×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els veïns de la Barceloneta s’organitzen contra els talls de llum

Companys d'Esquerra Diari vam visitar l'Associació de Veïns de la Barceloneta per conèixer de primer mà la situació davant dels continus talls d'electricitat.

EsquerraDiari.cat

dissabte 30 de gener de 2021
Facebook Twitter

Foto: Blanca Blay (ACN)

Vam parlar amb la President de l’Associació de Veins, Carmen i el Vicepresident Manel que ens vam explicar com els veïns i botiguers del barri han estat patint els continus talls de llum d’Endesa.

La Carmen ens diu que “fa 6 mesos que ja portem així, que si no és una fase és una altra…”. Que un día són “tres o quatre carrers que ens quedem sense llum, l’enllumenat urbà…”. Que “hi ha hagut diversos talls en diferents parts del districte, a vegades peta aquí, després allí i així totes aquestes setmanes. No és exactament d’ara”. El Vicepresident Manel recorda que “a l’estiu passat van haver-hi apagades”.

Els problemes són importants però amb la crisis económica es magnifiquen. Manel diu que hi ha “famílies en ERTO que han llançat el menjar, establiments que han deixat de treballar, que han perdut aparells, una farmàcia que no podia facturar, una noia amb el negoci de rentadores que va estar cinc dies sense treballar, el del bar que serveix entrepans els va tirar i no podia obrir". I molt important, "Cal indemnitzar a la gent.”

Molts veïns han hagut de “de tirar menjar, comerços tancats amb el problema del Covid, però que no podien obrir pels talls, persones que necessiten aparells per a la seva salut (teleassistència), persones que viuen soles” també insistia Carmen. I el Manel preocupat pels majors “s’han quedat amb els seus pares sense teleassistència, sense poder usar els aparells d’oxigen…”.

I es queixen amb molta raó: “És que els tres dies de més fred van ser els tres dies en què el quilowatt hora més ha pujat…”. A més a més “hem arribat a estar 48hs sense llum, fins i tot tres dies”.

Carl renovar la Xarxa que porta el llum

Ells denuncien la situació de la xarxa d’energia. Carmen assegurava que “El problema que veiem és que el manteniment, els cables o el generador, la xarxa en si, és de fa 50 o 70 anys” i Manel amb molta gràcia “si veieu els transformadors creus que estàs en una d’aquestes pel·lícules del Segle XIX, si és un museu”.

Des l’Associació de Veïns “insistim en el manteniment, però que la supervisió sigui per un inspector d’energia de la Generalitat”. Ara "No estem segurs del que és la infraestructura que porta l’electricitat a totes les cases estiguin en condicions” insisteix Carmen. I per això: “Demanem a la Generalitat que els inspectors no siguin d’Endesa, sinó que hi n’hagi un d’Energia i doni el vistiplau sobre l’estat de les instal·lacions”.

Carmen va posar especial ènfasi en “El problema del carrer doctor Ginés i Partagàs va ser la que van arreglar un dia i l’endemà el mateix arranjament sortien una flama de metre i mig (!!). Això va passar en diverses ocasions i el que cal és arreglar les infraestructures. Carmen tenia por perquè “pot esclatar com ha passat en aquests dies”, “la xarxa s’ha sobrecarregat”.

Manel és queixa de les companyes d’energia “és la característica d’aquestes empreses de l’Ibex 35 que saben agafar, però deixar anar poc i no fan manteniment”

Què diu l’Ajuntament? i la Generalitat?

Quan vam preguntar-li a Carmen sobre les administracions, ens va informar que “El regidor de l’ajuntament va tenir una reunió amb ells (Endesa) i van començar una taula de treball però en concret no va quedar res...". I “La Generalitat de moment no havien contactats amb nosaltres”.

Davant aquesta falta de respostes, els veïns de la Barceloneta s’estan organitzant. Carmen ens deia que "Hem començat a recollir les queixes de tots els veïns que van ser afectats per aquesta última incidència i demanem l’ajuda del districte, de la Generalitat i el passarem també al Síndic de Greuges”.

També s’estan organitzant amb la Federació d’Associacions de Barcelona. “La setmana que ve tenim una reunió amb la FAVB perquè les afectacions han estat en cada barri”, deia Carmen i “farem un tràmit conjunt amb la FAVB”. L’enemic al qual s’enfronten és molt gros. Manel es queixa dels polítics i les portes giratòries.

I per guanyar la batalla és clau la unió dels usuaris. I també és clau la unió dels usuaris amb els treballadors de les empreses.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat