Món obrer Estat espanyol

VAGA MIR

“És el moment d’una sanitat pública forta i la unitat entre els seus treballadors per a impedir privatitzacions”

Parlem amb Romualdo Chaviano, resident d'anestèsia de tercer any de l'Hospital Universitari La Paz i delegat Sindical del MATS amb motiu de la vaga indefinida del MIR que comença el 13 de juliol.

divendres 10 de juliol de 2020| edició del dia

Els Metges Interns Residents (MIR) de la Comunitat de Madrid estan en peu de guerra en defensa dels seus drets laborals. Malgrat la seva condició de professionals en formació, denuncien que el pes del funcionament dels hospitals i centres de salut recau sobre ells en condicions laborals extenuants, les quals s’han agreujat enormement davant la pandèmia de COVID-19.

“Som un col·lectiu molt precari i vulnerable, tenim jornades extenuants que excedeixen les 30 hores i una sèrie de condicions laborals, econòmiques i formatives a les quals per a res hauria d’aspirar un resident”, denúncia Romualdo Chaviano -o Ruma, com prefereix que li diguin- resident d’anestèsia de l’Hospital de La Paz.

Segons ens explica Ruma, que és delegat sindical pel Moviment Assembleari de Treballadors de la Sanitat (MATS) i un dels organitzadors de la vaga a La Paz, “l’estrès i l’extenuació que ha suposat per a la sanitat pública la pandèmia de coronavirus ha estat enorme, quant a cost material i també a sacrifici extra per part dels seus treballadors”. No obstant això, en opinió d’aquest treballador, la sanitat pública no s’està preparant per a fer front en millors condicions a un nou rebrot de la pandèmia.

És per aquests motius pels quals els MIR han decidit convocar una vaga indefinida que comença el 13 de juliol en defensa de les seves condicions de treball i de la sanitat pública. El Govern de la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, ha respost amb amenaces i boicotejant la vaga imposant serveis mínims de fins al 100% en alguns centres i serveis.

“Nosaltres com a personal no estructural suposadament no tenim serveis mínims, però la conselleria va designar 100% de serveis mínims per a la vaga (…) hem rebut tot tipus de traves perquè la vaga no es dugui a terme, ens han cancel·lat vacances, ens estan demanant canviar dies entre nosaltres. Considerem que són mesures punitives per a intentar evitar que anem de manera massiva a la vaga” denuncia Ruma.

Malgrat totes aquestes traves i atacs els MIR mantenen la seva determinació i continuaran amb la seva lluita, començant per una concentració a les 10.00 en pròxim dilluns enfront de la Conselleria de Sanitat. “És el moment de fer valer una sanitat pública forta amb una visió d’unitat entre els seus treballadors i impedir tot tipus de privatitzacions”, assenyala Ruma.

Una lluita per part dels MIR que s’emmarca dins de tota una onada de mobilitzacions des de sectors de la sanitat, com són les concentracions convocades a la porta dels hospitals cada dilluns per part de Sanitaris Necessaris, la manifestació per la derogació de la llei 15/97 o la vaga de les treballadores de neteja del Gregorio Marañón.

Ruma, que saluda totes aquestes convocatòries, apunta: “els diferents moviments que s’estan donant dins de la sanitat pública, com la vaga del MIR, les mobilitzacions de Sanitaris Necessaris o la lluita de les treballadores del Gregorio Marañón han d’apuntar a una sanitat pública realment forta en cas que es pogués donar un nou rebrot del coronavirus”.

Els treballadors i treballadores de la sanitat han passat a l’ofensiva i clarament no estan disposats a continuar tolerant l’ofensiva neoliberal privatitzadora sobre la sanitat. El principal repte que afronten serà la seva capacitat de fer confluir les seves reivindicacions i coordinar-se, al costat de la resta de la classe treballadora i els moviments socials en defensa d’una sanitat totalment pública i de qualitat, capaç de fer front al context sanitari que deixa la crisi del coronavirus.
temes relacionats

Sanitat privada   /    Crisi de la sanitat pública   /    Treballadors sanitat   /    Sanitat pública   /    Món obrer Estat espanyol   /    En Català

Comentaris

Comentar