Internacional

CRISI A L'IMPERIALISME EEUU

En què consisteix el procés de “impeachment" que enfronta Trump?

Sotrac a l'imperialisme estatunidenc. Presidència de Trump en crisi. Presentem aquí el pas a pas del procés.

dimecres 25 de setembre de 2019| edició del dia

L’equivalent en espanyol de impeachment pot ser “destitució”, “judici polític” o “acusació”. És el procés a través del qual un president estatunidenc pot ser destituït.

On s’inicia i com? En la Cambra de Representants, qualsevol integrant de la mateixa té la facultat de sol·licitar la destitució del president si considera que aquest és culpable de “traïció, suborn, o altres crims i delictes greus”.

El segon pas és que la Cambra analitza les acusacions. Amb una majoria simple (51%) que aprovi la destitució, es dóna curs al judici polític.

A continuació, dóna inici el procés, encapçalat pel president de la Cort Suprema de Justícia. Els integrants de la Cambra de Representants compleixen el rol de fiscals, mentre que els del Senat actuen com a jurat. El mandatari acusat pot nomenar advocats defensors que portin el seu cas.

En finalitzar els al·legats del judici, el Senat duu a terme la votació. El president pot ser destituït si almenys el 67% de la Cambra alta el creu culpable del càrrec. El vicepresident, en aquest cas Mike Pence, assumiria com a nou mandatari pel que resti del període presidencial.
temes relacionats

Impeachment    /    Política EEUU   /    Estats Units   /    Donald Trump   /    Internacional

Comentaris

Comentar