×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els armilles grogues es mobilitzen en una França militaritzada per Macron

Després de la passada manifestació dels armilles grogues, durant la qual la radicalització i la masivitat van aconseguir posar en escac el dispositiu de seguretat de la policia a París, el president Macron va decidir un últim gir repressiu i autoritari. Amb canvis en el comandament de la policia parisenca i la intervenció de l'exèrcit per a tasques de “manteniment de l'ordre”, les marxes d'aquest dissabte es van desenvolupar sota molta tensió.

Julien Anchaing

diumenge 24 de març de 2019
Facebook Twitter

A la capital francesa els principals punts de mobilització de cada dissabte, com l’avinguda Champs Elysée o la Plaça Estrella, estaven militaritzats i romania completament prohibit l’accés als manifestants. Les xifres oficials parlen d’alguns milers d’armilles grogues als carrers parisencs, que van ocupar parcs i places com les que es troben pròximes a la Torre Eiffel o del Sacré-Coeur.

El centre de París es va trobar completament militaritzat i amb un fort desplegament de l’exèrcit al voltant dels principals llocs de poder, arribant a afirmar diversos portaveus militars que l’ús d’armes de foc podria ser considerat en cas de perill per a un funcionari de les forces repressives o d’un dels llocs sota seguretat reforçada.

El Fouquet, restaurant emblemàtic de l’alta societat francesa estava protegit com un búnquer després que el dissabte anterior fou incendiat per part de sectors dels armilles grogues.

La línia de militarització, que va justificar per al govern la detenció de més de 5600 manifestants per a realitzar controls preventius i la verbalització immediata de 45 manifestants en les zones prohibides va tenir per objectiu principal descoratjar totalment als mobilitzats.

Pel seu costat, els manifestants si bé es van quedar en els llocs autoritzats per la prefectura a París, les seves consignes “Castaner [ministre de seguretat] a la presó” i “Anticapitalistes!” van mostrar el nivell de rebuig al govern. Estaven presents el líder de la França Insubmisa, Melenchon, i diverses de les principals figures públiques del NPA (Nou Partit Anticapitalista), Besancenot i Poutou.

En les mobilitzacions a l’interior del país, on el dispositiu de seguretat no va arribar als nivells de la capital, les columnes van marxar en ciutats com Toulousse, Bordeaux, Montpeller, Niça, Lilla i Lió.

Després d’una dura càrrega policial a Niça, on les marxes estaven completament prohibides, una dona de 71 anys va resultar greument ferida i va ser evacuada de la marxa pels bombers ja que els policies van prohibir als metges i infermers presents en les mobilitzacions dels armilles grogues intervenir per a socórrer a la dona malgrat el seu estat greu. La marxa de Niça va ser dispersada mitjançant la repressió realitzada per les forces policials.

A Toulousse, Lió i Lilla es va viure una altra atmosfera. Malgrat el llançament de gasos lacrimògens sobre els manifestants i de les càrregues de la policia, les zones prohibides perquè passessin les mobilitzacions no van ser respectats pels armilles grogues. Contra la violenta repressió, la determinació dels armilles grogues va aconseguir permetre a un sector continuar mobilitzant-se. Però l’orientació presa per Macron sembla haver construït l’estat de terror contra les protestes, tal com buscava l’Executiu.

Aquest dissabte es va expressar el gir autoritari buscat per l’executiu francès per a contenir als armilles grogues. Enfront del “laxisme” del prefecte de París, Michel Delpuech, el primer ministre va decidir el seu reemplaçament per una figura més autoritària dins de la policia nacional francesa, Didier Lallement.

Lallement va començar des de primera hora del dissabte la seva operació mediàtica, caminant al voltant de les seves 6000 tropes mobilitzades a París, sobre els Champs-Elysées recordant que l’aparell judicial els ofereix avui dia totes les vies possibles per a “impedir que les marxes il·legals es puguin realitzar”. El seu missatge, la “impunitat zero” que el situa com a comandament principal de la repressió en la capital des de les seves noves “Brigades de Repressió Anti-Violències”. Entre el discurs de Lallement i el dels principals funcionaris involucrats en la repressió que van afirmar que “cal esperar-se al fet que un black block acabi tetraplègic”, es va justificar l’ús de marcadors químics i de drons per a desplegar l’operatiu repressiu.

Per part seva, certs sindicats van decidir denunciar el gir autoritari de Macron, com Sud-Rail, ferroviaris de París, que va dir “indignar-se” de la política del president actual.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques