Món obrer Estat espanyol

MÓN OBRER

Els treballadors de Cacaolat en vaga per la defensa dels seus drets

La plantilla de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet començava aquest matí una vaga indefinida en contra dels plans de l'empresa, propietat de Cobega i Damm, de minvar les seves condicions laborals.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dijous 3 de gener de 2019| edici� del dia

Aquest matí començava la vaga indefinida a la planta de Cacalolat a Santa Coloma de Gramenet davant els plans de l’empresa de reduir els drets laborals de la plantilla.

Comitè d’empresa i treballadors decidien fa uns dies convocar vaga indefinida davant la decisió de l’empresa d’introduir un nou calendari laboral. Una mesura que obligarà a treballar a tota la plantilla tots els caps de setmana de juny, juliol, agost, setembre i desembre.

Des de l’empresa assenyalen que la mesura d’incorporar un nou calendari laboral atén a l’increment de la producció en un moment d’expansió. Per part seva, els treballadors defensen que la mesura no és més que el seguiment de la línia que porta l’empresa quant al minvament de condicions laborals des de la seva adquisició per part de l’embotelladora Cobega, el grup cerveser Damm i el fons d’inversions Victory Turnaround.

A més, CGT Cacaolat denúncia en un comunicat la decisió de l’empresa d’un empitjorament major com és el cas de l’aplicació de l’augment de les jornades de 12 hores (no només en els caps de setmana), partició dels dies de vacances dels treballadors en més de tres parts, no complir amb el compromís que va donar l’empresa de no treballar els caps de setmana en període d’estiu mentre es treballi a 4 torns (se’ns proposa continuar produint a 4 torns), un estrany acord perquè es realitzin més hores extraordinàries, més jornada anual, a més d’anunciar que es continuarà fent ús sistemàticament de la flexibilitat.

Des de la compra de Cacaolat en 2011, l’empresa va entrar en una voràgine de reculades quant als drets laborals de la plantilla, començant per un procés d’acomiadaments emmarcat en l’aplicació d’un ERE que facilitava l’entrada en vigor de la reforma laboral del PP. Si bé davant l’oposició de la plantilla i la consecució de mesures menys agressives com l’aplicació d’un procés de jubilacions, els atacs laborals no van deixar de succeir-se.

L’acomiadament d’un treballador afiliat a CGT amb llarga tradició sindical va ser un altre dels atacs de l’empresa durant aquests anys. Les diferents vagues dels treballadors i la denúncia per represàlies van aconseguir que hagués de ser readmès i indemnitzat.

Cal assenyalar que Cobega està dirigida per Sol Daurella, presidenta Coca-Cola European Partners, la principal fortuna de Catalunya i una de les dones més riques de l’Estat espanyol. Per part seva, la família Carceller, propietària del Grup Damm, és també una de les sagues més riques de l’Estat, fent gran part de la seva fortuna durant els anys de la dictadura franquista. Famílies empresarials, totes, que generen milionaris beneficis a costa de la precarietat i el minvament de condicions laborals dels treballadors allà on posen les seves arpes capitalistes.

Per tot això i davant l’amenaça d’introduir un calendari laboral que faci retrocedir els drets laborals, la plantilla de Cacaolat ha decidit implementar una mesura de defensa com és la vaga indefinida.

Una vaga que en la primera jornada ha tingut un seguiment del 100% de la plantilla. I des del comitè d’empresa i els treballadors assenyalen que si no s’arriba a cap acord mitjançant el Departament de Treball de la Generalitat seguiran amb aquesta mesura per a defensar els seus drets.

A continuació reproduïm el comunicat de CGT Cacaolat en contra dels plans de l’empresa i en defensa dels drets dels treballadors:

Aquest dijous 3 de gener comença vaga indefinida en la fabrica de Cacaolat, vaga convocada pel Comitè d’Empresa per mandat de [email protected] [email protected]

Per a entendre els motius d’aquesta vaga ens hem de remuntar al 2017 on en plena negociació de l’actual conveni, l’Empresa va presentar una modificació substancial de les condicions de treball (art. 41 estatut dels treballadors) en un acte de mala fe en la negociació de conveni, afectant la jornada de treball, el criteri de la secció sindical CGT era que s’havia de negociar al costat del conveni i no imposar-se en un període de consultes paral·lel. El Comitè després d’una tibant període de consultes i assemblees, va presentar als treballadors en assemblea un preacord resultat de la negociació en el període de consultes, en unes votacions polèmiques on només es va deixar votar als treballadors que estaven en la llista d’afectats en aquell moment, obviant que aquest acord afectava més plantilla, atès que deixava ben clar l’escrit que s’incorporaria al conveni en negociació, afectant la pràctica a tots els treballadors un quart torn i un futur cinquè torn segons necessitats, des de CGT Cacaolat vam entendre que la proposta era clarament insuficient i com a repulsa al procés utilitzat, va demanar el vot que NO dels treballadors als quals el Comitè va deixar votar (actualment el Comitè el formen 2 Delegats CGT, 2 USOC, 2 UGT i 3 CCOO), guanyant el SÍ per un estret marge de 4 vots.

Una vegada incorporat al Conveni en aquest 2018 se’ns va aplicar un calendari laboral per a operacions, on conciliar la vida laboral i familiar resulta una utopia empitjorant-se el del 2017 i per a aquest 2019 la Direcció ens planteja un empitjorament major, alguns exemples són augment de les jornades de 12 hores (no només en els caps de setmana que ja es treballa a torns de 12h), partició dels dies de vacances dels treballadors en més de tres parts, no complir amb el compromís que va donar l’Empresa de no treballar els caps de setmana en període d’estiu mentre treballem a 4 torns (se’ns proposa continuar produint a 4 torns), un estrany acord perquè es realitzin més hores extraordinàries, més jornada anual, va anunciar que es continuarà fent ús sistemàticament de la flexibilitat, departaments com per exemple el de manteniment que a dia avui no saben els treballadors si treballessin a 2, 3, 4 o a 5 torns etc.

Un lliure albir en una Empresa Multinacional, sancionada en diverses ocasions per no complir en Prevenció de Riscos Laborals, on una Avaluació de Riscos Psicosocials realitzada 2016 va donar un resultat 91,5% de treballadors en la situació Més Desfavorable en l’apartat de Ritmes de Treball per a tota l’Empresa i per a la plantilla més afectada pels calendaris del 2019 els resultats van ser “d’alerta vermella” en tots els conceptes de l’estudi, no realitzant la Direcció cap actuació per a millorar-lo.

Una Direcció reaccionària i repressiva la de Cacaolat, tenim el cas recent de repressió del company Alex acomiadat després de 19 anys de treball que va provocar una ona d’indignació popular i del sindicat CGT del qual és membre, on la justícia a dit que es van vulnerar els drets fonamentals del company i va qualificar com molt greu l’actuació de l’Empresa, en el dia a dia ens trobem amb més casos de maltractament amb contínues amenaces cap als treballadors que no es visualitzen tant, però que sofrim tota la plantilla.

Una Direcció que amb aquestes maniobres d’explotació laboral aplica uns torns maquiavèl·lics per a no incorporar més torns de treball que generarien més ocupació, una demanda és l’ampliació de plantilla que estem cansats de reclamar.

Davant aquesta situació els treballadors de Cacaolat hem dit BASTA, ja n’hi ha prou de trilers i enganys, volem que es compleixin els compromisos que es van prendre en la realització del calendari en el 2017 no aguantarem més i per tant hem decidit parar la producció a partir del dia 3 de gener.

CGT CACAOLAT
temes relacionats

Vaga Cacaolat   /    Vaga   /    Món obrer Estat espanyol   /    CGT Catalunya   /    En Català   /    Catalunya

Comentaris

Comentar