×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estats Units ajuda a l’Índia contra el coronavirus mentre acapara milions de vacunes

L'administració de Biden està sota pressió per a ajudar al món contra l'onada fora de control de coronavirus. Subministrarà productes terapèutics, kits de prova, ventiladors i equip de protecció a l'Índia, però no enviarà ni una vacuna de les milions emmagatzemades ni tampoc alliberarà les patents.

Salvador Soler

dimarts 27 d’abril de 2021
Facebook Twitter

El govern de Biden, sota una pressió cada vegada major per a abordar una onada devastadora del coronavirus a l’Índia, va dir el diumenge que havia aixecat parcialment la prohibició d’exportar matèries primas per a vacunes i que també subministraria a la Índia productes terapèutics i kits de prova de diagnòstic ràpid, ventiladors i equip de protecció personal.

L’anunci, que significa un canvi abrupte per a l’administració, es va produir després que Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional del president Biden, realitzés una crida més primerenc el diumenge amb Ajit Doval, el seu homòleg a l’Índia, i com el govern indi va informar més de 349.000 noves infeccions, un rècord mundial per un sol dia. Emily Horne, portaveu del Consell de Seguretat Nacional, va dir que els Estats Units havia “identificat fonts de matèria prima específica que es requereix amb urgència per a la fabricació índia de la vacuna Covishield”, la versió produïda a l’Índia de la vacuna AstraZeneca.

La situació a l’Índia està desesperant al món. El país està presenciant potser la pitjor crisi que ha sofert qualsevol altre des que va començar la pandèmia, amb hospitals desbordats i persones desesperades morint en les files esperant per a veure als metges, i cada vegada hi ha més proves que el nombre real de morts és molt més alt del que es va informar oficialment. Les autoritats diuen que s’estan esgotant desesperadament els subministraments, inclòs l’oxigen i l’equip de protecció, ja que es creu que una nova variant de doble mutació està darrere d’un augment en els casos.

Et pot interessar: La vacuna AstraZeneca es va finançar en un 97% amb fons públics: Alliberament de les patents ja!

Aquesta situació a l’Índia no pot sorprendre a ningú. A l’Índia viuen 1,300 milions de persones, la majoria en situació d’amuntegament, condicions d’infraestructura precària i un sistema de salut ja col·lapsat. Els indicadors a principis de la pandèmia ja mostraven que l’Índia podria convertir-se en un dels principals focus mundials. Avui no sols s’ha confirmat aquest pronòstic, sinó que a més s’han descobert variants de "mutació doble".

Molts indis estan frustrats que el seu país, el major productor mundial de vacunes, estigui tan endarrerit en la seva pròpia campanya de vacunació. Menys del 10 %dels indis han rebut si més no una dosi, i només el 1,6% estan completament vacunats, segons una base de dades del New York Times. A pesar que l’Índia està produint dues vacunes en el seu propi sòl sent el major exportador d’aquestes, recentment van haver de dirigir part de la seva producció cap al propi terreny una vegada que la situació es va convertir en catastròfica.

No obstant això, fins i tot quan la setmana passada van circular per tot el món imatges horribles d’hospitals esgotats i de llocs de cremació massiva, els funcionaris de l’administració van ser retrocedit a mesura que augmentava la pressió perquè els Estats Units ampliés els seus esforços per a combatre l’augment a l’Índia. Mentre que el president Biden va assumir el càrrec prometent restaurar el lloc dels Estats Units com a líder en salut global, i ha dit repetidament que la pandèmia no es deté a les fronteres de la nació, ha fet poc i res en relació a això. Només són mesures que no ataquen realment el problema de fons.

Biden sembla continuar la política del “Amèrica First” de Trump, responent als productors estatunidencs custodiant els seus guanys a tot el món. Abans d’exportar vacunes vol que la totalitat dels estatunidencs hagin estat inoculats. No obstant això és una cosa que podria resoldre’s si les patents fossin alliberades a nivell mundial permetent que cada país tingui la possibilitat de produir i administrar vacunes de manera ràpida, gratuïta i efectiva. Però els guanys i la carrera pel control del negoci de la pandèmia és una tasca de primer ordre per a l’establishment nord-americà.

Fins al diumenge, el 28,5% dels estatunidencs estaven completament vacunats i el 42,2% havia rebut almenys una dosi, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties.

"Començarem assegurant-nos que els estatunidencs estan atesos en primer lloc, però després tractarem d’ajudar a la resta del món", va dir Biden el mes passat, després de comprometre’s a proporcionar suport financer per a ajudar a Biological E, un important fabricant de vacunes a l’Índia, a produir almenys mil milions de dosis de vacunes contra el coronavirus per a finals de 2022.

Però els compromisos de Biden només han arribat fins a un cert punt. l’Índia i Sud-àfrica han sol·licitat a l’Organització Mundial del Comerç una exempció temporal a un acord internacional de propietat intel·lectual que donaria als països més pobres un accés més fàcil a versions genèriques de vacunes i tractaments contra el coronavirus. L’administració Biden està bloquejant aquesta sol·licitud.

Et pot interessar: Crisi del vaccí AstraZeneca i de la gestió de la Covid

"L’administració de Biden encara pot fer més", va dir el diumenge en un comunicat el representant Ro Khanna, demòcrata de Califòrnia. També va demanar als Estats Units que alliberi dosi de la vacuna AstraZeneca, que no està aprovada per a la seva distribució en aquest país, a l’Índia, com l’ha fet per al Canadà i Mèxic.

Al voltant de 60 milions de dosis de la vacuna AstraZeneca estan emmagatzemades als Estats Units, i Biden va dir aquest dilluns que després d’una revisió de seguretat les compartirà amb el món. Però la vacuna es va fabricar en la planta de Emergent BioSolutions a Baltimore, on la producció es va detenir enmig de preocupacions sobre una possible contaminació.

l’Índia és la llar del Serum Institute of l’Índia, amb el 60% del mercat és el major fabricant de vacunes del món. Però la producció de vacunes s’ha quedat enrere de les necessitats dels 1.300 milions d’habitants de l’Índia mentre que les patents estiguin bloquejades per a administrar la vacuna dins del territori. Davant això, l’administració Biden es va resistir fins al diumenge a enviar ajuda. Quan se li va preguntar el dijous per què els Estats Units no aixecaria la seva prohibició, Ned Price, el portaveu del Departament d’Estat, va dir als periodistes que "els Estats Units, abans de res, està compromès en un esforç ambiciós, eficaç i, fins ara, reeixit per a vacunar al poble estatunidenc".

La resistència va ser rebuda amb crítiques de polítics indis i experts en salut. "En emmagatzemar vacunes i bloquejar l’exportació de matèries primeres crucials necessàries per a la producció de vacunes, els Estats Units està soscavant l’associació estratègica Indo-estatunidenca", va dir en Twitter Milind Deora, un polític de Mumbai, una de les ciutats més afectades.

Davant les pressions internacionals de diferents governs, però sobretot davant una amenaça real per l’augment de casos desmesurat a l’Índia, és que l’administració Biden va començar a ajudar al país asiàtic. Es tracta d’una resposta diplomàtica davant un aliat estratègic, intentant mostrar un nou rostre a l’imperialisme nord-americà després de quatre anys de trumpismo.

A més l’Índia és un país clau per a l’estratègia nord-americana a Àsia enfront de la Xina. El seu acostament, que es va anar assentant en els últims anys, és imperiós en aquest sentit per a mantenir la seva aliança relativa - ja que Índia baralla per major autonomia de la resta de les potències- . Encara que pel baix nivell de compromís, es pot esperar que la Xina o Rússia (aliat històric de l’Índia) facin el seu cobrint la manca nord-americana per a ajudar al país a resoldre la pitjor crisi de contagis del món.

Però que necessita concretament l’Índia per a enfrontar la pandèmia és que es deixin sense efecte les patents que són el principal fre per a una vacunació massiva a nivell mundial. Això no pot esperar-se de subjectes com Biden, per a aconseguir-ho els treballadors hauran de prendre el control de les empreses i la producció de vacunes i inputs mèdics. Es tracta d’una lluita política d’urgència per a evitar més morts a tot el món.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”