×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els cancellers d’Ucraïna i Rússia es reuniran a Turquia

És la primera trobada d'alt rang des que va començar la invasió russa. Es realitzarà aquest dijous en el marc del Fòrum Diplomàtic d'Antalya.

EsquerraDiari.cat

dijous 10 de març de 2022
Facebook Twitter

Els ministres d’Exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, i de Rússia, Serguei Lávrov, ja es troben a Antalya, balneari situat a la costa mediterrània de Turquia.

La reunió tripartida, iniciativa del canceller turc Mevlüt Cavusoglu, és la primera reunió d’alt rang entre Rússia i Ucraïna des del començament de la invasió. Les anteriors rondes de negociació havien reunit delegacions de menor rang a Bielorússia per a tantejar les possibilitats d’un alto-el-foc o per a acordar corredors humanitaris en diferents regions d’Ucraïna.

Cavusoglu també participarà en la reunió. L’escenari triat és el dels marges de l’Antalya Diplomatic Fòrum, una iniciativa del govern turc que va celebrar la seva primera edició l’any passat i reuneix cancellers, líders polítics, diplomàtics, formadors d’opinió i acadèmics de tot el món.

Turquia pertany a l’OTAN, ha venut avions no tripulats a Kíev i ha signat un acord de coproducció. S’oposa, a més, a les polítiques russes a Síria i Líbia, així com a l’annexió de Crimea en 2014. No obstant això, no es va sumar a les sancions econòmiques a Rússia impulsades pels Estats Units.

Què hi ha sobre la taula?

Rússia arriba a Antalya amb les mateixes exigències que van motivar la invasió: la neutralitat i desmilitarització d’Ucraïna el reconeixement per part d’Ucraïna de la sobirania russa sobre la península de Crimea i el reconeixement de la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, recentment atorgat per Moscou.

Per part seva, com va assenyalar el ministre d’exteriors en un vídeo que va circular a les xarxes, Kíev exigeix "l’alt al foc, l’alliberament dels nostres territoris i la solució sense condicions de tots els problemes humanitaris i les catàstrofes causades per l’exèrcit rus".

En una entrevista per a la cadena ABC News, el president ucraïnès Volodímir Zelenski va dir que "Estic llest per al diàleg, però no per a rendir-nos. Crec que respecte als punts relatius als territoris temporalment ocupats i a les pseudo-repúbliques no reconegudes per ningú més que per Rússia, podem discutir i trobar un compromís sobre com continuaran vivint aquests territoris".

Respecte a la relació d’Ucraïna amb l’OTAN, Zelenski va reconèixer que l’aliança "no està preparada per a acceptar a Ucraïna" i va assegurar haver "rebaixat" les seves expectatives.

La qüestió nuclear

El director general de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), l’argentí Rafael Grossi, també va ser convidat a Antalya. La seva invitació es dona en el marc de la informació creuada respecte a la seguretat de les instal·lacions nuclears, com a Txernòbil.

En un comunicat de l’organisme, Grossi va afirmar que "En les reunions que se celebrin allí, espero avançar en la qüestió urgent de garantir la seguretat de les instal·lacions nuclears d’Ucraïna. Hem d’actuar ara".


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"