×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“És el moment d’una sanitat pública forta i la unitat entre els seus treballadors per a impedir privatitzacions”

Parlem amb Romualdo Chaviano, resident d'anestèsia de tercer any de l'Hospital Universitari La Paz i delegat Sindical del MATS amb motiu de la vaga indefinida del MIR que comença el 13 de juliol.

Alejandro Bravo

divendres 10 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Els Metges Interns Residents (MIR) de la Comunitat de Madrid estan en peu de guerra en defensa dels seus drets laborals. Malgrat la seva condició de professionals en formació, denuncien que el pes del funcionament dels hospitals i centres de salut recau sobre ells en condicions laborals extenuants, les quals s’han agreujat enormement davant la pandèmia de COVID-19.

“Som un col·lectiu molt precari i vulnerable, tenim jornades extenuants que excedeixen les 30 hores i una sèrie de condicions laborals, econòmiques i formatives a les quals per a res hauria d’aspirar un resident”, denúncia Romualdo Chaviano -o Ruma, com prefereix que li diguin- resident d’anestèsia de l’Hospital de La Paz.

Segons ens explica Ruma, que és delegat sindical pel Moviment Assembleari de Treballadors de la Sanitat (MATS) i un dels organitzadors de la vaga a La Paz, “l’estrès i l’extenuació que ha suposat per a la sanitat pública la pandèmia de coronavirus ha estat enorme, quant a cost material i també a sacrifici extra per part dels seus treballadors”. No obstant això, en opinió d’aquest treballador, la sanitat pública no s’està preparant per a fer front en millors condicions a un nou rebrot de la pandèmia.

És per aquests motius pels quals els MIR han decidit convocar una vaga indefinida que comença el 13 de juliol en defensa de les seves condicions de treball i de la sanitat pública. El Govern de la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, ha respost amb amenaces i boicotejant la vaga imposant serveis mínims de fins al 100% en alguns centres i serveis.

“Nosaltres com a personal no estructural suposadament no tenim serveis mínims, però la conselleria va designar 100% de serveis mínims per a la vaga (…) hem rebut tot tipus de traves perquè la vaga no es dugui a terme, ens han cancel·lat vacances, ens estan demanant canviar dies entre nosaltres. Considerem que són mesures punitives per a intentar evitar que anem de manera massiva a la vaga” denuncia Ruma.

Malgrat totes aquestes traves i atacs els MIR mantenen la seva determinació i continuaran amb la seva lluita, començant per una concentració a les 10.00 en pròxim dilluns enfront de la Conselleria de Sanitat. “És el moment de fer valer una sanitat pública forta amb una visió d’unitat entre els seus treballadors i impedir tot tipus de privatitzacions”, assenyala Ruma.

Una lluita per part dels MIR que s’emmarca dins de tota una onada de mobilitzacions des de sectors de la sanitat, com són les concentracions convocades a la porta dels hospitals cada dilluns per part de Sanitaris Necessaris, la manifestació per la derogació de la llei 15/97 o la vaga de les treballadores de neteja del Gregorio Marañón.

Ruma, que saluda totes aquestes convocatòries, apunta: “els diferents moviments que s’estan donant dins de la sanitat pública, com la vaga del MIR, les mobilitzacions de Sanitaris Necessaris o la lluita de les treballadores del Gregorio Marañón han d’apuntar a una sanitat pública realment forta en cas que es pogués donar un nou rebrot del coronavirus”.

Els treballadors i treballadores de la sanitat han passat a l’ofensiva i clarament no estan disposats a continuar tolerant l’ofensiva neoliberal privatitzadora sobre la sanitat. El principal repte que afronten serà la seva capacitat de fer confluir les seves reivindicacions i coordinar-se, al costat de la resta de la classe treballadora i els moviments socials en defensa d’una sanitat totalment pública i de qualitat, capaç de fer front al context sanitari que deixa la crisi del coronavirus.


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”