×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Els ERTO aprovats pel Govern han estat donacions per a les empreses, elles s’haurien d’haver fet càrrec del nostre sou íntegre”

Parlem amb Marc, un jove treballador de Domino’s. Ens trobem després d'una assemblea de la Xarxa de Precàries, de la que parlarem més endavant. Volem conèixer de primera mà l'impacte de la pandèmia en un sector precaritzat durant anys, i que a més ha estat colpejat per les mesures de distanciament social, o pel confinament total que es va aplicar durant març i abril.

Xarxa de Precàries de Barcelona

dijous 8 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Primer de tot, gràcies per l’entrevista Marc. M’agradaria començar per una pregunta general. Quina és la situació en l’hostaleria, en particular en aquestes cadenes multinacionals de menjar ràpid?. Un sector, com diem, colpejat per la pandèmia des de l’inici per les mesures que es van haver d’adoptar i el paper jugat per Govern, direccions sindicals i patronal.

Doncs començaré per com ens va afectar els ERTO. Va ser a mitjan març, quan l’empresa ens va avisar que tota la plantilla anava l’ERTo. Nosaltres dèiem que l’empresa no havia de fer un ERTO a tots els treballadors, sinó que l’empresa havia de pagar amb els seus beneficis els nostres salaris. Però CCOO i UGT han pactat tots els ERTO, que al final són donacions a les empreses. I això contant que Domino’s Pizza va guanyar 100 milions d’euros l’any passat. Així que per a pagar dos mesos de confinament en tenia suficient, però no va anar així.

Fas referència als ERTO, mesura estrella del Govern “progressista”, que va pactar amb patronal i direccions sindicals. Creus que durant aquest primer període, des dels sindicats o el govern es va procurar algun tipus de protocol per a mantenir la seguretat laboral i econòmica de treballadors i treballadores?

Des d’un bon principi els sindicats van pactar amb l’empresa els ERTO. Només van prendre les mesures que et comentava abans. Però el Govern com sempre va afavorir a les empreses i no va posar per davant les vides. Primer l’economia i després nosaltres.

Entrant més en concret en relació al teu treball, com van afectar aquestes decisions polítiques al dia a dia, us van enviar cap a casa, van reduir plantilla?

ERTO des del primer dia de confinament. Després va venir el problema dels pagaments. Crec que encara hi ha companys que no han rebut l’ERTO. I ja no només el retard de l’ERTO, sinó el dubte que hi hagi companys que no el rebin. Després vam anar reincorporant-nos gradualment. Jo, per exemple, vaig entrar entre els últims, més o menys a mitjan juny.

A nivell de mesures, les mínimes. Gels hidroalcohòlics i màscares inservibles. Els de salut recomanen la FFP2, les que tenim nosaltres són semblants a les quirúrgiques, fetes per l’empresa. Però són un tros de tela i ja està.

I arran que es comença a reactivar, en alguna mesura, l’activitat econòmica sobretot a partir de juny i juliol, entenc que torneu a una certa normalitat a nivell de la tornada al treball. Hi ha algun tipus de modificacions a nivell de contractacions de personal, inversions de seguretat, en EPIs o protocols davant possibles contagis?

La plantilla va anar entrant gradualment. Així que no van posar més repartidors extres. Quan necessitaven gent van anar traient treballadors de l’ERTO. I, quant a les mesures, el que et deia. Gels hidroalcohólicos i màscares. Però ara les màscares les estem posant nosaltres de la butxaca pel tema d’ineficiència per part de les que facilita l’empresa. L’empresa nomésl es fa càrrec de les màscares que ens donen. Però nosaltres creiem que aquestes màscares són ineficients. La gent es compra les seves. Pensa que és que en un lloc tan petit com són els locals, estem treballant braç a braç. I la gent s’emporta les seves de casa.

De fet, parlant del tema de l’eficàcia dels EPIs i protocols, una cop tornats una mica a la “normalitat” a partir de l’estiu, al poc temps de les reincorporacions va haver-hi un cas de contagi en la plantilla. Això va provocar alguna reacció per part de l’empresa, ja que, alhora, va provocar la vostra denúncia. Podries explicar-nos què va succeir?

A mitjan agost teníem a un company que des de l’anterior dissabte es trobava malament i va estar treballant. L’endemà, un diumenge, va dir que tenia febre i es va anar a fer la prova PCR i va informar l’empresa. I l’empresa va posar a aquesta persona i a la seva parella, que també treballa aquí, en quarantena. No va ser fins al dimecres següent que ens van avisar que el company havia donat positiu en Covid-19.

Quan vam saber el positiu del company vam anar dos companys de la secció sindical a parlar amb el gerent de zona que ens va comentar que havia parlat amb el responsable en Prevenció de Riscos Laborals i que deia que no hi havia cap risc per a nosaltres perquè es complien totes les mesures de seguretat a l’empresa. Vam anar a parlar amb ell i li vam dir que segons els seus propis protocols i segons la llei de PRL havia de posar en quarantena a tota la plantilla, ja que estem en contacte braç a braç a menys d’un metre.

Davant la seva negativa va ser quan vam dir tota la plantilla que ens posàvem en baixa laboral, vam anar tots als CAPs (Centres d’Atenció Primària). Aquesta és una altra, que t’atenguessin en aquests moments en el CAP era bastant difícil. Conforme vam anar entrant en baixa tots, no sé què va passar que ja no van anar donant més baixes. I es van quedar 4 companys fora de les baixes laborals. Van anar al CAP i no els van donar la baixa laboral dient que era l’empresa la que havia de facilitar la baixa laboral.

En cap moment l’empresa ho va fer. Des de Domino’s deien que no hi havia cap problema i que calia anar a treballar l’endemà i que aquí no havia passat res. Quatre companys van haver d’estar treballant a risc d’haver estat en contacte estret amb la persona infectada. I per tant podien estar infectats i ser focus de contagi per als clients.

I aquests quatre companys, com ho van fer amb la feina? Perquè vosaltres sou 20 treballadors a la botiga.

L’empresa ho va gestionar molt malament. Van portat a dos repartidors d’altres botigues. I clar, d’una plantilla de vint treballadors a tenir només quatre disponibles, imagina. Van haver de fer bastants més hores de les que els tocava. No van contractar a ningú. En aquest moment hi havia més companys que encara estaven a l’ERTO i van intentar treure’ls per a posar-los a treballar al costat dels companys que van tenir contacte estret amb la persona afectada pel Covid. Va ser el cas d’una companya que es va negar a treballar en aquesta situació. Va ser quan la van coaccionar.

Això va succeir a l’estiu, Com està la situació ara que estem a primers d’octubre?

Nosaltres vam denunciar l’empresa. Expliquem tot aquest tema en la denúncia. Fa poc va trucar l’inspector de treball i em va fer algunes preguntes sobre el que havia succeït. Simplement em va demanar un telèfon de contacte d’un cap de personal. Suposo que parlarà amb ell per a contrastar. Res més, i espero que es passi per la botiga perquè vegi que les condicions que tenim de prevenció de riscos laborals, perquè no són les indicades per a estar treballant. Però tot va lent.

Suposo que hi haurà hagut problemes similars en altres botigues de Domino’s o en locals de cadenes de menjar ràpid, tipus Telepizza, Subway o McDonalds, que treballen en condicions molt semblants. Heu parlat amb treballadors d’aquestes cadenes?

En el moment de fer la denúncia, vam proposar des de la secció sindical d’abastar una miqueta més, que no fos només un cas de la nostra botiga, i crear una xarxa de solidaritat.

I si que parlem amb gent d’Alsea en lluita i hem contactat amb gent que treballava en les diferents cadenes dins d’Alsea. Si que parlem amb ells per a difondre el que estava passant en el nostre local i que s’unissin en la lluita per a millorar les condicions laborals.

Parlant de xarxes i altres col·lectius de treballadors. Estàs participant a la Xarxa de Treballadores Precàries de Barcelona amb treballadors de diferents col·lectius com són personal de Telepizza, monitores/és d’escola, professors, vetalldores, gent de PAS (universitat) de telemarketing, entre d’altres. Pots explicar una mica la utilitat que li veus a participar en aquesta?

Porto poc a la Xarxa. La reunió d’avui m’ha servit per a solidaritzar-me immediatament amb les companyes perquè el mateix que explicaven elles, és el mateix que ens ha passat a nosaltres (en referència a l’assemblea realitzada per la Xarxa de Precàries per a preparar juntament amb les monitores la vaga d’educació del pròxim divendres 9 d’octubre). Es donen casos de Covid i no es compleixen els protocols, no et donen la baixa laboral. No es fa el que s’ha de fer. Pinta molt bé la Xarxa. Cal fer xarxes no només amb els treballadors més precaritzats, sinó amb tota la classe treballadora. És essencial per a portar la lluita més enllà. No noméss a nivell de sindicalisme, sinó de combatre al capitalisme.

Et pot interessar: L’assemblea de precàries decideix donar suport a la vaga educativa de Catalunya


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques