×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Elaine Brown: “Necessitem una agenda que inclogui una anàlisi de classe”

Enfront de més de 800 persones, Elaine Brown, militant i presidenta del Black Panther Party (BPP), tancava la Fira del Llibre “Literal” de Barcelona a la vella fàbrica tèxtil Fabra i Coats, on es presentava la seva biografia.

Cynthia Lub

Andrea Villa

dimecres 16 de maig de 2018
Facebook Twitter

“Un tast de poder” -(A taste of power, 1992)- és l’obra biogràfica presentada a la fira “Literal” per aquesta gran figura, Elaine Brown (1943), molt reconeguda en el moviment negre d’Estats Units.

Entrevistada per la periodista catalana Mònica Terribas, travessant la seva obra va explicar davant un nombrós públic, com el seu activisme polític va estar impregnat d’una vida transcorreguda en un barri obrer de la comunitat negra al nord de Filadèlfia, on va estudiar en un col·legi de majoria blanca i jueva i va sofrir discriminació de classe que la van marcar en el seu pensament. “En el gueto era negra però en el col·legi em sentia blanca, vaig arribar a pensar que sofria esquizofrènia.”

En acabar l’institut es va traslladar a Califòrnia a estudiar a la Universitat de Los Angeles. Mentre treballava de cambrera va començar a escriure al “Harambee”, un diari que expressava les idees de les panteres negres i en el qual publicaven diverses organitzacions panafricanistes. “Em vaig transformar en negra. Vaig tenir consciència de ser negra” va concloure un dia després de visitar a unes nenes molt pobres que desitjaven aprendre a tocar el piano. I va agregar, “jo era una d’elles.”

Va començar a militar en el partit BPP del que va ser la seva presidenta des de 1974 a 1977, triada per Huey Percy Newton quan aquest va haver d’exiliar-se a Cuba, i a qui, com ella mateixa va explicar, admirava i estimava moltíssim.

La seva militància va estar centrada en programes socials com el “Programa d’esmorzar gratuït per l’alumnat de les escoles”, projecte que va ser aplicat per les comunitats de tots els Estats. També és coneguda com a cantant del moviment negre i l’himne de les Panteres Negres, “TheMeeting”.

Elaine Brown va explicar que el partit va ser qualificat com una “amenaça” per a la seguretat interna pel FBI, i van haver d’organitzar patrulles per defensar-se de la brutalitat policial que assetjava diàriament.

No obstant això, Elaine va subratllar que el gran perill per a l’Estat va ser precisament el treball polític del BPP, centrat a proporcionar ajudes i organitzar la unitat dels col·lectius més explotats i oprimits -immigrants llatins, asiàtics i africans, dones i persones LGTBI-, i que va aconseguir començar a “unificar tots els col·lectius en un gran moviment contra el poder d’un imperi creat a través del genocidi de la població indígena i l’esclavitud”, va explicar.

En l’actualitat, “el problema del moviment Black Lives Matter és que volen que entenguin que les seves vides importen”. Però Elaine va assenyalar la necessitat de centrar-se en els objectius d’“una lluita classista, antiimperialista i internacionalista, com plantejava Lenin”, amb l’objectiu d’“acabar amb un sistema que explota des de l’arrel. L’altra opció és matar-nos entre tots”. I que, “la revolució ha de ser feta per la gent, però ha d’haver-hi gent preparada per fer la revolució”, va sentenciar.

D’altra banda, Elaine va assenyalar que el problema del feminisme actual és que no és representatiu de les dones pobres. “El feminisme burgès no qüestiona la falta de mesures encaminades a aconseguir el benestar social”. Va qüestionar també al moviment #MeToo destacant que les dones negres i pobres res tenen a veure amb aquestes actrius multimilionàries, i va dir que les dones pobres no tenen temps per preocupar-se del “sostre de cristall mentre no tenim per menjar”. I va emfatitzar que “necessitem una agenda que inclogui una anàlisi de classe, i acabar amb l’explotació”.

Després de l’entrevista va seguir el debat. I en posar-se sobre la taula la persecució als manters a la "ciutat refugi" de Barcelona, Elaine va realitzar una crida a l’esquerra espanyola per incorporar urgentment en la seva agenda aquesta realitat contra el racisme que denuncien els manters, “Penso que les persones que tenen temps per manifestar-se per la independència catalana, també l’haurien de tenir per manifestar-se a favor dels drets de les persones immigrants.”

També, va recordar la seva sorpresa en observar com l’Ajuntament de Barcelona encara conserva un quadre de la Reina Sofia, i va denunciar el caràcter imperialista i colonialista de l’Estat espanyol, donant el seu suport i cridant als manters i immigrants a recolzar el dret d’autodeterminació de les nacions des d’una perspectiva internacionalista.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género. Educadora y dinamitzadora sociocultural.

Barcelona | @LubCynthia


Andrea Villa

Barcelona | @AndVilla_

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”