×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Es filtra el document del govern en el qual es proposa la rebaixa del 6,3% de les pensions

Pablo Juárez

divendres 22 de gener de 2021
Facebook Twitter

Aquesta setmana ha estat marcada per les tensions a l’interior del govern al voltant de la futura reforma de les pensions. Pablo Iglesias presumia que la referència a l’augment exacte del còmput per a calcular les futures prestacions hagués sortit dels documents enviats a la UE per a accedir als Fons de Reconstrucció. El ministre de Seguretat Social, Jose Luis Escrivá, sortia aquest mateix dimecres a Onda Cero negant que l’objectiu de la reforma que s’acosta sigui el de rebaixar les jubilacions.

No obstant això El País feia públic aquest dijous un informe ministerial del govern, elaborat pel mateix Escrivá, en el qual sí que es fa esment explícit a la seva intenció de canviar aquest còmput de 25 a 35 anys, per d’aquesta manera aconseguir una rebaixa mitjana d’un 6,3%. El document reconeix que l’objectiu és aprofundir la reforma de 2011 que va elevar l’edat de jubilació a 67 anys.

El ministre i la resta del govern han negat categòricament l’existència d’aquest pla, però l’informe delata el veritable programa a mitjà termini del govern "més progressista de la història", que com ja fessin Zapatero i Rajoy, vol continuar atacant una de les més importants conquestes de la classe treballadora.

Aquesta reforma forma part de les condicions marcades per la Unió Europea -seguint al seu torn el programa de les grans firmes de les finances espanyoles i europees àvides d’entrar a fer negoci amb els fons de pensions privats- per a l’accés als fons europeus que es començaran a rebre en l’actual exercici pressupostari.

Si bé en el document enviat finalment a Brussel·les no s’especifica finalment aquest canvi concret en el càlcul de les pensions, sí que es manté la mateixa lògica austericida.

Iglesias ha declarat en els últims dies que no acceptarien i votarien en contra de qualsevol reforma en aquesta direcció. No obstant això, no seria el primer, i probablement tampoc l’últim, punt en el qual s’acaba acceptant aquest gripau en nom de conservar el govern "progressista".

Estem de nou davant una mostra de discrepàncies públiques perfectament calculades, com una manera de poder conservar una certa identitat política per part d’un Unidas Podemos.

S’intentarà disputar el relat de qui és el responsable de l’esmentat atac als pensionistes, quan en el conjunt de l’Executiu s’ha anat actuant com una sola unitat en l’aplicació d’un programa clàssic del social-liberalisme "progre" al qual ens té acostumats el PSOE.

Unidas Podemos per la seva part no ha qüestionat les modificacions normatives que prepara Escrivà que suposen un avanç en la privatització del sistema de pensions, ni tampoc la permanència de l’article 135 que continua prioritzant per davant de les pensions el pagament del deute.

Els documents publicats pel País mostren com les intencions del govern és emprendre una reforma dura de les pensions tard o d’hora. El triomfalisme d’Iglesias i Unidas Podemos no el poden tapar.

També des de la patronal espanyola han mostrat la seva posició respecte a aquesta qüestió. El cercles d’empresaris instava aquest mateix dijous que el govern augmentés el còmput d’anys per a calcular les pensions.

És degut a això que només podrem frenar la degradació de les nostres jubilacions a través de la mobilització i la lluita de classes. L’acció d’Unidas Podemos i els seus ministres, així com la burocràcia sindical que continua mirant per a un altre costat o convocant mobilitzacions simbòliques, només serveix per a desarmar a la classe obrera enfront d’un govern que obeeix els dictats de Brussel·les i l’Ibex 35.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya