×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estudiants d’FP: el gran oblit de les organitzacions estudiantils

Entrevistem a estudiants d'FP d'Integració Social de Barcelona. Ens expliquen les demandes de l'estudiantat d'FP, la situació dels graus... També parlem sobre la necessitat que les organitzacions estudiantils prenguin les seves reivindicacions i les incloguin en les jornades de vaga.

Verónica Landa

dijous 10 de maig de 2018
Facebook Twitter

A FP hi ha moltes hores de pràctiques gratuïtes obligatòries per a empreses. Com us afecta per poder compaginar estudis i treball?

En primer lloc, les pràctiques s’han de realitzar en període escolar i no més de 4 hores diàries. No podem realitzar-les en cap de setmana, festiu o estiu. D’aquesta manera, aquelles persones que necessiten treballar per pagar-se el seu manteniment durant el curs es veuen forçades a deixar el mòdul de pràctiques per a tercer curs; tret que puguin convalidar-les. Això suposa que obtinguem el graduat més tard i retarda l’accés a un treball pel qual hem estudiat.

Qui convalida les hores de pràctica està perdent l’experiència participativa i presencial de conèixer i enriquir-se amb les pràctiques.

Quines són les demandes que teniu com a estudiants d’FP?

Primer, l’assistència no obligatòria, perquè si no, no podem compaginar estudis i treball. No volem deixar d’assistir a classe, però tampoc podem renunciar a treballar.

Un altre punt important és el preu de les matrícules. Fins a 2012 la matrícula era gratuïta, des de llavors van passar a costar 360 euros.

Que les pràctiques que realitzem siguin remunerades. Una major inversió en recursos, ja que moltes vegades els recursos tecnològics estan en mal estat, són lents i perds temps de classe esperant al fet que funcionin.

Un altre punt important també és que molts docents donen matèries que no són les seves; se’ls exigeix que facin diferents matèries, que moltes vegades no són les que han estudiat i/o exercit. Això limita molt com nosaltres assimilem els coneixements, perquè veiem com el professorat està sotmès a molta pressió i amb matèries que no són les seves.

Sentiu que els sindicats d’estudiants i altres organitzacions estudiantils no prenen aquestes reivindicacions?

Sí, els sindicats estudiantils per norma general solament reivindiquen demandes universitàries i de l’ESO. Moltes vegades com a estudiants d’FP no ens sentim ni en un lloc ni en l’altre: ni d’universitat, ni de l’ESO.

El 26 d’abril va haver-hi vaga estudiantil general, hi vau poder anar?

Organitzar quelcom a FP és difícil. Hem d’aconseguir que no ens compti assistir a una vaga com a falta, ja que has d’assistir al 30% d’hores lectives per poder graduar-nos. Però moltes participem.

Moltes de nosaltres volem anar a la Universitat, per això és important que lluitem per garantir que qualsevol persona més enllà del seu poder adquisitiu pugui accedir a estudis superiors.

I també, que aquelles persones que està actualment estudiant FP o que estan pensant a fer-ho puguin gaudir d’aquesta etapa amb millors condicions, i no sentin que han perdut el temps i els diners. Per això és important que les nostres reivindicacions pròpies com a estudiants d’FP es tinguin en compte en les vagues estudiantils.


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques