×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Escàndol per finançament il·legal de la campanya de Bolsonaro

Involucra desenes de milions de dòlars aportats il·legalment per grans empresaris. El propi líder ultradretà ho va reconèixer en una entrevista i el PT va iniciar denúncies davant la justícia.

dissabte 20 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

El candidat triat per les grans patronals brasileras i que té les majors probabilitats de quedar-se amb la presidència, travessa el seu primer gran escàndol de corrupció enmig de la campanya electoral cap al balotage del 28 d’octubre.

Una recerca publicada el dijous pel diari Folha de Sao Pablo indica que més de 150 empresaris, molts d’ells grans com la famosa marca Havan, vénen invertint desenes de milions de dòlars en la difusió de “fake news” (notícies falses) per whatsapp a favor de Bolsonaro i contra el candidat del PT Fernando Haddad.

Els aportis empresaris serien il·legals ja que no van ser declarats a la justícia com a contribucions a la campanya de Bolsonaro, sinó que es van destinar a la contractació dels missatges massius falsos a milions d’usuaris. Cadascun d’aquests paquets de missatges tindrien un valor d’uns 12 milions de reals (3,25 milions de dòlars).

La recerca també assenyala que estaria preparada una nova ona de missatges massius amb “fake news” per a la setmana propera amb l’objectiu de seguir manipulant a l’electorat a favor de Bolsonaro.

Entre excuses i denúncies

"En qualsevol lloc del món això seria un escàndol de proporcions majúscules, que podria portar a una impugnació de candidatura", va dir Haddad en conferència de premsa després de presentar la denúncia a la justícia i va agregar que també ho denunciarà davant l’Organització d’Estats Americans (OEA).

En una entrevista publicada el mateix dijous pel lloc web Antagonista l’ultradretà Jair Bolsonaro va reconèixer que sabia que la forma de finançament de la seva campanya és il·legal, encara que va intentar cobrir-se assenyalant que ell no pot controlar-ho tot.

“No puc controlar si un empresari que simpatitza amb mi fa això. Sé que danya la legislació. Però jo no tinc control, no tinc com saber què succeeix”. Un argument similar al que va utilitzar per no fer-se responsable per les desenes d’atacs racistes, misògins i homofòbics realitzats per seguidors seus en els últims dies.

A partir de l’informe del Folha de Sao Pablo, el PT va presentar la denúncia davant la justícia acusant a Bolsonaro de "abús de poder econòmic i ús indegut de mitjans de comunicació digital" i va demanar la impugnació de la candidatura de l’ex capità de l’exèrcit.

"Folha comprova avui que el diputat Bolsonaro va crear una veritable organització criminal amb empresaris que, a través de la caixa 2, diners bruts, patrocinen trets de missatges mentiders en WhatsApp", va escriure Haddad en Twitter.

Com era d’esperar, el referent de la ultraderecha va intentar donar volta les acusacions, declarant en Twiter que "El PT no està sent perjudicat per les fake news, sinó per la VERITAT. Van robar els diners de la població, van ser presos, van enfrontar a la justícia, li van faltar el respecte a les famílies i van submergir al país en la violència i el caos. Els brasilers saben tot això, i ja no poden enganyar-los més!".

Digui el que digui, i més enllà que aconsegueixin evitar una sanció judicial, ha saltat a la llum el seu primer cas de corrupció que donant per terra amb el perfil de “outsider” del sistema polític i els foscos manejos que ho envolten que ve construint l’equip de campanya de Bolsonaro.

Davant l’escàndol, que es va transformar en Trend Topic a Brasil, la presidenta del Tribunal Suprem Electoral, Rosa Weber, ja es va reunir amb els equips de campanya dels dos candidats per demanar-los un clima de pau a la recta final de la campanya, segons informa Agència Brasil.

WhatsApp és una missatgeria molt popular a Brasil, amb 120 milions d’usuaris. Davant l’escàndol deslligat, l’empresa va emetre un comunicat oficial on assegura que investigarà les acusacions.

Bolsonaro no anirà als debats televisius

L’equip de campanya del candidat de la dreta, al costat dels grans mitjans com O’ Globo i als jutges colpistes com a Sergio Moro entre molts uns altres, vénen fent enormes maniobres per adreçar el procés electoral.

Com a part d’aquestes maniobres arbitràries i antidemocràtiques, ara han ratificat que el seu candidat no assistirà als debats televisius amb el seu rival. Durant la campanya de la primera volta, s’havien escudat en el seu estat de salut després de l’atac rebut durant un acte de campanya.

Ara, malgrat tenir l’alta metgessa, tornen a negar la participació a cap debat públic argumentant simplement que no té obligació de fer-ho.

La realitat és que Bolsonaro no vol fer cap aparició en la qual hagi d’enfrontar preguntes incòmodes que puguin modificar l’escenari a pocs dies de la segona volta i encapçalant les enquestes amb el 59% d’intenció de vot enfront del 41 de Haddad.

Et pot interessar: Bolsonaro és l’avanç de l’autoritarisme hereu de la dictadura militar


Facebook Twitter
La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l'ofensiva judicial

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l’ofensiva judicial

El govern "progressista" justifica l'espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El govern "progressista" justifica l’espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l'escalada militarista de l'OTAN i la lluita contra la immigració

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l’escalada militarista de l’OTAN i la lluita contra la immigració