×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions intermèdies als Estats Units i la disputa per la classe obrera

Jimena Vergara

Daniel Alfonso

dimarts 8 de novembre de 2022
Facebook Twitter

Aquestes eleccions intermèdies troben al règim bipartidista en un corriment a la dreta respecte a les eleccions intermèdies del 2018. El Partit Republicà per part seva, que ve creixent electoralment i que promet un gran acompliment electoral, va conquistar triomfs polítics fonamentals per a arribar enfortit a aquesta elecció.

Va avançar superestructuralmente en diversos Estats amb lleis ultra reaccionàries que van des de durs atacs a la comunitat trans, avassallament del dret a votar, fins a prohibicions legals perquè els mestres d’educació pública no ensenyin la història del racisme a Amèrica del Nord o el que la ultradreta estatunidenca denomina “ideologia de raça”.

El GOP [1] va aconseguir tancar files –almenys fins a les pròximes eleccions– entre la seva ala trumpista amb extensa base social organitzada després de la figura de Donald Trump, les organitzacions d’ultradreta tipus “milícies” i l’ala encapçalada per Ron DeSantis com a representant d’una dreta més bonapartista, més proestatal que s’empara en la retòrica trumpiana “pro classe obrera” i la fusiona en una simbiosi bizarra de nova ideologia de “guerra cultural”, sempre lligada a la ideologia del Partit Republicà però que ha cobrat una nova embranzida després de la cooptació del Black Lives Matter. És incert si aquesta fràgil unitat republicana prosperarà més enllà de les intermèdies, ja que xoca amb l’agenda més de llarg termini de l’establishment republicà, que ha de contenir a Trump sense atacar-lo directament pel cost polític electoral que tindria, inclusivament cap a les presidencials del 2024.

I potser el triomf més important del GOP en els mesos previs va ser la derogació de Roe vs. Wade a les mans de la Cort Suprema que va liquidar en un dia la protecció federal del dret a l’avortament als Estats Units.

Si bé la retòrica ultraconservadora i antidrets juga un rol important en la recomposició del Partit Republicà, en el cor del trumpisme i en les aspiracions de la base social republicana, sobreviu amb força el creixent odi d’un sector amplíssim de la classe obrera estatunidenca amb el Partit Demòcrata i això, lluny d’haver-se modificat respecte a les eleccions presidencials del 2016 i les eleccions intermèdies del 2018, s’ha aprofundit i complicat. Com diu Thomas B. Edsall del New York Times:

Encara que les pressions econòmiques que van portar a milions de votants blancs de classe treballadora a la dreta s’estan moderant, l’hostilitat que aquest segment clau de l’electorat sent cap al Partit Demòcrata s’ha aprofundit i és cada vegada menys susceptible de canvi.

Segons un informe de l’American Enterprise Institute amb el títol “Elections and Demography: Democrats Lose Ground, Need Strong Turnout”:

"La bretxa entre els blancs universitaris i no universitaris continua creixent. Per primera vegada en aquest cicle, la diferència de marge entre els dos ha superat la sorprenent xifra de 40 punts, molt per sobre de la bretxa de 33 punts de la contesa presidencial del 2020. Els republicans estan a la saga en els votants universitaris blancs per 13,6 punts, però lideren amb els blancs no universitaris per més de 27 punts. Els demòcrates semblen estancats en els 30 i una mica en els blancs no universitaris –cap enquesta d’aquest mes els mostra per sobre del 34 per cent–, per la qual cosa sembla poc probable que es repeteixi la marca del 37 per cent de Biden."

El mateix informe conclou que una porció molt àmplia de la classe obrera continua identificant al Partit Demòcrata com el partit de la globalització i de l’associació comercial amb la Xina, i que aquests milions de treballadors veuen a la globalització com una constant amenaça contra les seves condicions de vida. Aquest sentiment, inscrit en la política estatunidenca des que Donald Trump sorprengués el món guanyant les eleccions presidencials del 2016, lluny de dissipar-se, s’ha enfortit i complicat a la calor d’una crisi econòmica que si bé encara no ha esdevingut en crack econòmic, s’està expressant en una creixent inflació que se suma a tota la sèrie de problemes estructurals que sofreix l’economia estatunidenca des de la Gran recessió del 2008, acrescuts per la pandèmia.

L’augment de preus a nivells històrics, acompanyat de l’augment de les gasolines i l’increment de la taxes d’interès, estan de fet ampliant la base republicana (entre els treballadors llatins per exemple, però no sols) i estan distanciant encara més a importants sectors de la classe obrera del Partit Demòcrata.

Ja en les eleccions del 2016, el gran protagonista va ser la classe obrera oblidada pel neoliberalisme i menystinguda pel Partit Demòcrata, en el cor de la retòrica trumpista, per dreta, i de l’agenda de Bernie Sanders, per esquerra. Però aquestes eleccions tenen a la classe obrera en el centre de l’agenda i programa dels dos grans partits del capital, inclòs l’establishment demòcrata, els mitjans de comunicació i fins a la FED, preocupada perquè els salaris obrers no augmentin i per controlar la inflació amb una combinació de taxes d’interès altes, topalls salarials i una potencial desocupació crònica d’un 5% de la força laboral.

A diferència de les campanyes electorals prèvies al 2016 i producte de les condicions creades per la pandèmia, els polítics burgesos ja no poden amagar a la classe obrera després de la quimera de “la classe mitjana estatunidenca”. Això no sols és així producte del trumpisme, o producte del sanderisme; tots dos fenòmens polítics expressen els canvis profunds en la consciència de les masses. Res va sacsejar més l’estat d’ànim de les masses obreres als Estats Units que el Black Lives Matter d’una banda i la Pandèmia per un altre. El fenomen polític sindical que expressa aquest canvi de consciència està encarnat en la Generació O.

La “trumpizació” del Partit Demòcrata

El gir a dreta en aquestes eleccions de mitjà terme s’expressa també en un corriment a dreta del Partit Demòcrata. Si bé la defensa del dret a l’avortament havia tenyit la campanya electoral demòcrata en els mesos previs, aconseguint –segons les enquestes– incentivar a una porció de l’electorat a anar a les urnes a votar blau, això evidentment no li aconsegueix als demòcrates per a tenir una performance electoral decent.

John Fetterman, el favorit contenent per un lloc al Senat per l’estat de Pennsylvania és potser l’exemple més rutilant d’aquesta dretització. Fetterman, qui nominalment és part de l’ala progressista demòcrata i va defensar en el seu moment el Green New Deal, ve enfocant la seva campanya en la defensa del fracking, en un intent de guanyar a la classe obrera blanca de l’estat que desconfia profundament dels demòcrates i el “Green New Deal” perquè el veu com una amenaça directa als seus treballs i formes de vida. Al mateix temps, Fetterman té un discurs rabiosament anti la Xina que empalma també amb la base social obrera que està tractant de disputar.

Els demòcrates esperaven poder aprofitar l’onada d’ira i por, que va desencadenar la derogació de Roe vs. Wade per obtenir un resultat de meitat de mandat que no els resulti tan desfavorable. Això semblava funcionar momentàniament, malgrat la inflació i el decaïment de les condicions de vida de les masses, però totes les enquestes (que ja pronostiquen una onada vermella en aquestes eleccions de mitjà terme) estan indicant que la classe obrera, no sols els sectors blancs colpejats pel neoliberalisme, votaran pensant en les seves butxaques i no en els drets democràtics, en risc per l’avanç de la dreta i la bonapartizació de la dreta del GOP.

El Partit Demòcrata està tractant de parlar-li a la classe treballadora en "termes trumpians", en els estats amb forta base trumpista, dirigint-se als perdedors de la globalització, que van ser desplaçats de les seves feines i que comptaven amb sindicats, per a tornar-se part de l’immens precariat estatunidenc amb salaris baixíssims, i que han enfrontat les conseqüències d’una economia Xinesa forta.

Quan l’aire que aixecava l’ànim dels progressistes en el Partit Demòcrata després que Biden aprovés la llei contra la inflació, va començar a dissipar-se enmig de la constatació que l’imperialisme estatunidenc no podia permetre’s cap mena d’aventura “esquerrana”, el centre del partit va guanyar força.

Però fins i tot més enllà del resultat de les eleccions intermèdies que planteja un escenari perillós cap als dos anys restants del govern Biden, el que està en crisi és l’agenda demòcrata de –una vegada passivitzat el BLM i aprovat un paquet de lleis que va implicar concessions per a les masses en la post pandèmia– “organitzar la passivitat” imposant una relació de forces favorable per als capitalistes en temps de crisis.

En un sentit i seguint la lògica de Gramsci quan va pensar el problema de l’hegemonia burgesa a Amèrica, el que està en crisi és l’hegemonia del règim sobre la classe obrera, perquè la capacitat de consum de les masses proletàries està disminuint dramàticament, especialment la de sectors alts del proletariat, que comencen a patir les vicissituds del precariat per l’augment de preus i l’enxiquiment del crèdit.

L’hegemonia burgesa està en crisi també perquè el Partit Demòcrata, principal direcció política del moviment de masses a través de la burocràcia sindical i dels moviments socials, ha de navegar permanentment entre ser el “partit de la contenció” prest a expropiar les banderes dels moviments socials per a llevar-los la seva radicalitat i evitar que que aquesta radicalitat contagiï al moviment obrer, i ser el “partit de la llei i l’ordre” quan cal reprimir brutalment a l’avantguarda.

El partit de Joe Biden ha estat en el centre de la brutal repressió contra els activistes del BLM des del 2020 i la legitimació renovada de la policia. És sota administracions demòcrates com la d’Eric Adams, alcalde de Nova York, que els departaments de policia locals i estatals han rebut sumes històriques dels pressupostos locals.

Un altre exemple de la “trumpització” del partit dels rucs és Tim Ryan, el favorit al senat pel Partit Demòcrata a Ohio, un penell polític que en el seu moment va comparar el sistema de justícia penal estatunidenca amb Jim Crow. Avui la seva campanya té com a eslògan central “Refund the police” en clara al·lusió al BLM i està sent secundat electoralment per per el sindicat de policia de l’estat afiliat a la AFL-CIO.

La disputa per la classe obrera

En aquest intent desesperat per guanyar les il·lusions de la classe obrera estatunidenca, l’establishment i el centre del Partit Demòcrata van donar un gir fa algunes setmanes en el maneig de les eleccions. Això va tenir com a conseqüència posar en marxa una política que té l’objectiu de separar les qüestions “polítiques” de les “econòmiques”, per arrabassar de les mans del GOP als sectors de la classe obrera desencantats amb el Partit Demòcrata.

És Barack Obama, el líder moral del Partit Demòcrata, qui expressa aquesta idea de manera molt més sofisticada. D’una manera molt hàbil, com ho va fer abans de la seva administració, Obama va plantejar fa un parell de setmanes al Pod Save America que la política estatunidenca s’ha de reconfigurar i deixar d’estar xifrada en termes de raça, per anar més enllà. Xocant directament amb la ideologia demòcrata i al mateix temps, reivindicant en general al BLM, planteja que els canvis culturals en el llenguatge (llenguatge inclusiu, antiracista, etc) no signifiquen res per al “ciutadà del carrer” i la “gent bona que està preocupada pel benestar de les seves famílies”.

Aquesta conclusió prové de la consciència que té un sector del Partit Demòcrata que la “correcció política” repel·leix a la classe obrera i posa al partit en una situació defensiva, sobretot en Estats com, per exemple, els de l’anomenat “Rust belt” [2]. Per a justificar això es recolza, d’una banda, en la caricatura que fa la ultradreta del progressisme i la seva obsessió amb els “pronoms” com a policia del llenguatge, i en el fet que aquest va ser el llenguatge polític del progressisme neoliberal (avui en fallida), que va basar la seva hegemonia sobre els moviments socials a arrogar-se la seva representació política, expressada en la política identitària i esborrant les divisions de classe, per a deixar intactes les condicions estructurals de l’explotació i l’opressió capitalista, jugant amb la pantomima de la “representació”.

Per a Obama, el camí per al Partit Demòcrata per a recompondre la seva relació amb la classe obrera i navegar les aigües de la crisi econòmica, és distanciant-se de les qüestions que “divideixen”, restant importància a la política de la identitat i pro drets. És una reacció al fet que el Partit Demòcrata no va poder fer girar la balança electoral emparat en la defensa de Roe vs. Wade, no sols perquè els treballadors estiguin pressionats per la crisi econòmica, sinó perquè els demòcrates es van negar a mobilitzar contra la Cort Suprema i van deixar córrer 50 anys sense codificar Roe vs. Wade. Al servei de remuntar aquesta crisi està el gir discursiu de centrar-se demagògicament en les demandes de “pa i mantega”, com s’acostuma cridar aquí a les demandes per millors condicions de vida, quan en realitat tots acorden amb el pla de la FED que la crisi la paguin els treballadors. En evitar parlar de la consigna central del BLM (“Defund the Police”), traïda en desenes d’Estats per administracions demòcrates, Obama també sembla estar alertant que els aspectes més disruptius del BLM no haurien de contagiar a la classe obrera.

Què tenen en comú Barack Obama i la revista Jacobin?

Aquest discurs que Obama utilitza per intentar salvar a l’establishment demòcrata, no obstant, és impossible de combatre amb la ideologia que ha anat desenvolupant la revista Jacobin, que comparteix elements comuns expressats en el fet que, per diferents vies, tots dos han utilitzat a Fetterman com un exemple positiu de les adequacions en les campanyes electorals que ha de fer el Partit Demòcrata, específicament en els estats amb forta base trumpista.

Cal recordar que va ser Bernie Sanders qui, juntament amb Trump però per esquerra, va portar a la classe obrera de tornada a les conteses electorals. Des de la seva campanya en les primàries demòcrates al 2014, el senador de Vermont ha fet de la classe obrera i les seves demandes més sentides un discurs central.

Fight for 15th! Mediqués for All! Tax the Rich! Van ser demandes que es van fer ràpidament populars en principi entre la joventut però després en sectors de masses. Això és així també perquè la classe obrera ja donava símptomes de recompondre’s subjectivament des del 2016, amb exemples ben significatius com el de la vaga de Verizon d’aquest mateix any, que va ser súper popular entre la població, almenys de les grans ciutats. Bernie Sanders apareixia com l’únic polític que no sols parlava en favor de la classe obrera si no que donava suport a les lluites.

Ja des de llavors, Sanders va deixar clar que per a ell la clau de la política nord-americana jeia a parlar-li a la classe obrera i a fer que la democràcia estatunidenca tornés a tendir-li una mà als treballadors. Que per a això calia confrontar als súper rics en primer lloc i evitar parlar de les qüestions que divideixen a la classe obrera que no són prioritàries per a elevar el nivell de vida de tots els treballadors, no important la seva identitat. Partia d’una veritat general correcta que no pot haver-hi igualtat racial o de gènere si no canvien les condicions de vida de tota la classe obrera.

La revista Jacobin, que juntament amb la direcció del DSA ha construït el seu projecte polític en diàleg amb el Sanderisme, esperant que de l’ala progressista del Partit Demòcrata pogués sorgir un partit independent o que la pressió i enfortiment de l’ala progressista pogués canviar l’orientació del partit, ràpidament es va fer ressò d’aquesta política i ha dedicat bona part del seu arsenal teòric a justificar-la.

En el context actual de les eleccions intermèdies, la radicalització d’aquesta política ha portat a escriptors de la revista Jacobin a donar-li suport tàcit a candidats com John Fetterman a Pennsilvània, com és el cas de Branko Marcetic en aquest article.

Marcetic esta tímidament dient que Fetterman, que és un candidat que obertament està defensant el fracking i desenvolupant una política absolutament xovinista respecte a la Xina mentre omet parlar de l’avortament a cada moment, és un candidat que té sentit secundar:

"Hi ha moltes coses que un pot criticar sobre Fetterman. A més del panquequisme amb el fracking, s’ha mostrat superficial respecte al sistema de salut de pagador únic, i ha adoptat una posició centrista covarda sobre Israel i Palestina. Si els votants decideixen, després de comparar això amb les polítiques plutocràtiques i l’historial de deshonestedat del seu oponent, que encara no poden votar per Fetterman, tenen tot el dret de prendre aquesta decisió. Però l’obsessió dels mitjans amb la discapacitat d’un home no hauria de decidir aquesta elecció, especialment quan la premsa ha deixat en clar que no els importa la deterioració cognitiva en cap altre cas."

En aquest cas, la divisió entre les demandes anti opressió o “polítiques” i les demandes de “pa i mantega”, ha portat a la revista Jacobin a fer costat electoralment a candidats demòcrates d’un Estat imperialista, fent els ulls grossos de la “política exterior” del Sanderisme en temes sensibles com a Palestina, Ucraïna o la Xina. Aquesta operació política, potencialment col·loca a aquest sector de la direcció del DSA del costat de la menys sofisticada forma de xovinisme enfront del seu propi govern imperialista.

Però aquest no és l’únic problema d’aquesta manera de pensar. Aquesta lògica política, posada en joc des de diferents angles i interessos per Obama, Sanders i Jacobin, va en contra dels canvis de pensar més profunds que s’estan donant en la classe obrera estatunidenca encarnats per la Generació U. Perquè la generació U és filla del BLM i de la Pandèmia.

Sí, necessitem un partit de la classe obrera amb una programa socialista

Un aglomerat de joves de múltiples races, fills de les classes mitjanes empobrides i fills de famílies obreres blanques, negres i immigrants. Estudiants i treballadors. Tots dos en molts casos. Alguns polititzats pel BLM. Alguns polititzats per la pandèmia, quan des dels cellers d’ Amazon van començar a aparèixer els primers símptomes de descontentament, quan les xifres de morts es van disparar i la classe obrera estava en la línia de front. Alguns es van polititzar perquè sofreixen discriminació com a persones trans, o queer o no binàries. Alguns s’organitzen amb el DSA, i des d’aquí es muden a quilòmetres perquè volen anar a Amazon a organitzar un sindicat. Uns altres s’organitzen en els seus centres de treball, a les cafeteries de Starbucks, i organitzen vagues pels drets dels seus camarades –molts es diuen camarades– trans o musulmans. Molts tenen simpatia per Sanders però una desconfiança profunda en el Partit Demòcrata. Però potser el més disruptiu és que ells no volen dividir les demandes contra l’opressió de les demandes per millores en les seves condicions de treball, volen el pa però també volen les roses! Per això en els piquets canten “Abortion Rights llauri Labor Rights!” Per això en les manifestacions contra la derogació de Roe vs. Wade, allí ens trobem amb els treballadors d’ Amazon, de Chipotle, de Starbucks, etc.

El DSA i el conjunt de les organitzacions d’esquerra als Estats Units, sobretot aquelles que estan pensant amb passió en la qüestió de com construir una organització independent de la classe obrera, hem de fer-nos la següent pregunta: demanarem menys que la Generació U? Ens adaptarem a l’agenda reformista de l’ala progressista del Partit Demócrata? O aprofitarem que hi ha set de reformes entre la classe obrera per a incentivar la lluita de classes i construir institucions independents dels treballadors i la joventut, no sols sindicats sinó fins al nostre propi partit?

Un camí per a l’esquerra, un camí per a la Generació U

Si la lluita de classes es desenvolupa i hi ha activitat de la classe obrera i els oprimits en el pròxim període, com promet el desenvolupament de la crisi econòmica i política, els socialistes revolucionaris tenim una gran oportunitat per a plantejar una alternativa a la Generació U, que pugui amplificar-se cap a la classe obrera de conjunt.

Tant el Partit Republicà com el Partit Demòcrata tenen la seva pròpia política cap a la classe obrera. La política del Partit Republicà és aprofitar la ràbia i la frustració de milions de treballadors per a conduir-la a una agenda xovinista i reaccionària. La política del Partit Demòcrata és evitar la seva radicalització mitjançant concessions parcials, la cooptació a través de la burocràcia sindical i dels moviments socials i la repressió. Les concessions parcials que pugui fer el Partit Demòcrata a més es mostren cada vegada més limitades davant l’avanç de la dreta per a milions, com ho demostra el fet que Roe vs. Wade mai va ser codificada llei sota les administracions demòcrates i Biden no ha aprovat ni la Pro Act, una llei –limitada– que afavoreix els intents de sindicalizació.

La dreta es radicalitza i lluny de separar allò “polític” d’allò “econòmic”, ho unifica plantejant que cal lluitar contra la inflació, culpa de la crisi econòmica a la migració que ve amb la globalització, proposa una política rabiosament anti la Xina perquè els treballadors vegin amb desconfiança a la classe obrera d’aquell país, s’oposen a afavorir a les “minories racials” com fan els demòcrates, i volen deixar de reproduir la “ideologia de raça”. Els socialistes tenim el desafiament de donar-nos suport en el sector més avançat de la classe obrera, encarnat en la Generació U, per a colpejar sobre la dreta i la seva base amb una perspectiva independent.

Tenim l’oportunitat de dialogar amb desenes de milers amb un programa i un discurs que unifiqui la lluita per les condicions de vida de la classe obrera i contra l’opressió, i que unifiqui les files de la multiètnica i heterogènia classe obrera estatunidenca, que des de la costa Est fins a la costa Oest està patint la inflació, el racisme, la falta de drets democràtics, la falta de drets laborals, les pràctiques antisindicals i l’opressió de gènere, especialment en els centres de treball.

La classe obrera unificada és qui pot lluitar contra la “amazonificació” de les condicions laborals, que requereix del racisme i l’opressió de gènere per a mantenir disciplinada a la classe obrera de conjunt.

Aquestes eleccions lluirien ben diferents si avui tinguéssim candidats socialistes que poguessin parlar-li amb autoritat a la classe obrera, independents del Partit Demòcrata, treballadors i líders dels moviments socials, orgànics de les comunitats i els centres de treball que agitessin una sortida diferent a la crisi de la globalització neoliberal. Candidats socialistes, treballadors i oprimits com els activistes d’ Amazon i Starbucks, que no posin els interessos de la classe obrera estatunidenca per sobre dels interessos de la classe obrera internacional, com ens van ensenyar Marx i Engels.

Com plantegen Kim Moody, Joe Burns i altres intel·lectuals, com plantegen molts camarades del DSA, com venen plantejant les organitzacions organitzades a la revista Tempest i organitzacions trotskistes com Socialist Alternative, cal construir un partit de la classe obrera. Per a nosaltres aquest partit de la classe obrera ha de lluitar sense treva per arrencar de les arpes del Republicà i el Partit Demòcrata la consciència de la poderosa classe obrera. Hem de construir una organització que agiti una plataforma que lluny de fragmentar les nostres lluites les unifiqui política i organitzativament, i que abraci una perspectiva no per a perfeccionar aquesta democràcia per a multimilionàries basada en la Cort Suprema, el Senat i el Col·legi Electoral, sinó per enfrontar als dos partits del capital, a la ultra dreta organitzada, i als patrons.

Per a nosaltres es tracta de construir un partit que desencadena la creativitat i organització del moviment obrer amb independència de l’Estat capitalista i que converteixi l’energia i la combativitat dels moviments socials que lluiten per drets reproductius i per les vides negres en un gran tsunami contra el règim dels dos partits del capital imperialista. Però aquest partit no pot existir de la mà dels nostres explotadors i els nostres opressors.

NOTAS AL PEU

[1] Sigles per les quals també es coneix al Partit Republicà, abreviatura de “Grand Old Party”.

[2] En català, “cinturó de l’òxid” en referència a les regions marcades per la decadència industrial i econòmica.


Facebook Twitter

Jimena Vergara

Segueix-lo a Twitter

@JimenaVergaraO


Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"