×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els referèndums sobre la monarquia arriben a Catalunya: UB i UPF votaran el 4 de desembre

La Plataforma “Fora el Borbó” organitzarà el referèndum a la UPF-Ciudadella, la UB-Raval i la UB-Diagonal. El 21 de novembre convoquen una assemblea per estendre-ho a més facultats.

EsquerraDiari.cat

divendres 9 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Constituïda inicialment per donar suport al referèndum convocat per estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid i altres barris de la capital, la plataforma “Fora el Borbó” va decidir aquest dimecres en la seva primera assemblea oberta sumar-se a la iniciativa. Les i els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona que la conformen organitzaran un referèndum amb les mateixes preguntes que els seus companys madrilenys el proper 4 de desembre.

Amb aquestes serien ja cinc universitats les que faran un referèndum sobre la monarquia en les properes setmanes, al costat de la Universitat de Saragossa i la Carlos III de Madrid. Un efecte expansiu que també està succeint en barris i municipis de la capital. Vicálvaro, Tetuán, Rivas o Móstoles són alguns d’ells.

El Pablo, estudiant d’economia, política i filosofia a la UPF, va obrir l’assemblea explicant que ja era hora de començar a qüestionar una institució arcaica, amb grans vincles amb la dictadura franquista i que s’havia significat per avalar amb el discurs del 3 d’octubre la repressió de l’1-O i el suport a tota l’ofensiva repressiva contra el moviment independentista. Va ressaltar com el rebuig a la corona era un clam massiu, especialment a Catalunya, amb les xiuletades al rei en la manifestació d’agost de 2017, el propi resultat de l’1-O en el que més de dos milions es van pronunciar per una república independent i recentment amb les resolucions a favor d’abolir aquesta institució aprovades en el Parlament de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona.

La primera pregunta es refereix justament a això, si s’està a favor de l’abolició d’aquesta institució. La segona, en cas d’haver-se votat sí a la primera, si s’està d’acord en què s’obrin processos constituents en el conjunt de l’Estat. Tota una impugnació de conjunt al Règim del 78.

Com diversos participants ressaltaven a l’assemblea, no volen seguir carregant amb l’herència d’una Constitució imposada després de la dictadura i que amb prou feines va votar un 20% de la població actual. Uns altres van ressaltar la importància de parlar de processos constituents en plural, deixant clar que es tracta que també Catalunya pugui realitzar el seu propi com un lliure exercici d’autodeterminació i en el mateix sentit en què es va votar l’1 d’octubre. De forma gairebé unànime tots coincidien que el moviment dels referèndum permet pensar en una lluita conjunta en tot l’Estat contra la monarquia i el Règim del 78.

Verónica Landa, estudiant de la UB-Raval i impulsora de la plataforma, també va ressaltar que el referèndum havia de servir per imposar-li a les autoritats universitàries que trenquin definitivament amb la corona. Va exigir que es retiri qualsevol símbol monàrquic, que es declari a Felipe VI persona no grata i que la universitat no assisteixi a cap acte oficial que compti amb la presència de qualsevol membre de la Casa Real. Una denúncia a la casta universitària i els seus llaços i complicitats amb el Règim, que es feia just alhora que es coneixia la invitació a un acte acadèmic de la UB al president del mateix Tribunal Suprem encarregat de jutjar als presos polítics catalans.

En les properes setmanes la plataforma té pensat realitzar reunions a la UPF-Ciutadella, la UB-Raval i la Facultat de Dret de la UB-Diagonal, i anima a estudiants, professorat, PAS i altres membres de la comunitat universitària a sumar-se a la iniciativa per poder fer arribar les urnes i paperetes al major nombre de facultats. La següent reunió oberta convocada està prevista per al dimecres 21 de novembre a les 18:30 en el porxo de la UB-Raval.


Facebook Twitter
Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí

Els Mossos d’Esquadra detenen Clara Ponsatí

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”