien una campanya en solidaritat amb la consulta madrilenya i en exigència als seus universitats perquè trenquin tota relació amb la Casa Reial.

La plataforma catalana ha llançat un cartell amb el lema "Nosaltres ja hem decidit, ara toca solidaritat amb els referèndum de Madrid" i amb la consigna de "Fora el Borbó de les universitats catalans.

Pau, estudiant del grau de Filosofia, Política i Economia la UPF i membre de l’agrupació Contracorrent, explicava com "el poble català ve deixant clar des de l’1 d’octubre i les anteriors manifestacions a favor de la independència que la monarquia no és ben rebuda a Catalunya. Aquest sentiment no és únicament propi de l’independentisme sinó que el rebuig a la Corona és compartit per la majoria dels catalans. Rebutgem totalment una institució d’herència franquista i que manté vincles amb l’Aràbia Saudita. La monarquia forma part del règim del 78 que volem tombar perquè es puguin obrir processos constituents a tot l’Estat. Els catalans ja hem decidit, ara volem que els madrilenys, aragonesos, andalusos ... tots els pobles de l’Estat puguin decidir lliurement i qüestionar aquesta figura arcaica. Si la majoria vol fer fora els Borbons, comptaran amb el suport del poble català per enviar-los al museu d’història".

Així mateix consideren que la universitat hauria de prendre partit en aquesta demanda democràtica. Paula, estudiant de Ciències Polítiques a la UB i militant de l’agrupació de dones Pan i Roses, explicava que "el que no pot ser és que seguim tenint retrats oficials d’un cap de l’Estat a qui no ha votat ningú. Volem que s’elimini qualsevol símbol monàrquic de les nostres universitats, i que el Claustre i les Juntes de Facultat declarin persona non grata a Felipe VI, el que va donar l’ordre del cop del 155 amb el seu discurs del 3 d’octubre. Ell és el responsable que tinguem presos polítics, més de 1.000 encausats i l’amenaça constant d’un nou 155 encara més agressiu ".

Els impulsors de la campanya també exigeixen que les universitats declinen d’assistir a qualsevol acte oficial on estigui prevista la presència del monarca o un altre membre de la Família Reial. Unes reivindicacions que de ser ateses se sumarien als diferents pronunciaments d’institucions catalanes contra la monarquia, com la resolució recentment aprovada pel Parlament i que Pedro Sánchez ha recorregut al Tribunal Constitucional, o la que el grup municipal de CUP-CapgiremBCN vol presentar a un proper ple de l’Ajuntament de Barcelona.

Com a mesures immediates la plataforma "Fora el Borbó de les Universitats catalans" començarà una recollida de signatures en suport a aquestes exigències als organismes i equips de govern universitaris. Crida també a una primera assemblea oberta per organitzar aquesta i altres accions per al dimecres 7 de novembre a la Facultat de Geografia i Història de la UB-Raval.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria