×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estudiants d’FP: el gran oblit de les organitzacions estudiantils

Entrevistem a estudiants d'FP d'Integració Social de Barcelona. Ens expliquen les demandes de l'estudiantat d'FP, la situació dels graus... També parlem sobre la necessitat que les organitzacions estudiantils prenguin les seves reivindicacions i les incloguin en les jornades de vaga.

Verónica Landa

dijous 10 de maig de 2018
Facebook Twitter

A FP hi ha moltes hores de pràctiques gratuïtes obligatòries per a empreses. Com us afecta per poder compaginar estudis i treball?

En primer lloc, les pràctiques s’han de realitzar en període escolar i no més de 4 hores diàries. No podem realitzar-les en cap de setmana, festiu o estiu. D’aquesta manera, aquelles persones que necessiten treballar per pagar-se el seu manteniment durant el curs es veuen forçades a deixar el mòdul de pràctiques per a tercer curs; tret que puguin convalidar-les. Això suposa que obtinguem el graduat més tard i retarda l’accés a un treball pel qual hem estudiat.

Qui convalida les hores de pràctica està perdent l’experiència participativa i presencial de conèixer i enriquir-se amb les pràctiques.

Quines són les demandes que teniu com a estudiants d’FP?

Primer, l’assistència no obligatòria, perquè si no, no podem compaginar estudis i treball. No volem deixar d’assistir a classe, però tampoc podem renunciar a treballar.

Un altre punt important és el preu de les matrícules. Fins a 2012 la matrícula era gratuïta, des de llavors van passar a costar 360 euros.

Que les pràctiques que realitzem siguin remunerades. Una major inversió en recursos, ja que moltes vegades els recursos tecnològics estan en mal estat, són lents i perds temps de classe esperant al fet que funcionin.

Un altre punt important també és que molts docents donen matèries que no són les seves; se’ls exigeix que facin diferents matèries, que moltes vegades no són les que han estudiat i/o exercit. Això limita molt com nosaltres assimilem els coneixements, perquè veiem com el professorat està sotmès a molta pressió i amb matèries que no són les seves.

Sentiu que els sindicats d’estudiants i altres organitzacions estudiantils no prenen aquestes reivindicacions?

Sí, els sindicats estudiantils per norma general solament reivindiquen demandes universitàries i de l’ESO. Moltes vegades com a estudiants d’FP no ens sentim ni en un lloc ni en l’altre: ni d’universitat, ni de l’ESO.

El 26 d’abril va haver-hi vaga estudiantil general, hi vau poder anar?

Organitzar quelcom a FP és difícil. Hem d’aconseguir que no ens compti assistir a una vaga com a falta, ja que has d’assistir al 30% d’hores lectives per poder graduar-nos. Però moltes participem.

Moltes de nosaltres volem anar a la Universitat, per això és important que lluitem per garantir que qualsevol persona més enllà del seu poder adquisitiu pugui accedir a estudis superiors.

I també, que aquelles persones que està actualment estudiant FP o que estan pensant a fer-ho puguin gaudir d’aquesta etapa amb millors condicions, i no sentin que han perdut el temps i els diners. Per això és important que les nostres reivindicacions pròpies com a estudiants d’FP es tinguin en compte en les vagues estudiantils.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!