Món obrer Estat espanyol

REFORMA LABORAL

Esteban, treballador de Telepizza: “Podemos ha acabat sent l’engranatge d’un govern liberal”

En el marc de la campanya per la derogació de les reformes laborals del PSOE i PP impulsada per Esquerra Diari, xerrem amb Esteban, treballador de Telepizza i afiliat del sindicat CGT.

dijous 20 de febrer de 2020| edici� del dia

Tarda de febrer que continua portant fred a Barcelona després d’un temporal que ha deixat pluges insòlites a tot l’Estat espanyol. Però ni el fred ni el vent han estat impediment perquè ens puguem reunir amb Esteban, treballador de Telepizza a Barcelona i afiliat a CGT.

Amb ell xerrem llargament, a bon resguard de les baixes temperatures i de la humitat de la capital catalana, sobre les reformes laborals del PSOE i el PP, sobre les promeses del govern “progre” i pensem com fer front a aquestes polítiques tan lesiva per als interessos de la classe treballadora i els sectors populars.

Esquerra Diari: Les reformes laborals sens dubte tenen un impacte notori en el dia a dia del treballador i a més en molts casos suposen canvis estructurals en l’empresa. En el vostre cas, com van afectar les reformes laborals en el teu sector?

Esteban: Record bastant el que va passar en aquelles reformes del 2010 al 2012. Per als treballadors de Telepizza va ser una maçada bastant contundent a les poques condicions que ja ens quedaven. La principal era la suspensió del conveni laboral, on l’empresa podia negar-se a pagar el salari fixat en el conveni al·legant al fet que hi havia una crisi. La segona i la que més mal va provocar a companys i companyes, va ser la suspensió del contracte per motius econòmics.

Aquest fet a l’any 2013 va desemmascarar encara més a les direccions sindicals d’UGT i CCOO, que es van dedicar a signar amb l’empresa el tancament de botigues i acomiadament de companys. Aquí a Barcelona es van tancar 2 botigues (les botigues de Balaguer i Verneda) acomiadant a diversos treballadors, i de fet, fins fa 4 anys l’empresa encara acomiadava a treballadors que eren més contestataris al·legant aquestes pèrdues econòmiques. Com es podia denunciar un acte així si la pròpia direcció del sindicat d’UGT era responsable dels mateixos acomiadaments?Acudir per la via legal per 300€? Estàvem totalment venuts, l’empresa i la direcció sindical anaven de la mà creant precarietat als nostres companys.

ED: Són molts els aspectes lesius de les reformes laborals, però en la teva opinió, per què caldria derogar-les?

E: És necessari derogar aquestes dues reformes, són reformes que impedeixen de manera directa l’organització sindical, el defensar els teus drets, en qualsevol moment pots ser al carrer si alces la veu i no has creat un bloc de suport fort al costat dels teus companys.

En un treball on el salari mig està al voltant dels 300€, amb jornades irregulars, amb horaris que varien cada setmana és molt complicat realitzar una organització, i si li afegeixes que aquestes reformes estan totalment destinades al fet que les empreses tinguin una major maniobra per a acoquinar als treballadors, obtens que anar a treballar és una amenaça constant a acabar en l’atur si no acates, vas amb por.

ED: El govern social liberal del PSOE i Unidas Podemos ha generat expectatives de canvi, també en relació a la derogació o modificació d’alguns aspectes de les reformes laborals. Coneixent les primeres mesures, com la no eliminació real de l’acomiadament per baixa de salut quina actitud creus que tindrà el nou govern de PSOE i Unidas Podemos més a mitjà i llarg termini respecte a les reformes laborals?

E: Pa i circ. No discuteixo que a Podemos hi hagi gent vàlida, però el marge de maniobra que pot tenir és mínim quan es participa en un govern liberal al costat del PSOE, i que, a certs sectors de Podemos, tampoc els interessa massa modificar aquestes reformes.

Els treballadors que vivim en una situació tan precària com Riders, Les Kellys, Dominos,... no podem fiar-nos de les actituds que pugui tenir un govern articulat per l’ala més "cool" del PSOE i secundat per un Podemos que va venir a assaltar els cels (sic) i va acabar sent l’engranatge del mateix partit que va crear una de les reformes més antiobreres de la història de la democràcia d’Espanya.

Els col·lectius de treballadors precaritzats (i no) hem d’estar ara més que mai units i fent front a qualsevol actitud que continuï permetent la vulneració dels drets dels treballadors. Si des del carrer, hem de treure-li els colors al partit que sigui, hem de fer-lo.

ED: En la teva opinió, davant la situació actual, Quin és el camí per a acabar amb aquesta legislació antiobrera?

E: Conscienciar als treballadors a ser participatius des dels sindicats de classe, allunyant-se de les direccions d’UGT i CCOO.

Avui dia sembla que es respira certa tranquil·litat, "ha arribat el govern progre, estem salvats", és el que predomina en la ment de molts, i això pot jugar en contra a l’hora de pretendre derogar les dues últimes reformes laborals.

El paper que juga el sindicalisme és molt important, ja que fins ara les direccions d’UGT i CCOO sempre han jugat a mantenir inactiva l’organització dels treballadors, allunyant-se de donar-los l’actitud combativa que des de sempre s’ha tingut i mantenint-la adormida i inofensiva.

Per tant, si a la tranquil·litat que es respira per part de sectors d’esquerra se li suma la inactivitat combativa que pretén continuar implantant les direccions dels sindicats majoritaris, mai aconseguirem tombar aquestes dues reformes que fins ara ens hem estat menjant.
temes relacionats

#DerogacióReformesLaborals   /    Món obrer Estat espanyol   /    CGT Telepizza   /    Telepizza

Comentaris

Comentar