×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Escàndol a França per brutal detenció d’estudiants secundaris

Macron suma un nou revés, ara per les imatges de 150 adolescents agenollats i amb les mans al cap detinguts per la policia, mentre protestaven contra el Govern.

dissabte 8 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Les imatges corresponen a un grup de 146 estudiants agenollats, alguns contra la paret, i amb les mans darrere del clatell al pati de la seva escola, a uns pocs quilòmetres de Paris. Un grup de policies armats els custodien abans de portar-los detinguts. El vídeo que es va viralitzar a tot el país, va generar odi i indignació inflamant encara més els ànims a tan sols un dia de la nova jornada de protestes convocades per a aquest dissabte.

L’actuació de la Policia és part del fort operatiu repressiu desfermat contra els estudiants secundaris que aquesta setmana van sortir als carrers per enfrontar el pla del govern de restringir l’accés a la universitat i augmentar la matrícula. El govern va reaccionar davant la possibilitat que la lluita dels secundaris, que es va estendre als universitaris, conflueixi en els carrers amb els anomenats "armilles grogues", que van començar demanant la fi de l’impost als combustibles i van ampliar les seves demandes fins a arribar al augment del salari mínim, la reinstauració de l’impost a les fortunes i fins a la la renúncia de Macron.

Davant aquest escenari el Govern francès no només va militaritzar el país i va blindar la capital de cara a dissabte sinó que es va anticipar amb una forta repressió sobre els secundaris, amb l’objectiu d’acovardir i evitar que siguin part de les jornades que tindran lloc demà .

No obstant això les imatges de centenars d’adolescents detinguts al pati de la seva escola, van jugar el paper invers i van generar una indignació generalitzada. A aquest punt li va sortir malament la jugada al Govern que el ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, va haver de sortir a anunciar que s’investigaran els fets. El mateix ministre va dir que considerava "xocants" les imatges al liceu Jules Saint Exupéry de la ciutat de Mantes la Jolie, a la perifèria de Paris.

No obstant això Blanquer va tractar de defensar l’acutació de la policia i va demanar "cura" a l’hora d’interpretar aquestes imatges, sota l’argument que "estem en un clima de violència excepcional". Igual que el discurs governamental cap a les marxes de dissabte el ministre d’Educació li va donar la culpa a un suposat grup de "professionals de la violència", que haurien van aconseguir arrossegar a alguns alumnes a manifestarse als carrers. L’argument sona insòlit i va generar més brega tenint en compte que els adolescents tenien entre 15 i 18 anys, i la Policia va cometre tots els abusos que podia encara sabent que els filmaven. El que no té altra explicació que una llum verda de part del Govern per actuar contra els manifestants.

La mobilització dels estudiants secundaris va anar creixent durant la setmana fins arribar a unes 300 escoles afectades aquest dijous, 80 d’elles bloquejades pels estudiants. La repressió policial es va sentir en tot en país i en les diverses mobilitzacions haver un total de 700 detinguts.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Judici per la readmissió d'Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!

Judici per la readmissió d’Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”