×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Esquerra Republicana torna a donar suport al Govern central

Esquerra s’ha compromès a abstenir-se i deixar via lliure a la que seria l’última pròrroga de l’estat d’alarma. ERC es consolida en jugar el mateix rol de l’antiga Convergència.

Guillermo Ferrari

dilluns 1 de juny de 2020
Facebook Twitter

Quan el “fanal” de la dreta no s’encega, actua el de l’esquerra. Aquesta vegada Ciudadanos no farà d’escuder del govern central com va fer a la pròrroga anterior i Sánchez torna a provar amb els republicans, com ja va fer en altres ocasions. Desprès del petit fracàs de votar una pròrroga d’un mes, el Govern central ha aconseguit votar-ne dues de 15 dies i a un preu més o menys assequible. És lícit preguntar-se si aquesta vegada el PSOE presentarà cap aclariment després de les votacions.

El Pere Aragonès i la jerarquia republicana podran dir que a canvi de l’abstenció van obtenir el compromís de Sánchez de reactivar la “taula de diàleg” per al juliol i que les diferents autonomies i Catalunya, entre elles, puguin fer-se càrrec d’aquells territoris que entrin a la fase 3. En aquesta taula, va dir Aragonès, parlaran dels presos polítics i dels exiliats. Tindran molta feina ja que el Suprem va impedir que els dirigents catalans puguin passar el confinament a casa.

Però els beneficis d’aquest pacte no són gran cosa. En primer lloc, perquè la taula de diàleg ja va ser part del pacte per a investir el Govern de Sánchez-Iglesias (Sánchez és un professional d’oferir que coses que ja ha fet). Fer un nou pacte i que et paguin amb la mateixa moneda que ja tens, sembla, com mínim, una mica estrany. Esquerra Republicana s’està acostumant a actuar amb el PSOE, el mateix que va a co-impulsar el 155 al Principat. Una espècie de síndrome d’Estocolm polític.

Et pot interessar: Enfront dels pressupostos vergonyosos del Govern català, quines mesures hem de plantejar l’esquerra anticapitalista?

I recuperar la capacitat decisiva a la fase 3 tampoc és gaire important. Ara mateix hi ha un 155 encobert a tot l’Estat amb epicentre en la sanitat pública però tots saben que això era temporal. Això vol dir que el sistema autonòmic no serveix per a fer front a una crisi tan greu i per tant només és com una joguina, un “cafè per a tothom”. Amb aquest suport, Esquerra es presta a aquest ús de les CCAA. En síntesi, Esquerra es troba còmoda en el seu paper de “Convergència”. Veurem si “fitxa” a Artur Mas o a Carles Puigdemont.

Però si aquests "beneficis" són mentides, perquè Esquerra Republicana de Catalunya se sent còmode? La clau per als de Junqueras i Aragonès és ser l’interlocutor vàlid amb el poder central. Un pas essencial per a guanyar la gran poltrona de la Plaça Sant Jaume. Res a veure amb el referèndum de l’1O. Tampoc amb la lluita del poble català.

Des del referèndum de l’1O, Junqueras i Aragonès han tractat d’ocupar l’espai del seny i el pacte amb Madrid. Primer, JxCat i Esquerra han entrat en la trampa electoral del 21D, després el president del Parlament Roger Torrent que no va desobeir i finalment el Pere Aragonès que va començar a donar suport al govern de Pedro Sánchez fins ara. A més dels pressupostos de la vergonya i la Llei de privatització dels serveis públics.

Et pot interessar: Ni Llei Aragonès ni més privatitzacions. Internalització sota control de treballadores i usuàries

El seu soci de govern i president de la Generalitat, Quim Torra ha aprofitat el benentès entre Sánchez i Aragonès per criticar l’acord. Una crítica per assenyalar perfil polític que no portarà cap crisi al govern català perquè com tots sabem JxCat no vol convocar eleccions immediates. En realitat Torra vol marcar un perfil polític diferenciat i crític a veure si pot canviar els resultats de les enquestes i sobre tot de les eleccions quan toquin. Al cap i a la fi, les seves diferències no son tantes.

Quim Torra i Pere Aragonès “juguen” dins del restringit espai polític que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias els deixen. Lluiten per la presidència de la Generalitat atrets per la gestió dels milions del Principat. Que és l’espai que el Règim del 78 deixa per a aquells que “no desobeeixin”. L’espai pel qual Junts per Catalunya i Esquerra Republicana pugnen amb diferents perfils polítics, però amb l’objectiu de defensar el Règim del 78 i les grans empreses catalanes.

Ni el suport directe al Govern de "progrés" d’Esquerra, ni les queixes impotents de Torra són una alternativa. Cal organitzar-se i lluitar de forma independent de les diferents ales burgeses per a resoldre democràticament la situació del poble català, prohibir els acomiadaments, tornar enrere tots els ERTOs i EROs, acabar amb totes les retallades amb impostos a les grans fortunes i empresaris, com un pla d’urgència fins a acabar amb el capitalisme depredador.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah