×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els EUA anuncia un nou massiu desplegament militar a Europa

Les primeres notícies que arriben de la cimera de l'OTAN que s'està celebrant a Madrid continuen dibuixant la tendència militarista que els països imperialistes després de l'inici de la guerra a Ucraïna. El president dels EUA, Biden, ha anunciat un nou desplegament militar a Europa.

Alejandra Correa

dimecres 29 de juny de 2022
Facebook Twitter

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres a la cimera de l’OTAN de Madrid, un considerable reforç del desplegament militar estatunidenc davant el que es veu des de l’Aliança com una deterioració de la situació de seguretat en el continent provocat per la invasió russa d’Ucraïna.

A més dels plans per elevar de quatre a sis el nombre de destructors a la base naval de Rota anunciats aquest dimarts, Washington pretén obrir a Polònia una caserna general permanent per al seu Cinquè Exèrcit, desplegar una brigada rotatòria dotada amb uns 3.500 combatents a Romania, reforçar la presència militar als països bàltics, estacionar dos esquadrons addicionals d’avions de combat F-35 al Regne Unit i reforçar el posicionament de defenses antiaèries a Alemanya i Itàlia.

Amb un rearmament sense precedents des de la Segona Guerra Mundial, es tracta d’un nou pas per part dels EUA, que des de la invasió russa d’Ucraïna del febrer passat, ja ha enviat uns 20.000 soldats suplementaris a Europa, elevant el total d’efectius al voltant de 100.000. El reforç del flanc est i, en general, de les capacitats de reacció ràpida de l’OTAN són uns dels elements centrals de la cimera, amb propostes i accions que ja recorden a la Guerra Freda.

En els debats sobre el reforç de les capacitats de defensa s’inclouen també noves inversions per al futur per part dels EUA en la capacitat militar de l’Aliança, amb un gran increment de la despesa de molts estats aliats.

Es reflexiona també sobre la reformulació del suport a Ucraïna, també a la vista de les dificultats sobre el terreny amb l’avanç de Rússia a l’est del país, i que hauria de concretar-se amb l’anunci avui d’un nou paquet d’assistència militar.

Diversos aliats han anunciat el lliurament d’ajuda de major abast amb respecte al material proporcionat a Kíev al principi de l’ofensiva russa; de fons hi ha la qüestió d’ajudar a Ucraïna en la transició de l’ús d’armament de tall soviètic, les existències del qual s’esgoten en els arsenals dels aliats, a material OTAN.

A més, els aliats hauran d’aprovar la nova reformulació estratègica que, per primera vegada, segons apunten diferents fonts, tractarà a Rússia d’amenaça directa i a la Xina de desafiament als valors de l’Aliança.

L’escalada militarista i el rearmament de tots els Estats imperialistes en nom de la “defensa de la democràcia” és la dinàmica que marcarà la cimera. L’OTAN és una maquinària guerrerista de l’imperialisme al servei de l’expansionisme nord-americà i europeu. Una major confrontació entre les potències, com a mostra la guerra d’Ucraïna, està inscripta en les tendències de la nostra època.

Des del CRT defensem la necessitat de posar en peus un gran moviment independent en tots els països contra la guerra, l’escalada imperialista i les sancions econòmiques.

Tampoc confiem en les sortides diplomàtiques que proposen sectors com Macron o posicions del reformisme europeu. Ja que la via diplomàtica és la que ha portat al conflicte fins aquí durant els anys previs. I només serveix per reafirmar els interessos de les potències a esquena dels pobles.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah