×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Escandalós!: el govern impedeix a 23 sindicalistes de CGT acudir a Getafe per a protestar contra el tancament d’Airbus Puerto Real

La Policia Nacional reté als representants sindicals a Sevilla per a impedir-los protestar en un acte de la Casa Reial al campus d'Airbus Getafe

Roberto Bordón

divendres 16 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Els treballadors d’Airbus a Puerto Real, Cadis, porten diverses setmanes mobilitzant-se per a protestar davant el possible tancament de la seva planta per part de la multinacional, que ha concentrat el gruix dels atacs a la fàbrica gaditana. Davant aquesta situació s’han convocat diverses mobilitzacions a la província secundades per sindicats i organitzacions polítiques, així com treballadors d’indústries auxiliars. Tot un calendari de protestes, en defensa de la indústria i l’ocupació en la Badia de Cadis.

Una d’aquestes mobilitzacions estava prevista per a aquest dijous i consistia a desplaçar-se un grup de delegats i representants sindicals fins a la inauguració del nou campus d’Airbus Getafe. Allí havien acudit el president del govern Pedro Sánchez i el rei Felip VI. Es pretenia per tant protestar i denunciar la hipocresia del suposat govern “progressista”, que estaria avalant que s’enviï al carrer a 500 famílies amb el possible tancament de la fàbrica.

Per a això, després de la protesta del passat dimecres, els treballadors van iniciar un viatge de nit cap a Getafe. No obstant això, la policia ha interceptat el bus on anaven els treballadors res més sortir de Cadis. En arribar a Sevilla se’ls ha retingut i se’ls ha impedit continuar malgrat tenir els salconduits necessaris per a aquest desplaçament. De poc han servit aquests permisos, segons explicava Juan Antonio García, secretari de la secció sindical CGT en Airbus Puerto Real, ja que la policia tenia ordre expressa de no deixar-los passar ignorant qualsevol detall legal. Era igual que es tinguessin els papers necessaris per a realitzar el viatge.

Aquesta acció ha estat assenyalada per García com a reveladora del caràcter del suposat govern “més progressista” de la història, que ha impedit als treballadors mobilitzar-se per a defensar els seus drets i llocs de treball. Per a CGT s’hauria impedit als treballadors exercir els seus drets sindicals i estaria preparant una resposta jurídica a la situació.

Malgrat aquest atropellament de drets, això no ha impedit que hi hagués veus de protesta en l’acte, en el qual s’han sentit consignes com: “Menys Casa Reial i més Puerto Real” o s’han vist pancartes amb el lema “Puerto Real no es tanca”. Accions realitzades per companys de les plantes de Getafe, Illescas i Barajas, en solidaritat amb els obrers gaditans.

Els treballadors afirmen que la intenció de l’empresa és forçar la màquina davant les negociacions del conveni col·lectiu, del Pla Industrial i dels acords amb el Govern d’Espanya. Insisteixen que el govern no pot donar ajudes milionàries a la indústria i després avalar que es produeixin acomiadaments. Rebutgen els arguments d’Airbus que la seva planta no sigui competitiva i recorden que tenen un dels millors rendiments en l’àmbit europeu. Proposen nous projectes com el desenvolupament d’una segona línia de muntatge final d’estabilitzadors horitzontals de l’A320 o l’A321; al·ludeixen al fet que tan sols existiria a Espanya una línia de muntatge d’aquest tipus en la planta de Getafe, on es distribueix a altres centres. Amb la proposta del comitè d’empresa de Puerto Real, es podrien construir en aquesta planta i aprofitar les connexions marítimes per a estalviar costos en logística. En qualsevol cas, neguen voler substituir al Pla industrial i afectar les ocupacions de companys d’empreses com Alestis Puerto Real.

Si bé, la retenció dels sindicalistes ha estat un esdeveniment escandalós, no ha estat la primera topada entre policia i treballadors. El mateix dimecres en la manifestació anterior al viatge dels delegats sindicals a Getafe, la policia va organitzar un fort cordó policial impedint continuar el recorregut de la mobilització al·legant que no estava autoritzada per la Subdelegació del Govern. Una situació que tan sols es va resoldre per l’acció d’un grup de treballadors que va travessar el cordó policial mentre l’alcaldessa de Puerto Real, Elena Amaya i de Cadis, Kichi, negociaven amb la policia l’existència o no d’aquesta autorització.

Finalment va haver-hi més endavant una altra barrera policial i la manifestació va tallar l’Autovia CA-35 amb barricades tapant els accessos. Els treballadors van aprofitar l’ocasió per a denunciar la complicitat del govern amb el possible tancament de la fàbrica i la destrucció de 500 ocupacions, alhora que donen milions d’euros en diners públics a la indústria.

El comitè d’interempreses d’Airbus Espanya ha anunciat que en cas que tant l’empresa com el govern d’Espanya no atenguin raons i es tracti de tancar la planta d’Airbus Puerto Real, comencessin una vaga a partir del 23 d’abril en tots els centres de treball d’Airbus de l’Estat.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah