×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pan y Rosas a la IV Conferència de Marxisme i Feminisme

Enguany, MarxFem se celebra online els dies 11, 12 i 13 de novembre. Avui dissabte, abans del tancament que estarà a càrrec de Nancy Fraser i Ochy Curiel, membres de Pan y Rosas de l'Estat espanyol, Argentina, Brasil i Xile intervendran sobre estratègies en un món en crisi.

EsquerraDiari.cat

dissabte 13 de novembre de 2021
Facebook Twitter
Pan y Rosas en la IV Conferencia Internacional de Marxismo y Feminismo - YouTube

La conferència internacional marxista feminista sorgeix de la iniciativa de la sociòloga i filòsofa feminista marxista alemanya Frigga Haug i de la secció feminista de l’Institut de Teoria Crítica de Berlín. En aquesta ocasió s’hi destaca la participació de Silvia Federici, Nancy Fraser, Christine Delphy, Tithi Bhattacharya, Jules Falquet, Ochy Curiel i la pròpia Frigga Haug, entre d’altres.

La lluita pel pa i les roses

El panell d’aquest dissabte, del corrent internacional Pan y Rosas es titula ’La lluita pel pa i les roses: estratègies a debat en un món en crisi’. Participen Andrea D’Atri, per Argentina, Josefina L. Martinez i Cynthia Burgueño, per l’Estat espanyol, Diana Assunçao, pel Brasil i Alejandra Decap, per Xile.

ENLLAÇ PER A ACCEDIR A LA CONFERÈNCIA PER ZOOM

Aquesta taula comença a les 16 de la tarda (hora espanyola) i podrà veure’s a través de La Izquierda Diario.

Andrea D’Atri és assessora parlamentària del Frente de Izquierda argentí. Fundadora de l’agrupació Pan y Rosas. És editora de ’Luchadoras. Historias de mujeres que hicieron historia’ i compiladora de l’antologia ’Flora Tristán: el martillo y la rosa’. És autora de ’Pan y Rosas. Pertenencia de género y antagonismo de clase en el capitalismo’, traduït a l’anglès, alemany, portuguès, italià i francès.

Josefina L. Martínez, és historiadora i periodista. Autora de ’No somos esclavas’ i de ’Revolucionarias’ i coautora de ’Patriarcado y capitalismo. Feminismo, clase y diversidad’, i Cien años de historia obrera en Argentina’.

Cynthia Luz Burgueño és treballadora del sector precaritzat de l’Educació a Catalunya. És historiadora i coautora de ’Patriarcado y Capitalismo. Feminismo, clase y diversidad’. Editora del diari digital català Esquerra Diari.

Diana Assunção és historiadora, treballadora no docent de la Universitat de Sao Paulo, organitzadora del llibre ’La precarización tiene rostro de mujer’ i presentadora del Podcast ’Feminismo y Marxismo’.

Alejandra Decap és candidata a diputada pel Districte 10 (Xile). Tesista de Lingüística Hispànica de la Universitat de Xile.

Breu història de les conferències MarxFem

La primera conferència es va celebrar a Berlín (Alemanya) en 2015, seguida d’una segona conferència a Viena en el 2016, amb cada vegada major presència internacional, i una tercera en Lund (Suècia) en 2018, on va intervenir Celeste Murillo de Pan y Rosas Argentina. Aquesta quarta conferència, que anava a realitzar-se en 2020, degué ser suspesa per la pandèmia i, finalment, la seu de Bilbao va decidir realitzar-la enguany amb una modalitat virtual, per a poder facilitar la participació de feministes de diferents ciutats del món.

La seva impulsora Frigga Haug, nascuda en 1937, és un sociòloga i filòsofa marxista alemanya, i té en la socialització del treball de cures i el mètode de treball de la memòria col·lectiva en les ciències socials les seves principals àrees de recerca. A partir de la seva activitat política des dels anys ’60, Haug va desenvolupar la idea que la visió unidimensional de les dones com a víctimes d’una societat patriarcal-capitalista no representa adequadament la seva realitat. Es nega a acceptar la definició de les dones com a víctimes passives, dependents i incapaces de resistir, perquè considera que aquesta objectivació dificulta visualitzar a les dones com a subjectes i les possibilitats de canvi.

Ha publicat nombrosos articles i llibres sobre aquests temes, com també sobre la política de la dona i Rosa Luxemburg. El més recent, ​’Rosa Luxemburg y el arte de la política’. A més, Frigga participa en la revista acadèmica Das Argument, des de 1965, des de la qual va llançar i coordina una reconeguda col·lecció de novel·les policials escrites per dones. És també qui gentilment ha recomanat a l’editorial Argument la publicació del llibre d’Andrea D’Atri, traduït a l’alemany, ’Brot und Rosen. Geschlecht und Klasse im Kapitalismus’.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”