×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els pressupostos militars equivalen a pujar l’SMI 580€ al mes

Els pressupostos del govern de PSOE-UP "amb major despesa social de la història" en realitat són els del major augment de la despesa militar en 40 anys, com a part del rearmament imperialista davant la guerra a Ucraïna. Amb els pressupostos militars dels PGE 2023 es podria pujar al mes l'SMI 580€ durant aquest any o 485€ al mes a les pensions per sota del SMI.

Jorge Remacha

dimecres 26 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

El Govern de PSOE i Unides Podem ens vol vendre que els Pressupostos Generals que pretenen aprovar en les pròximes setmanes són “els més socials de la història”, però oculten dues qüestions fonamentals. Primer, que la major part es va en ajudes milmilionaries a les grans empreses de l’IBEX35, començant pels Fons Europeus. Segon, que el veritable rècord històric de despesa se l’emporten Defensa i els plans d’armament. Farem els comptes que no veuràs en els diaris i canals de la premsa burgesa.

El ministeri de Defensa augmenta la seva partida en ni més ni menys que un 26%, fins als 12.827 milions. Però a això cal sumar altres 14.790 repartits en altres ministeris i els programes de modernització. Això ens dona 27.617 milions. Tinguem en compte que segons les estadístiques de l’INE hi ha 20.468.000 persones que reben un salari i segons les del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social hi ha 9.959.123 que reben una pensió, totes dues a data d’octubre de 2022.

Segons l’INE, un 19,36% de la població assalariada rep un salari igual o menor que l’SMI, és a dir, 3.962.604 treballadors i treballadores. De fet, la bretxa salarial per gènere s’aprecia en què en aquesta categoria estan el 11,9% de treballadors, però el 27,5% de treballadores. Si els diners dels pressupostos militars es repartís entre aquesta part de la classe treballadora que rep l’SMI o menys, tocaria a 6969,40€ per persona, és a dir, uns 580€ al mes.

Si aquests diners anés a parar a les pensions que estan per sota de 1.000€, hauria de repartir-se entre 4.745.379 pensionistes, segons l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Tocaria a 5819,76€ per pensionista ni mileurista, uns 485€ al mes. També tinguem en compte que la guardiola de reserva de les pensions es va buidar de 66.815 milions que guardava en 2011 als actuals 2.150 milions o que el deute de la Seguretat Social frega els 100.000 milions d’euros, a base de rescats a la banca i grans capitalistes amb diners estatals durant els anys de la crisi. O que la bretxa de gèneres entre pensions mitjanes és de 1322,23€ per a homes i 885,25€ per a dones.

És a dir, altre gall cantaria si la classe treballadora tingués el poder per a parar aquest robatori del nostre treball, aquestes crisis, aquestes guerres i aquesta irresponsabilitat per part dels capitalistes i els governs que no han deixat d’estar al seu servei. Per això diem, a baix els pressupostos militaristes, a dalt els salaris i les pensions!

Per això des de la CRT cridem a l’esquerra sindical, les organitzacions anticapitalistes i els moviments socials a respondre en forma unitària contra l’aprovació d’aquests pressupostos militaristes i a posar en peu una gran lluita estatal unificada de la classe treballadora, les dones i la joventut, que imposi a les burocràcies de CCOO i UGT la crida a un pla de lluita que prepari la vaga general. Per a defensar les condicions de vida de la majoria treballadora i contra l’escalada militarista del Govern espanyol i els seus socis de l’OTAN, lluitem per:

1. Pujada d’emergència de salaris i pensions i clàusules de reajustament automàtic segons l’IPC real.
2. Repartiment de les hores de treball: jornada de 30 hores setmanals sense reducció salarial.
3. Control de preus i balanços comptables públics de les grans empreses.
4. Ampliació substancial del pressupost de sanitat, educació i serveis socials.
5. Nacionalització sota control obrer dels bancs, les elèctriques i les empreses de serveis públics.
6. A baix els Pressupostos militaristes! Paralització dels enviaments d’armes! Retirada de totes les tropes a l’estranger! Tancament de les bases de l’OTAN!


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"