×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

End Fossil Barcelona: primer dia d’ocupació

Reproduïm la nota de premsa de l'End Fossil Occupy a Barcelona.

dijous 3 de novembre de 2022
Facebook Twitter

- Les activistes climàtiques, que demanen que la universitat estigui a l’altura de la crisi ecosocial en la que ens trobem, porten un dia ocupant la facultat central de la UB.

- Els membres del node que s’havien quedat tancades dintre del edifici històric al començar l’ocupació, van sortir set hores després, amb el compromís de la Universitat de Barcelona de començar un procés de negociació.

- La primera reunió, que ha començat a les 18:30, ha sigut principalment informativa, per parlar de les demandes. La reunió ha sigut amb un equip de negociació en el qual no es trobava el Rector com demanava en un inici el moviment.

Ahir, 2 de novembre End Fossil Barcelona va ocupar la facultat central de la Universitat de Barcelona. L’ocupació, convocada de manera indefinida i permanent, respon a la necessitat que la universitat “estigui a l’altura del moment històric en el qual ens trobem”. Seguint el seu principi “ocupar fins guanyar”, el moviment assegura que no marxarà fins que se’ls escolti i s’acceptin les seves demandes.

Després de set hores tenses, amb cinc estudiants tancades a la sala principal de l’edifici històric del centre sense accés a menjar, beguda o anar al lavabo, la universitat i les ocupants van arribar a un acord per fer una primera reunió. Després de la publicació d’un comunicat públic per part de la universitat obrint un procés de negociació i que aquestes membres sortissin, la reunió va començar al voltant de les 18:30.

Aquesta reunió va servir per explicar la visió de les joves i fer un primer apropament a les demandes d’aquestes, sense cap posicionament per part de l’equip de negociació que va establir la UB. Ander Errasti, director de coordinació i comunicació de la Universitat de Barcelona, dirigia aquest grup entre els quals no es trobava el rector, tot i la petició de parlar personalment amb aquest.

Tot i mostrar una predisposició a parlar i negociar les demandes, que inclouen la desvinculació amb les empreses de combustibles fòssils i els bancs que els financen, i la creació d’una educació ecosocial, el moviment espera les properes reunions per veure les intencions de la institució. La reunió va acabar amb el compromís de reunir-se de nou avui 3 de novembre durant el matí.

“Valorem positivament”, però no

El comunicat de la universitat, publicat al voltant de les 18:15, era la primera avaluació pública de l’ocupació per part del centre educatiu. En aquest, la institució valorava “positivament” l’acció de End Fossil Barcelona i reivindicava tenir un compromís ferm amb la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica, la qual és, segons el comunicat, una de les prioritats.

Assegurava també que l’acampada “entorpeix la feina” del centre, “inclosa aquella que de manera prioritària s’està duent a terme per fer front al repte compartit de la sostenibilitat i l’emergència climàtica”. Sembla que la feina que fan per lluitar contra l’emergència climàtica, no compatible amb la protesta pacífica de les estudiants, sí és compatible amb la renovació de la Càtedra de Repsol.

La Càtedra de Repsol, dirigida cap a la captura i emmagatzematge de carboni en la Universitat de Barcelona, va ser signada per tres anys al 2019. Ara, es troben en un procés de signatura de la pròrroga segons fonts de la universitat. “És irònic que una ocupació pacífica que neix de voler defensar el planeta, entorpeix la feina, però una càtedra de l’empresa més contaminant d’Espanya és el camí per lluitar contra l’emergència climàtica” critiquen des d’End Fossil Barcelona

Xerrades i música per acabar el dia

Durant la tarda es van organitzar xerrades amb diferents col·lectius i entitats socials per crear sinergies i trobar punts en comú entre aquests. Els representants de l’Observatori del Deute en la Globalització, BATEC, CGT Bus, Anticapitalistes i la Rebel·lió Científica van parlar de la mobilització actual i la projecció en el futur davant la incertesa que aquest presenta i la inacció política.

La jornada va acabar amb una assemblea i música per part de la Climate Brass Band. 25 joves es van quedar a passar la nit. Durant els dies de l’ocupació, End Fossil Barcelona organitzarà més assemblees i xerrades: aquesta tarda, Ecologistes en Acció, Zeroport, Entrepobles, Futuro Vegetal, el Sindicat de Llogateres i el projecte de permacultura Mas les Vinyes es reuniran per parlar de les mobilitzacions socials i la resiliència dels projectes cooperatius.

Demandes

Els membres d’End Fossil Barcelona denuncien la passivitat que les universitats demostren en permetre que les empreses que deixen sense futur els i les estudiants estiguin en els mateixos centres. Aquesta realitat, a més, xoca amb els valors que en els seus propis estatuts diuen representar: la justícia, el respecte del medi ambient i del desenvolupament sostenible, la difusió dels coneixements científics i l’autonomia universitària.

Empreses com Santander, que entre 2016 i 2021 ha finançat el sector dels combustibles fòssils amb 42.912 milions de dòlars, i Repsol, amb una càtedra que promou el tecnooptimisme, al mateix temps que emet 10,7 milions de tones de CO2 l’any, participen dintre de l’educació del jovent. La seva presència, que els permet vendre un discurs de compromís i sostenibilitat, juntament amb la falta de l’educació ecosocial i climàtica, “no prepara als joves per la realitat que els espera fora”.

Com comenta l’antropòloga Yayo Herrero, formar-se en competències bàsiques relacionades amb la transició ecològica, no pot ser un assumpte exclusiu de científics ambientals o una opció d’una minoria d’estudiants sensibilitzats. No té sentit que graus com Economia continuïn fomentant el creixement il·limitat que es ven des del capitalisme i que va en contra del context actual.

Un context de crisi climàtica, econòmica i social que demanda unes mesures urgents. “Tant de bo, tot fos una càtedra” va dir el rector quan va visitar a la nit a les joves que continuaven ocupant.

No, no tot és una càtedra, però alguna cosa ha de ser la primera. Però senyor Guàrdia, això no és una ocupació, no s’equivoqui. Això és un crit d’ajuda. I necessitem que el respongui.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna