×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El 40,9% de la població a favor de la república en un referèndum enfront d’un 34,9%

L'enquesta elaborada per l'institut d'opinió 40dB i organitzada per la Plataforma de Mitjans Independents, revela el que tots sabíem: la monarquia continua suspenent entre la majoria de la població de l'Estat espanyol.

Carlos Muro

dimecres 14 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

El passat dilluns va ser un dia de contrastos, mentre Pablo Iglesias i els quatre ministres de Podemos i IU-PCE celebraven el 12 d’octubre –dia de la conquesta d’Amèrica per Colón- i saludaven a Felip VI, es publicava l’enquesta realitzada a partir de més de 3.000 entrevistes.

L’enquesta assenyala que el 40,9% de la població de l’Estat donaria suport a la república en un referèndum, enfront d’un 34,9% de la població que es decantaria per la monarquia. També situa la confiança en la monarquia per sota de l’aprovat amb un 4,3. El sondeig ha estat impulsat per la Plataforma de Mitjans Independents i elaborat per l’institut d’opinió 40dB, després de que aquesta entitat interpel·lés al CIS perquè preguntés als ciutadans sobre la monarquia, cosa que no fa des de l’any 2015.

La monarquia continua sent la perdedora

No és casualitat que el CIS no pregunti sobre la monarquia des de l’any 2015, ja que la imatge de la corona ve en picada des d’abans d’aquesta data. El responsable del CIS en una entrevista a televisió espanyola declarava que no feien la pregunta perquè no era una preocupació de la població. Però la veritat és, segons les dades disponibles, que la corona ve de baixada des de 1994 amb un 7,4, a un 4,3 en l’actualitat en valoració, segons l’últim sondeig independent.

Un 40,9% dels votants del PSOE a favor de la república

Segons l’enquesta, l’electorat d’Unidas Podemos donaria suport a la república en un referèndum amb el 91,1%, els del PSOE amb un 40,9% (encara que un 29,9% de l’electorat del PSOE mantindria la monarquia). En el cas dels votants de Vox, PP i Ciutadans aquests donarien suport a la corona amb un 79,2%, un 76% i un 59.8% respectivament. La república seria l’opció del 23,5% dels votants de Ciutadans, l’11% de l’electorat del PP i el 9,6 del de Vox.

Referèndum: 47,8% a favor, 36,1% en contra

Sobre la hipotètica celebració d’un possible referèndum sobre la monarquia o república el 47,8% dels enquestats han afirmat que recolzarien la seva celebració, enfront del 36,1% dels qui es posicionen en contra. En el cas de l’electorat dels diferents partits de l’arc parlamentari els resultats són molt semblants als anteriors, estant els d’Unidas Podemos a favor de la seva realització amb un 94% i els del PSOE amb un 59,8%. I en contra, amb el 74,6%, els votants de Vox, el 75,2% dels del PP i el 57,3% dels de Ciutadans, que no volen saber res d’un referèndum sobre la prefectura de l’Estat.

48% convençut de que Juan Carlos I és un corrupte

L’enquesta, celebrada després dels últims escàndols de corrupció del Rei Emèrit Juan Carlos I, revela que el 48% creu que l’actual rei si que coneixia les comissions il·legals del seu pare, enfront d’un 23% que diu que no, i un 28% que diu no saber-ho. En el cas dels votants d’Unidas Podemos, el 87,7% d’ells, afirmen que l’actual rei si coneixia les comissions enfront d’un 56,6% dels del PSOE. Per la contra, els referenciats amb el PP, 44,3%, els de Vox, 40,1%, i els de Ciutadans, 39,9%, creuen que Felip VI desconeixia aquestes comissions il·legals. En el cas de la pregunta que Felip VI s’hagués beneficiat d’aquestes comissions la balança canvia, sent un 41% els que opinen que no es va beneficiar enfront del 32,3% que creu que si l’i el 26,7% que no respon.

El règim monàrquic espanyol, un camp de disputa del govern i l’oposició

Aquestes últimes setmanes hem presenciat la disputa entre el govern i l’oposició del PP, Ciutadans i Vox per disputar “qui defensava millor al Rei” i la seva cort. Fins i tot Pablo Iglesias acabava justificant la necessitat de la “neutralitat” del Rei perquè identificar la monarquia amb la dreta és “escurçar la vida” de la mateixa institució. Cíniques paraules del mateix vicepresident que comparteix govern amb el PSOE, partit que juntament amb el PP i Vox votaven a favor de la “inviolabilitat absoluta” del rei emèrit.

La defensa de la “neutralitat” del rei és una forma de justificació de la mateixa institució que ha estat durant anys fabricant diners per a la Zarzuela, mentre la cort real d’empresaris i casta política es beneficiaven dels que els garantia el “patriarca”. Demanar “neutralitat” per a la corona, quan els avions de l’emèrit eren carregats de bitllets, regalava 65 milions d’euros a Corinna, rebia una comissió per la construcció de l’AVE a la Meca, els 100 milions de $ en el compte de Panamà, els 100 mil euros que treia al mes, el compte de la que Felipe VI era beneficiari. Demanar “neutralitat” és una manera de justificar estar en un govern monàrquic.

La Monarquia no és neutra, és un dels pilars fonamentals del Règim del 78

La monarquia ha estat i continua sent garant que les famílies capitalistes que es van enriquir i es van posicionar durant la dictadura franquista i que van poder continuar fent-ho després d’ella i continuaran enriquint-se per anys. En definitiva, garant del capitalisme imperialista espanyol, de la repressió al dret d’autodeterminació i les seves polítiques d’espoliació dels pobles d’altres continents. Per això ha estat secundada sense miraments per la gran patronal, els mitjans de comunicació addictes i els partits del Règim.

Lucía Nistal, impulsora de Referéndum UAM i portaveu del CRT a Madrid, comenta precisament que: “Des dels referèndums universitaris ja plantejàvem la necessitat de lluitar per processos constituents, on poguem decidir sobre la forma de l’Estat i sobre la relació dels diferents pobles, però també sobre totes les qüestions que fan a la nostra vida i el nostre futur. Perquè no volem un règim en el que uns pocs es continuen enriquint, fins i tot, durant una enorme crisi social i sanitària, en el qual es rescata a grans empreses, però no es paralitzen els desnonaments. És fonamental que avui lluitem per un referèndum per a decidir sobre la monarquia, però també per processos constituents per a decidir-ho tot. La joventut es mereix un altre futur”.

Et pot interessar: Tres motius pels quals Felip VI mai serà benvingut a Catalunya


Facebook Twitter

Carlos Muro

Zaragoza | @muro_87

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga