×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Esquerra Diari rep les primeres denúncies: com afecta en el teu treball el coronavirus?

Treballadors i treballadores de diferents sectors envien denúncies a Esquerra Diari sobre com les empreses estan descarregant els costos de la crisi del coronavirus sobre els salaris, ocupacions i condicions de seguretat.

Esquerra Diari

dissabte 14 de març de 2020
Facebook Twitter

Treballadors de l’hostaleria, l’educació, espectacles, neteja, les cures ... són molts i moltes els que estan fent arribar les seves denúncies a Esquerra Diari per mitjà de WhatsApp i Telegram. Una petita mostra del que s’ha viscut aquests últims dies en molts centres de treball. Comparteix aquestes denúncies i envia’ns la teva, perquè es conegui el que no sortirà en els grans mitjans.

Hostaleria i espectacles: suspensions, acomiadaments i cap mesura de protecció

 Julia, de Tres Cantos, ens explicava com la van acomiadar de la cadena de restaurants Gino’s. Estava en període de proves i això li va permetre a l’empresa acomiadar-la sense justificatiu.

 Eduardo, estudiant universitari i acomodador d’una important cadena de cinemes, també ens ha explicat l’ERTE que han aplicat al conjunt de la plantilla.

Molts dels treballadors, donada la seva joventut i la precarietat del seu contracte, no podran acollir-se al cobrament de la prestació per desocupació per no aconseguir el mínim cotitzat.

En altres empreses multinacionals, com Telepizza, estan apurant fins a l’últim minut per a treure profit d’aquesta crisi. Conscients que les recomanacions de no sortir de casa estan fent pujar les comandes de menjar a domicili, han decidit mantenir el ritme de producció al màxim.

 Esteban, delegat de CGT Telepizza a Barcelona, denunciava com això implica que en “una cuina d’uns 60 metres quadrats ens amuntegarem 20 treballadors, més els 15 repartidors que entren i surten”, una autèntic risc de contagi tant per als seus treballadors com per als qui rebin les pizzes a les seves cases.

...una cuina d’uns 60 metres quadrats ens amuntegarem 20 treballadors, més els 15 repartidors que entren i surten...

 "Aquest matí em va dir el meu gerent i em ’va suggerir’ que enxampés vacances aquesta setmana, perquè no vol començar a acomiadar gent", explica Raquel, cambrera d’un de les botigues de Vips.

Neteja, telemarketing i cures, un dels sectors més esgotats i exposats al contagi

Treballadors d’Atento Espanya ens explicaven que "no podrem guardar la quarantena que Madrid i Espanya necessita. No ho podrem fer perquè la nostra empresa ens obliga a anar a treballar". I denunciaven que això a més es produeix "sense distància de seguretat, sense cascos individuals"

 Ana Cuevas, una netejadora de l’Hospital Universitari Ufanós Blesa de Saragossa, ens comptava en una tribuna oberta com la falta de reforços, de mitjans protectors i pautes clares, les estava portant al límit.

 També Isabel Calvo, treballadora del servei d’Atenció a domicili a Madrid denunciava com estaven havent de continuar fent el seu treball sense que les empreses contractistes els brindin la protecció necessària, amb el corresponent risc d’infectar-se tant elles com els seus usuaris.

Enmig de la crisi del coronavirus, els treballadors que netegen els trens estan treballant el doble, sense protecció adequada.

Treballadors contractats i precaris de l’educació, els principals pagans del tancament de centres

Els tancaments de centres educatius suposen l’enviament a casa de centenars de milers de docents, no sols funcionaris, sinó també interins, contractats en centres privats o acadèmies i tot el sector que és clau per al dia a dia dels centres però que es troba subcontractat.

 Marta, professora d’anglès en una acadèmia privada de Barcelona, ens enviava una fotografia del que la seva empresa els vol fer signar. Un acomiadament encobert i disfressat com una setmana de vacances, seguida de l’aplicació d’una mesura de flexibilitat horària.

 En una situació similar aquesta Yorch, professor d’una acadèmia privada a Cantàbria, que ens comptava com ho han enviat a casa i encara no li han aclarit si és a costa de les seves vacances -que haurà de consumir confinat- o d’aplicar-li un ERTE que li consumiria la desocupació i baixaria un 30% el sou.

Una situació que, com en el seu cas, pal·liarà amb el salari de la seva companya, que és funcionària, però que pot suposar un gran problema als qui depenguin d’un sol salari.

En aquesta situació estan molts dels i les monitores de menjador, auxiliars d’educació especial, cuineres o netejadores, són alguns dels sectors que depenen directament d’empreses privades i que està aplicant acomiadaments per a molts amb contracte d’obra i servei, o també les obliguen a prendre’s vacances o les enviaen a l’atur per mitjà d’ERTEs. Una situació que pot deixar a molts d’elle i ells, amb contractes fixos discontinus, sense ingressos quan acabi el curs i els seus contractes quedin suspesos.

Explica’ns com està afectant la crisi del coronavirus en el treball i el teu dia a dia

Aquestes són només una mostra del que s’està vivint en molts centres de treball. Si vols donar a conèixer la teva denúncia pots enviar-nos-la per WhatsApp o Telegram al 631 66 49 49.

Mentre el govern declara l’Estat d’Alarma o la Generalitat aprova el confinament de tota Catalunya, a les empreses se’ls permet tot. Des de mantenir l’activitat, fins i tot en cas de no fer-ho que puguin descarregar aquest cost sobre les ocupacions, salaris i les arques públiques.

La necessitat de un programa d’emergència es fa cada vegada més urgent. Un pla de xoc que inclogui mesures essencials com la intervenció de la sanitat privada baix control del personal sanitari, la contractació de tots els aturats sanitaris, el reforç de sectors sobrecarregats com la neteja, l’accés a tots els mitjans de protecció necessaris en tots els centres de treball, la prohibició dels acomiadaments, la moratòria de lloguers, hipoteques i desnonaments o permisos amb el 100% del salari per a la cura de menors, baixa mèdica, confinaments o suspensions per clausura o baixada d’activitat.


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”