×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els portuaris es preparen per a enfrontar amenaces d’un ERTO i la falta d’EPIs per a treballar

Entrevistem a Antonio Villegas, membre del comitè d'empresa en USTP i la Coordinadora de Treballadors Portuaris a causa de l'amenaça per part de l'empresa de dur a terme un ERTO davant la delicada situació actual.

Joe Molina

dilluns 30 de març de 2020
Facebook Twitter

Un altre exemple mes de la barbàrie capitalista que anteposa els interessis capitalistes als interessos no sols dels treballadors, sinó de tota la població en general en un moment tan delicat com el que estem vivint, que juga a posar en perill la cadena de subministraments tan necessària, amb una actitud totalment fora de lloc.

Un altre sector mes, el dels treballadors portuaris, en aquests moments indispensable com els sanitaris, neteja, transport entre altres, que lluny de veure reconeguda la seva labor, l’empresa aprofita els moments de tempestat per a treure profit econòmica i desvincular-se d’acords i obligacions per als seus treballadors i treballadores.

Si la cadena de subministraments bàsics es trenca no serà culpa dels treballadors sinó d’un comportament mesquí i delictiu per part de l’empresa Mooring. Estem plenament convençuts que els treballadors portuaris continuaran sent fidels al compromís que ells mateixos han adquirit com a baula necessària en aquesta crisi, però això no pot ni ha d’evitar que barallin pels seus drets prenent les decisions que considerin necessàries. Escoltem les seves veus:

Quina és la situació en en el port i com veieu les mesures del Govern enfront de la crisi del coronavirus?

Nosaltres sabem de sobres que som un col·lectiu essencial, sabem que hem de treballar perquè no falti el subministrament a tota la gent, ja el donem per fet, sabem que ens contaminarem i assumim tots això.

Perquè amb tot això estem tenint falta de material, no tenim màscares, la base ha hagut de venir a desinfectar-la ja l’UME perquè tenim tres contagis i no bastant amb tot això, damunt que el que havia de fer l’empresa és donar-li el valor afegit a això, ja que teníem una pujada per al mes d’abril garantida des de fa dos anys que portem barallant per ella. I quan arriba el moment de donar-nos-la ens diuen que no pot donar-la i estem esperant que es faci oficial el dilluns.

Nosaltres li diem que perfecte, ho endarrerim nosaltres 6 mesos, però ells en 2021 ho avancen sis, llavors a l’octubre en lloc de pagar-nos 150 euros que eran els pactes, ens paguin 300 i ens diuen que sí, que és bona idea. Però tot seguit criden a un altre membre del sindicat i li conta una altra història.

En quina situació us trobeu llavors, enfront de la política de l’empresa?

El gerent de l’empresa Mooring està jugant a veure amb qui es pot alinear, a veure a qui pot convèncer, el “divideix i venceràs” de sempre. Diuen que l’empresa no pot arribar i llavors el que estan pensant a fer, és llevar-nos els 150 de pujada i a més llevar-nos el 15% de salari.

A sobre el divendres crida a un altre del comitè (Sam) i li fa una altra proposta, que és la que han de comunicar el dilluns. I consisteix en el fet que no hi ha pujada, sinó una retallada d’un 15% del salari i un ERTO per a viente persones. I va ser quan vam dir “no”, fins aquí hem arribat i decidim fer-ho públic en les xarxes, i estem esperant a veure si aquest dilluns ho fan oficial, seguirem amb la lluita i no passarem per aquí ni bojos.

Com s’estan organitzant els treballadors en el port?

Crec que se li tiraran damunt totes les empreses del port, per fer-nos això perquè ens estem jugant la vida aquí i resulta que vénen amb això, és l’única empresa que ho fa. L’altra empresa d’amarrament, ( CEMESA) té menys percentatge d’amarraments que nosaltres, mes gent que nosaltres i no ha passat això ni passarà.

Tots els treballadors portuaris pertanyem a la Coordinadora i a USTP. I com el gerent va veure que amb mi no anava a treure res perquè ha anat tantejant a uns altres. Jo li vaig dir que en aquest moment el primer era la lleialtat entre Comitè i empresa i em va dir que sí, que cap problema i després salta amb tots els enganys.

No és un problema solament que no tinguem material, sinó que damunt no compleixen el que van pactar, però el material ho estic buscant jo a través de la Coordinadora, m’estan donant els contactes per a parlar amb la gent i sol·licitar el material a Ports de l’Estat que són els que ens han de proporcionar el material sanitari, a part que ells ja haurien d’haver comprat.

Diuen que no troben proveïdors, però nosaltres com a sindicat ja hem comprat i aquí estan els xavals que de fet vam fer un protocol de seguretat. En això vam estar tots d’acord, que consistia a reduir els treballadors d’11 a 6 per torn, però amb l’agreujant que entren els mateixos vaixells, així que quan arribes et tires les 12 hores treballant.

Aquesta protocol de seguretat acordat tenia com a finalitat evitar el contagi massiu, treballant la meitat de la plantilla perquè ja donàvem per fet que ens anàvem a contaminar tots, perquè com he dit abans continuen arribant els mateixos vaixells, no entren tants vaixells grans però arriben molts mes vaixells petits, continuen entrant els italians, tots.

Entenem que no es pot paralitzar l’arribada de mercaderies, fins i tot entenem el col·lapse econòmic, però d’aquí al fet que ens toquin el sou, que no ens vulguin pagar i portar a un ERTE a un sector indispensable, doncs no, hem dit que no i, si cal anar a les últimes, anirem. I en aquestes estem, esperant que ho facin oficial, que hauria de ser aquest dilluns 30 de març


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim