×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estats Units: les maniobres per impedir el vot de les minories

Si bé les maniobres per impedir o descoratjar el vot van rebre una atenció notable en els mesos previs a les eleccions de mig terme, els problemes en les taules de votació van presentar nous obstacles per als votants de tot el país.

Mira Craig-Morse

diumenge 11 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Aquest article va ser publicat originalment en el lloc Left Voice, de la Xarxa Internacional L’Esquerra Diari.

La històrica victòria de dones i persones d’altres minories en les eleccions de mig plaçi es va produir malgrat els esforços concertats per impedir o descoratjar la participació electoral de certs grups socials o ètnics. Aquestes maniobres, conegudes com voter Suppression o anul·lació de votants es va denunciar a tot el país en graus impactants en els mesos previs a les eleccions de 2018.

El dia de les eleccions va estar ple de reptes per als votants. Els obstacles per a minories clau eren evidents a Dakota del Nord, Geòrgia, Florida i altres llocs. Després hi havia els nombrosos problemes tècnics que van detenir la votació en diversos llocs de votació en tot el país.

Les llargues files van obligar als votants a esperar durant hores fins que finalment es van donar per vençuts i molts es van retirar. Les màquines per votar es van trencar a les 8:30 a.m. en un dels llocs de votació de Brooklyn, segons el mitjà GroundTruth Project.

Als votants de Florida se’ls va dir que els seus noms no eren a la llista de votants registrats i que "haurien de tornar la propera vegada". A uns altres se’ls va dir que les seves signatures no coincidien amb els seus registres.
Tot i que es va inhabilitar a molts votants a l’estat de Florida, els ex convictes van obtenir el dret a votar en una àmplia aprovació de l’Esmena 4. Les millores en el registre de votants també es van aprovar a Maryland, Nevada i Michigan.
Altres estats van votar en l’altra direcció, incloent Arkansas i Carolina del Nord, on es van reforçar les lleis d’identificació de votants amb més restriccions.

Els informes de tot el país sobre les eleccions de mig plaç mostraven a un país en guerra amb si mateix. Alguns han qüestionat l’impacte real que té l’anul·lació de votants en el recompte final, però els números parlen per si mateixos. Els exemples més coneguts inclouen el candidat a la governació de Geòrgia, Brian Kemp, qui, com a secretari d’Estat de Geòrgia, ha treballat constantment per descoratjar o impedir el vot negre en l’estat des de 2010. Kemp va guanyar per menys de 65,000 vots, això li dóna 53,000 votants que van ser privats dels seus drets, ja que se li va donar a la llei de Kemp de "coincidència exacta" molta més importància.

De manera similar, el candidat que va derrotar la demòcrata Heidi Heitkamp per al senat està a favor de les lleis d’identificació de votants a North Dakota. Els nadius americans es van afanyar a organitzar i reunir adreces que complissin amb les demandes escandaloses d’una disposició clau del requisit d’identificació de votants. Activistes coneguts per desafiar la brutalitat de la força policial a Standing Rock durant els mesos de manifestacions contra el Dakota Access Pipeline en 2016-2017, es van organitzar novament per registrar a les seves comunitats per votar. L’estat roman vermell (color que simbolitza als republicans).

Els resultats de l’elecció intermitja de 2018 van ser mixtes. Els demòcrates van recuperar la majoria a la Cambra de Representants i els republicans van augmentar la seva fortalesa al Senat en un escó. Dones, persones pertanyents a diferents minories, musulmans, persones obertament homosexuals, nadius americans i una somalí americana van ser elegits per al Congrés, omplint el poder legislatiu amb un nombre rècord de dones i minories.

Havent-se tractat de maniobres per part dels governs estatals republicans per suprimir el vot que els resultava desfavorable, les llargues files o les màquines defectuoses, la votació no va ser fàcil en aquesta elecció de mig terme. És una demostració que els votants es van preocupar i estaven disposats a esperar, a resistir la pluja, a demanar butlletes provisionals quan van ser rebutjades. També va revelar la greu situació en què es troba la democràcia nord-americana. Si bé l’elecció de dones i minories és motiu de celebració, la supressió de votants segueix sent un obstacle important perquè les minories racials puguin exercir el seu dret democràtic bàsic.

Traducció: Glòria Grinberg


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah