Jovent

MADRID

Estudiants de la UAM convoquen un referèndum sobre la monarquia

La consulta popular, a la qual està cridada a participar “el conjunt de la comunitat universitària”, es realitzarà el 29 de novembre al campus de Cantoblanco.

dimecres 24 d’octubre de 2018| edició del dia

FOTO: @ReferendumUAM

Monarquia sí o no, aquesta és la qüestió sobre la qual estan cridats a pronunciar-se l’estudiantati el personal docent i laboral de la Universitat Autònoma de Madrid el proper 29 de novembre.

Estudiants de diverses facultats d’aquesta universitat van decidir impulsar un referèndum sobre la monarquia “per visibilizar quin és l’opinió de la joventut sobre ser súbdits d’una institució anacrònica, corrupta i vinculada al règim franquista”. Per a això han conformat la plataforma ReferéndumUAM i criden a tota la universitat a participar en una assemblea oberta el dimecres 31 d’octubre en el saló d’actes de la Facultat de Filosofia i Lletres per discutir l’organització de la consulta.

El qüestionament a la Corona i a la Constitució sembla ser cada vegada major entre les noves generacions. “Els joves estem farts que s’utilitzi la inviolabilitat d’una Constitució votada sota xantatge, molt abans que naixéssim i sobre la qual ni els nostres pares van poder decidir” va declarar Marcos, estudiant d’Història i activista de l’agrupació juvenil Contracorrent.

La investigadora contractada Lucía Nistal, portaveu de Pan i Rosas, denúncia que "mentre el rei s’incrementa el sou, el dels investigadors roman congelat i se segueix retallant en recerca i educació”, i afegeix, “ja és hora que ens deixin decidir si volem seguir mantenint aquesta institució absolutament antidemocràtica i patriarcal”.

Per a Andrea Barberá, representant estudiantil en Consell de Govern per la llista Revoluciona tu Universidad, “la universitat hauria d’estar a l’avantguarda a l’hora de pronunciar-se sobre els debats i demandes de la societat”. Ha recordat que Felipe VI ostenta la presidència d’honor de la Universitat Autònoma i que el rector, Rafael Garesse, el va considerar l’antic alumne més distingit de la universitat en un vídeo en el qual li felicitava pel seu cinquanta aniversari. “Alguns tenim una visió menys medieval i més modernitzadra de la universitat que el senyor rector”, ha declarat.

Per això saluden la iniciativa dels dos estudiants d’Oviedo que s’han negat a participar en els premis atorgats per la fundació Princesa d’Astúries, així com les iniciatives similars que ja s’han convocat en barris de Madrid com Vicálvaro o Vallecas. Esperen que aquesta experiència sigui un exemple que es contagiï a la resta d’universitats públiques.

Criden al conjunt de les associacions estudiantils, als sindicats de treballadors i a les institucions de la universitat a recolzar aquesta iniciativa que esperen sigui “un primer pas en la lluita per conquistar processos constituents lliures i sobirans on puguem decidir la forma d’Estat, la separació de l’Església i l’Estat o l’autodeterminació dels pobles entre moltes altres qüestions sobre les volen evitar que ens pronunciem”.
temes relacionats

Rei Felip VI   /    Mobilització estudiantil   /    Jovent   /    Referèndum república o monarquia   /    Referèndum   /    En Català   /    Universidad Autónoma de Madrid   /    Asamblea Constituyente

Comentaris

Comentar