×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions a Alemanya: cau la coalició governamental i emergeixen els Verds

El diumenge es van celebrar a tota Europa les eleccions al parlament europeu. Va haver-hi sorpreses per tot el vell continent i Alemanya no va ser l'excepció.

Matthias Flammenman

dimarts 28 de maig de 2019
Facebook Twitter

Aquest diumenge es van desenvolupar les eleccions al parlament comú en tots els països membres de la Unió. Les eleccions van ser una continuïtat de la caiguda dels guarismes dels partits tradicionals de les principals potències regionals.

Mentre pugen els partits de dreta, euro-escèptics i per esquerra creixen entre la joventut la inquietud pel medi ambient i la desigualtat social.

Alemanya va ser un dels països on més es va expressar aquesta dinàmica: la coalició entre el partit de govern, el CDU (demòcrates cristians, partit de centre de dreta de la canceller Angela Merkel), i l’SPD (socialdemòcrates), passen d’obtenir més del 62% dels vots en el 2014 a aconseguir poc més del 44%, una caiguda de 20 punts.

Angela Merkel, que ve de lliurar el lideratge de la CDU a Annegret kramp-karrenbauer a finalitats de l’any passat, no va participar activament d’aquestes eleccions i algunes versions de mitjans alemanys adverteixen que els resultats podrien forçar un avançament de les eleccions locals a juny.

Aquestes eleccions, van ser un capítol més en el llarg procés de desencantament d’àmplies masses amb la coalició que governa el país germà. En la seva base més de dreta, pel desencantament amb la CDU i en la seva base més progressistes, amb el desencantament amb la socialdemocràcia.

La contrapart d’això, va ser l’ascens dels "Verds” com es denomina a la col·lació que planteja abans de res, un programa de polítiques orientades al canvi climàtic, però també consignes al voltant del salari mínim, la tributació de les empreses d’internet i polítiques de migració. En particular en aquestes eleccions, els “Verds” van centrar la seva campanya contra el creixement de les opcions d’ultra dreta i euroescèptiques, tancant files amb la CDU i l’SPD el discurs electoral contra aquests corrents.

Cal ressaltar, de totes maneres, que els Verds han anat dretanitzant el seu discurs i cada vegada més es plantegen com una opció de renovació del règim alemany, sense trencar amb el capitalisme germà. Les mobilitzacions dels "Divendres pel Futur", li van donar una oportunitat a aquest partit d’erigir-se fort en les eleccions parant-se sobre aquest fenomen.

A més a més, els Verds, tenen una distància substancial entre el seu discurs electoral i el seu programa real. Totes les consignes que van aixecar en aquestes eleccions amaguen un programa que pretén renovar el capitalisme germà i de la Unió Europea, que res ha d’oferir-li a la joventut.

Aquest divorci entre el que diuen i el que efectivament es proposen, tendirà a xocar amb les aspiracions d’àmplies masses en la joventut i els treballadors que els van votar.

Et pot interessar: Eleccions europees: els grans derrotats, els guanyadors i les sorpreses

Segons una enquesta publicada en la versió online del diari alemany Der Spiegel, mostra que els vots obtinguts pels verds provenen en major mesura d’ex-votants de l’SPD, però també dels altres partits que es presenten regularment a Alemanya i fins i tot de votants de la CDU, sobretot en la franja d’edat de 18 a 24 anys, però també entre les edats de 25 a 34.

Els Verds, al seu torn, també van tenir un creixement a partir dels quals eren votants de l’esquerra del neo-reformista Die Linke, que van fer la seva pitjor elecció des del 2007.

El creixement del partit ecologista es pot explicar per les successives marxes que tenen lloc els divendres en tota Europa que tenen un fort component juvenil i exigeixen mesures contra la crisi climàtica, en successives mostres de carrer que s’han anomenat “divendres per al futur”. Aquest moviment ve de fer una gran manifestació el divendres passat, dos dies abans de les eleccions, mostrant un moviment dinàmic que agrupa a centenars de milers d’adolescents i joves.

Et pot interessar: Capitalisme, canvi climàtic i estratègia socialista

Però també l’agenda social que van aixecar els verds va tenir el seu correlat en el creixement electoral. En la mateixa enquesta mostra que els ecologistes van fer una bona elecció entre els treballadors i els autònoms (igual sempre per darrere de la CDU) i fins i tot entre els desocupats, encara que en aquest sector -com així també entre els treballadors ocupats- cap ressaltar que Alternative für Deutschland (AFD), agrupament d’extrema dreta alemanya, va tenir els seus bons resultats, encara que de conjunt van baixar els guarismes generals respecte al 2017.

Presos de conjunt els resultats a Alemanya confirmen la crisi del partit de govern encara que encara no la seva ensulsiada total. D’altra banda, l’ascens dels Verdes mostra que hi ha diferents sectors de joves i treballadors que no es resignen a la crisi social que travessa Alemanya i no cauen en la desesperació, optant per AFD davant el desencantament amb els partits tradicionals alemanys.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah