Política Estat espanyol

ESQUERRA MONÀRQUICA

Amb el suport de Podemos, el Congreso veta iniciativa de la CUP perquè el Rei comparegui pels contractes amb l’Aràbia Saudita

La Mesa del Congrés, amb el beneplàcit de Podemos i d'En Comú, ha vetat una iniciativa de la CUP que buscava forçar la compareixença davant la Cambra del Rei Felip VI per a donar compte de les notícies sobre suposats suborns de l'empresa semipública espanyola Defex per a aconseguir contractes d'armament a l'Aràbia Saudita, un cas que investiga la Fiscalia Anticorrupció.

dijous 16 de gener de 2020| edició del dia

Segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, la petició de la formació independentista catalana va ser inadmesa per unanimitat en la reunió que l’òrgan de govern de la Cambra va mantenir aquest dimecres.

En aquesta legislatura formen part de la Mesa del Congrés el PSOE, el PP, Vox, Unides Podemos, En Comú, els representants del qual van coincidir a acceptar el criteri dels lletrats que la compareixença del Rei havia de ser rebutjada perquè el cap de l’Estat no està sotmès al control parlamentari.

Esquerra monàrquica

El veto a aquesta iniciativa de la CUP suposa un canvi de criteri de Podemos i En Comú respecte a legislatures anteriors en les quals el partit morat i la seva confluència catalana fins i tot van promoure iniciatives per a fomentar el control parlamentari de la Casa reial. Amb l’entrada d’Unides Podem al govern de coalició social liberal amb el PSOE, el seu republicanisme s’ha despullat com una impostura.

La CUP vincula la recerca amb la suposada relació i/o mediació del Rei Joan Carles amb les autoritats saudites i, per això, vol que el seu fill i actual cap de l’Estat, rendís comptes en el Congrés d’aquest assumpte.

A més de demanar expressament la compareixença de Felip VI davant la Comissió d’Interior, la CUP havia sol·licitat també la del fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, i la de quatre antics responsables de Defex, per a "informar sobre els suborns pagats per l’Estat espanyol a l’Aràbia Saudita". Totes van ser rebutjades per la Mesa del Congrés, amb el suport de Podemos.

En el seu compte de Twitter, la CUP ha dit que “No hi ha govern de progrés sense qüestionament del Règim i dels seus pilars. No pot haver-hi canvis socials si es continuen tapant les vergonyes de l’Estat i la seva monarquia corrupta.”
Comentaris

Comentar