×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els partits del Règim del 78 mai investigaran la corrupció de la monarquia

Com era d'esperar-se, PP, PSOE i Cs es carreguen la comissió de recerca de la Monarquia. La Mesa del Congrés tomba la petició feta per Unidos Podemos, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu. En les files del neorreformisme hi ha molta indignació, però cap política. Necessitem lluitar per un referèndum sobre monarquia i obrir un procés de corts constituents en tot l'Estat.

Diego Lotito

dimecres 5 de setembre de 2018
Facebook Twitter

Foto: EFE

La petició de creació d’una comissió de recerca de la Monarquia per les suposades irregularitats comeses pel rei Juan Carlos I després de les declaracions filtrades de Corinna, en les que deia que el pare de Felipe VI tenia comptes a Suïssa i cobrava comissions, ha quedat en això, una petició.

PP, PSOE i Ciudadanos han rebutjat la iniciativa en la Mesa del Congrés i només Unidos Podemos, que l’havia presentat amb la signatura de 95 diputats -els propis i els pertanyents a ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu- han votat a favor.

Al juliol, els digitals de L’Español i Okdiario, van filtrar enregistraments d’una trobada entre Corinna zu Sayn-Wittgenstein i José Manuel Villarejo que va tenir lloc en 2015, en el qual la princesa-empresària va reconèixer a l’excomisari que Juan Carlos I la va utilitzar com testaferro per ocultar el seu patrimoni i les seves propietats a l’estranger, una fortuna pastada durant quatre dècades que la revista Forbes va arribar a valorar en 2003 en 2.500 milions d’euros.

A més, Corinna revela que Juan Carlos I va actuar de facilitador per a la trama corrupta del seu gendre, l’exduque de Palma i va rebre 80 milions d’euros per mitjançar en la concessió de l’AVE a la Meca atorgada al consorci espanyol liderat per OHL i Indra.

Que els Borbó porten més de tres segles vivint a costa del poble espanyol, protegint els negocis de les grans famílies i legitimant règims antidemocràtics és a hores d’ara un saber popular. Però ja no és el raper Valtonyc qui diu que “els borbons són uns lladres”, com resa la cançó per la qual va ser condemnat a tres anys i mig de presó per l’Audiència Nacional i actualment es troba exiliat a Bèlgica. És la mateixa ex amant del Rei emèrit Juan Carlos I.

Davant aquest escàndol, Pablo Iglesias, Alberto Garzón i la plana major d’Unidos Podemos van tenir un brot de republicanisme i van proposar la “audaç” política que el Congrés dels Diputats votés una “comissió de recerca”.

Evidentment les declaracions de Corinna haurien d’haver propiciat una recerca d’ofici de part de la Fiscalia General de l’Estat i Hisenda. Però és aquí on radica l’antidemocràtica Constitució del 78 per impedir-ho, ja que atorga al Rei i al Rei emèrit el privilegi medieval de la inimputabilidad.

En un article escrit a propòsit de la proscripció de Lula a Brasil, els dirigents del PTS argentí, Emilio Albamonte i Christian Castillo, sostenen que en les democràcies burgeses modernes tot el sistema legal es basa “en constitucions que de vegades daten de dues o tres centúries (diverses dècades en el millor dels casos) en molts dels seus nuclis fonamentals, que oficien com sacralització del ‘poder constituït’ i limiten tot ‘poder constituent’ del poble treballador. Per al pensament conservador, els textos constitucionals són entesos com a sort de veritats eternes que han de regir la vida de les societats tot i que les circumstàncies històriques (i les relacions de poder a les quals responien) hagin variat substantivament de quan van ser escrits.”

Si això és així per a Constitucions de repúbliques democràtic-burgeses que fa centenars d’anys es van emancipar de les monarquies absolutistes, podem imaginar com més reaccionari és en el cas de la Constitució espanyola de 1978 que no només defensa la legalitat de la propietat capitalista, sinó que consagra a la monarquia parasitaria en la prefectura de l’Estat.

Per això, la votació en la Mesa del Congrés posa fi a la grotesca il·lusió generada per la formació lila que el Congrés dels Diputats, controlat per una “casta” de polítics professionals amb salaris de gerents d’empresa al servei del Règim, pogués votar a favor d’una comissió per investigar ni més ni menys que a la columna vertebral del Règim del 78, la monarquia borbònica.

Els neorreformistes se sorprenen

"No s’entén que els grups no vulguin conèixer les presumptes irregularitats que podria haver-hi en la figura del Rei Juan Carlos", expliquen des de Podemos a Público, i demanen a Ciudadanos i PSOE que “rectifiquin”.

Per part d’Izquierda Unida, Alberto Garzón ha criticat en una nota de premsa que la "comunió d’interessos" del PSOE amb PP i Ciudadanos "mostra que al partit de Pedro Sánchez, més enllà de soflames i propaganda, li tremolen les cames en cada oportunitat d’avançar en la qualitat democràtica i la transparència d’institucions com la Casa Real al nostre país".

En un tuit, el coordinador federal d’Esquerra Unida va escriure també que “PP, PSOE i Ciutadans s’han aliat per evitar que es discuteixi al Congrés una comissió de recerca sobre els borbons i els seus negocis foscos. S’han negat al fet que es DEBATI en ple. Toleren la corrupció borbònica i impedeixen la democràcia.”

El millor del tuit va ser una de les respostes que va rebre: “I q esperaves? O creus q aquest parlament ensenyarà la corrupció del Rei? El q és gravíssim és q vosaltres no crideu a mobilitzar-nos per Corts constituents convocades des dels carrers per acabar amb la Monarquia!!”

Malgrat la indignació en la premsa i les xarxes socials, i més enllà del discurs buit de “regeneració democràtica”, la tebiesa d’Unido Podemos enfront del nou escàndol de la corona és conseqüent no només amb la seva política de sostenir al govern del PSOE -que oficia d’advocat d’un dels majors corruptes de la història recent- sinó en general amb la seva adaptació reformista als marcs del “poder instituït”, el Règim del 78.

Lluitar per un referèndum i assemblees constituents lliures i sobiranes

"La democràcia burgesa és el millor embolcall de la dictadura del capital", va escriure Lenin. En el cas de la degradada democràcia espanyola, tutelada per una dinastia monàrquica reaccionària que es mostra cada vegada més en crisi, es planteja la possibilitat d’acabar de desemmascarar aquest “embolcall”.

Com mostren algunes enquestes, la monarquia com a institució colliria un 49,9% de suport entre els espanyols, la qual cosa suposaria una de les caigudes històriques més altes de la seva història, mentre que el suport a una República es donaria entre el 47,4% dels enquestats.

La liquidació de la monarquia borbònica, al costat del dret a l’autodeterminació nacional, són dues de les grans demandes democràtic estructurals de l’Estat espanyol que mai podran resoldre’s en els marcs del Règim del 78 com sostenen els neorreformistes.

Les i els socialistes revolucionaris que fem Esquerra Diari i militem en les files del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT), lluitem per acabar amb la monarquia i el corrupte règim hereu del franquisme conquistant un govern de treballadors que trenqui amb el capitalisme “expropiant als expropiadors”, única forma d’aconseguir íntegra i efectivament totes les reivindicacions socials i democràtiques de la classe treballadora i el poble.

Però som conscients que encara som una minoria els qui defensem aquesta perspectiva, mentre que la majoria del poble treballador encara té il·lusions en els mecanismes del sufragi universal com a via per aconseguir una democràcia més generosa. Per això, perquè els pobles de l’Estat espanyol tinguin el dret a votar quin tipus de forma d’Estat volen, plantegem que és necessari lluitar per un referèndum sobre la monarquia i l’obertura d’assemblees constituents lliures i sobiranes en tot l’Estat. Un procés constituent que permeti debatre i votar com acabar amb la monarquia, atorgar el dret a l’autodeterminació de les nacionalitats oprimides i adoptar un programa que doni resposta a totes les necessitats mes apressants de la majoria popular. D’aquesta manera volem ajudar al fet que es desenvolupi la politització i mobilització dels sectors més amplis possibles del poble treballador perquè guanyi consciència del seu poder per canviar-ho tot.

Evidentment els poders fàctics de l’imperialisme espanyol faran tot el possible per evitar un procés constituent d’aquest tipus, per la qual cosa només podrà ser imposat mitjançant la lluita de classes i sobre les ruïnes del règim actual.

En el sentit del que plantejava León Trotsky en 1934 en “Un programa d’acció per a França”, com més conscients son les masses del seu “poder constituent”, més s’obre el camí per a la democràcia obrera soviètica i la perspectiva del poder obrer.

Amb aquesta perspectiva defensem el dret dels pobles de l’Estat espanyol a decidir la forma de l’Estat (quelcom que a les noves generacions els va ser imposat amb la reaccionària Constitució del 78), en oposició a Unidos Podemos i l’esquerra neorreformista, que es nega a lluitar seriosament per un dret elemental com a aquest.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya